Siirry pääsisältöön
Sinikka Münte
3 minuuttia
13.1.2025
Teksti: Maria van der Meer
Kuvat: Hanna Raijas-Turva

Anestesiakaasujen hiilijalanjälki väheni merkittävästi HUSin leikkaussaleissa

Anestesiakaasujen hiilijalanjälki on vähentynyt HUSin leikkaussaleissa viidessä vuodessa ennusteen mukaan jopa 85 prosenttia. HUS luopui vuonna 2023 ilmastolle haitallisimmasta anestesiakaasusta eli desfluraanista.

HUSin leikkaussaleissa leikataan vuosittain yli 85 000 potilasta. Viime vuosien aikana nukutettavat potilaat ovat hengittäneet yhä useammin sevofluraania desfluraanin sijaan tai he ovat saaneet anestesian suonensisäisesti.

Ongelma: Leikkauksissa käytettävät anestesiakaasut ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja

Anestesiassa käytettävät anestesiakaasut ovat ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasuja, jotka kulkeutuvat ilmakehän alimpaan kerrokseen eli troposfääriin.

Terveydenhuolto tuottaa Suomen kasvihuonekaasuista arviolta 5,3 prosenttia. Ilmakehään höyrystyvien anestesiakaasujen osuus on tästä merkittävä.

“Kaikista anestesiakaasuista luopuminen ei ole mahdollista, sillä tarvitsemme vaihtoehtoja tiettyjen potilasryhmien nukuttamiseen. Suonensisäisesti käytettävän propofolin käyttö anestesiassa on lisääntynyt, mutta se ei myöskään sovellu kaikille”, dosentti, ylilääkäri Sinikka Münte kertoo.

Täysin päästöttömiä vaihtoehtoja nukutukseen ei ole. Propofolissa on myös ympäristön kannalta omat ongelmansa.

”Propofoli kulkeutuu vesistöihin ja on eliöille myrkyllinen, vaikka sillä ei ole kasvihuonekaasuvaikutusta”, pitkään ympäristötyötä HUSin leikkaussaleissa, tehohoidossa ja välinehuollossa edistänyt Münte kertoo.

Desfluraanin lisäksi synnytyskivun lievittämiseen käytettävä ilokaasu on ympäristölle haitallinen kasvihuonekaasu.

Anestesiakone
Anestesiakaasua annostellaan potilaalle anestesiakoneen höyrystimestä. Sevofluraani ja suonensisäinen anestesia ovat korvanneet ilmastolle haitallisimman desfluraanin.

Ratkaisu: Ilmastoa huomioivat anestesiakäytännöt käyttöön, haitallisin kaasu pois käytöstä

HUSin leikkaussaleissa ja tehohoidossa luovuttiin ilmastolle haitallisimmasta anestesiakaasusta eli desfluraanista jo vuonna 2023. EU kieltää desfluraanin käytön vuodesta 2026.

Desfluraanin tilalle on lisätty sevofluraanin ja suonensisäisen anestesian käyttöä.

”Desfluraani poistuu nopeasti kehosta, joten sillä nähtiin etuja potilaan nopeampaan heräämiseen. Käytännössä ero ei ole kuitenkaan kovin merkittävä, vaan korvaava sevofluraani on anestesiakaasuna vähintään yhtä monipuolinen”, Münte kertoo.

Tärkeä keino ilmastopäästöjen vähentämiseen on anestesiatekniikka. Low flow -anestesiassa happi-ilmavirtaus pidetään mahdollisimman pienenä.

”Nykyiset anestesiakoneemme ovat tiiviitä, joten low flow -anestesia on mahdollinen toteuttaa. Jokainen anestesialääkäri ja -hoitaja voi siten toiminnallaan potilastyössä vaikuttaa päästöjen vähentämiseen.”

Anestesiakaasujen käyttöä ei ole maailmanlaajuisesti säädelty tai kielletty.

“Anestesiakaasut ovat lääketieteellisiä tuotteita, joita ei voi kieltää ilmastosyistä potilaan hoidon takia. Siksi anestesiakaasujen käyttö on terveydenhuollon ammattilaisten pohdittava asia”, Münte painottaa.

Ympäristötietoisuus ja alan tutkimustieto on lisääntynyt terveydenhuollossa voimakkaasti viime vuosina. HUSin leikkausaleissa ja tehohoidossa on kampanjoitu esimerkiksi tarvikehävikkiä vastaan ja ekologisempien työtapojen puolesta. Ekologisemmat valinnat, kuten monikäyttöiset tuotteet kertakäyttöisten sijaan, tuovat myös pitkällä aikavälillä säästöä.

“Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa suoraan lääkärien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten työhön. Ilmastonmuutos lisää esimerkiksi infektioita ja vanhusten kuolleisuutta. Meidän tulee valmistautua tähän ja huomioida ilmastonäkökulma jo koulutuksesta alkaen”, Münte summaa.

Graafi: Anestesiakaasujen hiilijalanjälki HUSissa
Anestesiakaasujen hiilijalanjälki on laskenut merkittävästi vuodesta 2019 vuoteen 2024. Vuonna 2019 hiilijalanjälki oli noin 650 000 kiloa hiilidioksidiekvivalenttitonnia, kun vuonna 2024 vastaava luku oli noin 103 000.

 

Desfluraanin käyttö pulloina HUSissa
Vuonna 2019 HUSissa käytettiin 1172 pulloa desfluraania. Käyttö on vähentynyt nopeasti ja vuonna 2024 desfluraania ei käytetty enää lainkaan.

Anestesiakaasut lämmittävät ilmakehää

  • Kasvihuonekaasujen lämmitysvaikutusta ilmastoon 100 vuodessa kuvataan GWP100-kertoimella (Global Warming Potential).
  • Desfluraani on ilmastolle haitallisin anestesiakaasu, sen GWP100 (Global Warming Potential) on 2540 ja elinaika ilmakehässä 14 vuotta. HUSissa käyttö lopetettu jo 2023.
  • Sevofluraanin GWP100 on 130 ja elinaika ilmakehässä 1,1 vuotta.
  • Isofluraanin GWP100 on 510, elinaika ilmakehässä 3,2 vuotta.
  • Ilokaasun GWP100 on 298 ja elinaika ilmakehässä jopa 114 vuotta. Ilokaasu on pitkän elinajan ja suurten käyttömäärien takia yksi haitallisimmista kasvihuonekaasuista.

Vähäpäästöisempien anesteettien käyttöönotto on yksi yli sadasta ilmastotiekarttamme toimenpiteestä. Ilmastotiekartan avulla etenemme kohti oman toimintamme hiilineutraaliutta ja vähähiilistä tulevaisuutta.

Asiasanat: