
Noin 13 000 suomalaista sairastaa MS-tautia. Sairastuneista kaksi kolmasosaa on naisia, ja tähän liikuntakykyyn, kognitioon ja yleiseen toimintakykyyn vaikuttavaan tautiin sairastutaan tyypillisesti jo nuorena, 20–40 -vuotiaana. MS-taudin ilmaantuvuus on tasaantunut, mutta se on silti Suomessa yksi maailman suurimmista.
Ongelma: Aiemmin käytetty infuusiomuotoinen lääke oli tehokas, mutta kallis
MS-tauti on keskushermoston autoimmuunisairaus. Sen pahenemisvaiheita voidaan estää ja taudinkulkuun voidaan vaikuttaa immunologisella lääkehoidolla.
Aiemmin HUSissa käytettiin MS-taudin infuusiomuotoisena eli suonensisäisesti annettavana lääkkeenä okrelitsumabia, joka oli tehokas, mutta kallis lääke. Sen käyttöä rajattiin tarkoin kriteerein.
Tutkimusnäyttö ja kansainvälinen seuranta osoittivat, että alun perin lymfooman ja nivelreuman hoitoon kehitetty rituksimabi estää aaltomaisen MS-taudin pahenemisvaiheita hyvin tehokkaasti.
HUSin neuroimmunologian asiantuntijat alkoivatkin vuonna 2022 selvittää yhdessä kliinisen lääkearviointityöryhmän kanssa lääkkeen käytön laajentamista. Johtajaylilääkärin päätöksellä rituksimabista tuli loppuvuodesta 2022 ensisijainen infuusiomuotoinen CD20-monoklonaalinen vasta-aine MS-taudin hoidossa.
Ratkaisu: Edullisempi ja tehokas rituksimabi mahdollistaa hoidon tarjoamisen useammalle potilaalle
Lääkevaihdon ansiosta tehokasta hoitoa voidaan tarjota yhä useammalle potilaalle.
"MS-taudin aktiivisuuden ennakointi on tosielämässä usein hankalaa. Tehokkaampi lääke estää pahenemisvaiheita selvästi paremmin ja tehokkaan lääkityksen varhainen aloitus todennäköisesti myös vähentää riskiä sairauden muuntumiselle toissijaisesti etenevään tautimuotoon”, kertoo Meilahdessa Tornisairaalan neurologian vastaanotolla työskentelevä neurologian erikoislääkäri, dosentti Sini Laakso.

Rituksimabin etuna on myös joustavampi annostelu. Aiempaa okrelitsumabia annosteltiin infuusiona tarkasti puolen vuoden välein, mutta tutkimusnäytön perusteella rituksimabia voidaan ensimmäisten vuosien jälkeen annostella harvemmin.
“Joustavamman annostelun uskotaan parantavan lääkkeen pitkäaikaisturvallisuutta. MS-tautiin sairastutaan yleensä nuorena, ja pahenemisvaiheita vastaan tarvitaan suojaa jopa kymmeniä vuosia. Tässä korostuu elämänkaaren mittaisen turvallisuuden huomiointi”, Laakso kertoo.
Joustavampi annostelu saattaa helpottaa myös raskauden suunnittelua.
“Raskauden aikana lääkettä ei annostella. Immuunipuolustus muuntuu raskauden aikana, minkä vuoksi pahenemisvaiheiden riski on silloin pieni, mutta synnytyksen jälkeen tavanomainen immuunipuolustus palautuu. Raskauden jälkeen onkin moninkertainen riski pahenemisvaiheelle”, hän kertoo.
“Lääkealoituksella ennen raskaussuunnitelmaa ja annostelun jatkamisella pian synnytyksen jälkeen voidaan siten estää raskauden jälkeistä pahenemisvaihetta. Tämän lääkeryhmän lääkkeitä voidaan käyttää turvallisesti myös imetyksen aikana.”
Lääkevaihto toi merkittävää säästöä myös lääkekuluihin, ja HUSin Neurokeskus säästi sen ansiosta 1,44 miljoonaa euroa vuonna 2023.
"Kaikkiaan MS-taudin tehokkaammat hoidot näkyvät päivystyksissä vähempänä käyntimääränä MS-taudin pahenemisvaiheen vuoksi kuin vielä 10 vuotta sitten. Tämä on hyvä uutinen.”