Siirry pääsisältöön
Hygieniahoitaja Lea Schmidtmann ja hygieniavastaava Nina Halt
3 minuuttia
9.12.2024
Teksti: Timo Korpela
Kuvat: Heli Kurimo

Hygieniahoitajan tärkein tehtävä on infektioiden torjunta

Hygieniahoitaja Lea Schmidtmann voi saman päivän aikana ottaa kantaa yksittäisen potilaan varotoimiin, sairaalasiivoukseen ja remontin aikana tarvittaviin suojaimiin. Lisäksi hän voi joutua selvittämään useita yksiköitä koskevaa epidemiaa.

Tulehduskeskuksen infektioidentorjuntayksikössä hygieniahoitajana työskentelevä Lea Schmidtmann on aina pitänyt infektioidentorjunnasta. Kiinnostus hygieniahoitajan työhön syttyi korona-aikana, jolloin hygieniahoitajien merkitys korostui entisestään. Aiemmin Schmidtmann työskenteli sairaanhoitajana osastolla ja poliklinikalla sekä yksikkönsä hygieniavastaavana. 

Hygieniahoitaja selvittää epidemioiden syntyä

Kahta samanlaista työpäivää ei juuri ole, mutta usein päivään liittyy yhteydenotto jostain HUSin tulosyksiköstä, jossa tarvitaan hygieniahoitajan asiantuntijuutta.

Yhteydenottoja tulee tasaiseen tahtiin ja hygieniahoitajat käyvät myös säännöllisesti yksiköissä. Schmidtmann pitää erittäin tärkeänä, että kynnys yhteydenottoon on mahdollisimman matala.

”Asiat sujuvat, kun tunnemme toisemme ja työ on vuorovaikutteista, ei yksisuuntaista ohjeiden jakamista. Luottamus rakentuu näistä.”

Yksiköistä tulevien kysymysten lukumäärä ja aihealue vaihtelee, mutta useampi selvitettävä asia on koko ajan työn alla. Vastaukset ovat harvoin yksiselitteisiä. Hygieniahoitaja voi päivän aikana esimerkiksi ottaa kantaa yksittäisen potilaan varotoimiin, sairaalasiivoukseen, remontin aikana tarvittaviin suojaimiin tai organisoida useita yksiköitä koskevaa epidemian selvittämistä. Monia asioita pohditaan yhdessä infektiolääkärityöparin kanssa.   

Haastavana, mutta erityisen kiinnostavana Schmidtmann pitää moniresistenttien mikrobien jäljitystä. Johtolankoja seurataan kuin salapoliisin työssä. Potilastietojärjestelmän avulla selvitetään potilaiden kontakteja toisiinsa ja hoitohenkilökuntaan eri yksiköissä, jotta saadaan selville, miten mikrobiepidemia on syntynyt ja levinnyt. 

”Mysteerit eivät aina selviä, mutta jäljille useimmiten päästään. Silloin hygieniahoitaja ottaa yhteyttä yksiköihin, joissa resistentti mikrobi on saattanut levitä. Tämän jälkeen kerrataan torjuntatoimet, kuten oikea käsihygienia.”

Infektioiden torjuminen on tärkeää oli koronaa tai ei

Yksi infektioidentorjunnan konkreettinen työskentelytapa on erilaiset työryhmät, joiden kokoonpano vaihtelee asiakohtaisesti. Jäseniä voi olla vaikkapa välinehuollon tai uudisrakentamisen puolelta.

Työryhmissä mietitään esimerkiksi toimenpiteitä infektioidentorjuntaan, tehdään ohjeita sekä suunnitellaan perehdytystä ja koulutusta. Yhden Schmidtmannin työryhmän tavoitteena on estää mikrobien leviäminen ohjeistamalla wc-pöntön kannen sulkeminen ennen huuhtelua. Työryhmä suunnitteli tarran, joka ilmestyy HUSin wc-tiloihin lähiaikoina.

Vuoden 2020 keväästä lähtien korona täytti hygieniahoitajien kalenterit parin vuoden ajan. Vaikka vähitellen onkin palattu normaaliin, infektioidentorjuntaan liittyvien varotoimien tärkeys on ennallaan. 

”Tavanomaiset varotoimet ovat ydinasia kaikessa infektioidentorjunnassa, ei ainoastaan koronassa. Esimerkiksi käsihuuhteen jatkuva käyttö on erittäin tärkeää”, Schmidtmann korostaa.

Hygieniahoitajat ja hygieniavastaavat HUSissa

  • HUSissa toimii tällä hetkellä 22 hygieniahoitajaa. 
  • Hygieniahoitajat ovat terveydenhuollon ammattilaisia, jotka ovat käyneet hygieniahoitajan täydennyskoulutuksen. 
  • Hygieniavastaavat ovat yksikkönsä yhdyshenkilöitä infektioidentorjunta-asioissa ja toimivat yhteistyössä infektioidentorjuntayksikön hygieniahoitajien ja infektiolääkäreiden kanssa.

Artikkeli on julkaistu alun perin Husarissa 3/2023.

Asiasanat: