Gå till huvudinnehåll

Vad tycker du om webbplatsen HUS.fi? 

Svara på en kort enkät och berätta för oss hur du tycker att webbplatsen fungerar. 

Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten. 

Tack för din tid! 

Till enkäten kommer du här. 

Pressmeddelande Publicerad 15.7.2025 13.03

Jourvård för misshandlade utvecklad inom HUS – ny vårdkedja ger klarhet och stöd

HUS har tagit i bruk en ny vårdmodell vid samjourerna i Pejas, Jorv och Mejlans som förbättrar vården av patienter som utsatts för våld. Målet med modellen är ett enhetligt tillvägagångssätt för att identifiera och undersöka våld samt hänvisa patienten till stödtjänster inom HUS. Den praktiska och tydliga verksamhetsmodellen säkerställer att alla som utsatts för våld får det stöd de behöver, oberoende av vilken jour de besöker.

”Anvisningarna vid jourerna underlättar identifieringen av våld, förbättrar dokumenteringen av skador och säkerställer att stöd erbjuds även efter jourbesöket. Man har särskilt fäst uppmärksamhet vid patientupplevelsen och bemötandet av patienter i ett sårbart läge”, säger docent, specialisttandläkare i mun- och käkkirurgi och läkare Johanna Uittamo.

Ny vårdkedja förbättrar kvaliteten och kontinuiteten i vården

Den nya vårdkedjan förtydligar vården av patienter som utsatts för våld och hänvisningen till fortsatt vård. Vårdkedjan fokuserar på att identifiera våld, bemöta patienten, dokumentera skador och ordna fortsatt vård. Den säkerställer också ingen patient blir lämnad ensam.

Uittamo och specialistläkare i ortopedi och traumatologi Elisa Hackenberg har haft en central roll i utvecklingen av vårdkedjan. Arbetet har stöd av ett eget team som består av företrädare och sjukskötare från olika specialiteter inom Mejlans samjour. Teamet har utarbetat anvisningar mellan ledningen och fältet som stöder en enhetlig verksamhet vid jouren.

Teamet har ordnat utbildning och skapat verktyg för personalen för dokumentering av skador, patientjournalföring och undersökningar. En noggrann dokumentation är viktig, förutom med tanke på vården, även för patientens rättsskydd – varje dokumenterad skada kan ha betydelse i den straffrättsliga processen.  

En tydlig verksamhetsmodell minskar belastning hos personalen

Målet med den nya verksamhetsmodellen har också varit att minska belastningen hos personalen och den etiska stress som tunga patientmöten kan orsaka. Ett tydligt tillvägagångssätt underlättar arbetet och gör det möjligt för arbetstagarna att uppleva att de genuint kan hjälpa till i en svår situation.

”Även tunga möten kan bli en resurs om den egna rollen är tydlig och det är möjligt att vara till hjälp. Personalen har förstått betydelsen av projektet och det har genomförts i nära samarbete med enheterna och de yrkesutbildade personerna”, berättar Hackenberg som har disputerat om våld i nära relationer.

Information om stödtjänster finns samlade på HUS webbplats

På HUS webbplats finns sidan www.hus.fi/tukea (på finska), där man har samlat kontaktuppgifter till aktörer inom tredje sektorn. Vid jouren får patienterna ett visitkort med en länk till webbplatsen.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.