Siirry pääsisältöön

Veritulpan syntymistä voi ehkäistä

Teema
Vaikuttavinta hoitoa Asiasanat:

Veritulpan syntymisen riskiä voi ehkäistä omilla elämäntavoilla. Veritulpan oireet kannattaa tunnistaa ja hoitaa ajoissa.

Skip video
Mirka Sivula Karoliina Koski Jani Alaluusua, Taavi Lampinen 3

Tukoksen eli veritulpan aiheuttaa veren hyytyminen laskimoissa tai valtimoissa. Suomessa jopa 10 000 saa laskimoveritulpan vuosittain.

Veritulpan voi saada kuka tahansa, mutta on olemassa tiettyjä riskiryhmiä. Veritulppa voi myös olla taipumukseltaan perinnöllinen.

“Riskiryhmässä ovat potilaat, jotka ovat olleet suuressa leikkauksessa tai muun akuutin sairauden vuoksi sairaalahoidossa. Myös raskaus ja synnytys ovat riskialttiita ajanjaksoja”, kertoo erikoislääkäri Mirka Sivula HUSin Hyytymishäiriöyksiköstä. 

Alaraajan veritulpan tyypillinen oire on pohjekipu

Yleisimmin veritulppia esiintyy alaraajoissa ja keuhkoissa. Laskimoveritulppa oireilee tyypillisesti pohkeessa kipuna, turvotuksena ja punoituksena.

“Jos pohjekipu johtuu esimerkiksi urheilusuorituksessa tapahtuneesta loukkaantumisesta, ei yleensä ole syytä huolestua. Kun oireita ilmenee tavallisissa arkipäivän tilanteissa ilman vammaa, on aihetta tarkempaan selvittelyyn”, Sivula kertoo.

Laskimoveritulppa voi joissakin tapauksissa olla henkeä uhkaava. Veritulppa tai siitä irronnut kappale voi kulkeutua keuhkoihin ja aiheuttaa keuhkoveritulpan. Sen tyypillisiä oireita ovat hengenahdistus ja äkillinen suorituskyvyn heikkeneminen.

“Laskimoveritulppa voi olla myös kokonaan oireeton ja se voi mennä itsestään ohi. Joskus tukos voi löytyä sattumalta muun sairauden tutkimusten yhteydessä, jolloin se toki hoidetaan. En kuitenkaan lähtisi tätä pelkäämään”, hän toteaa. 

Veritulppa on syytä hoitaa ajoissa

Laskimo- tai keuhkoveritulppaa epäiltäessä on hakeuduttava muutaman päivän sisällä hoitoon. Voimakkaiden oireiden ilmetessä tulee hakeutua välittömästi päivystykseen.

Veritulpan mahdollisuutta tutkitaan verikokeella. Tukos todetaan alaraajojen ultraäänitutkimuksella tai keuhkojen tietokonetomografiakuvauksella.

“Hoitona käytetään veren hyytymistä ehkäisevää lääkitystä yleensä suun kautta otettavana tablettihoitona”, Sivula kertoo.

Jokainen voi pienentää veritulppien syntymisen riskiä omalla toiminnallaan.

“Riittävä nesteytys, liikunta, yleisestä terveydestä huolehtiminen, tupakanpolton lopettaminen on veritulpan ehkäisyssä oleellisen tärkeää”, Sivula sanoo. 

Näin luovutat munasoluja

Teema
Vaikuttavinta hoitoa Asiasanat:

Munasolujen luovutus on arvokas tapa auttaa tahattomasti lapsettomia toteuttamaan unelma omasta lapsesta. Luovutusprosessi on tarkkaan suunniteltu ja luovuttajalle turvallinen.

Kuvituskuva raskaana olevasta naisesta
Suvi Pärnänen Vesa Sammalisto 3

Tahaton lapsettomuus on yleinen ongelma. Sekä lahjoitettuja munasoluja että siittiöitä on vähemmän kuin niitä tarvitsevia. Lue tästä jutusta, miten munasoluja luovutetaan. 

Munasolujen luovutus alkaa yhteydenotolla Sukusolupankkiin

Ota yhteyttä Sukusolupankkiin sähköpostitse tai puhelimitse. Saat meiltä infopaketin ja terveystietolomakkeen täytettäväksi. Katso yhteystiedot Sukusolupankin sivuilta

Haastattelussa käydään läpi luovuttamiseen liittyvät lääketieteelliset ja oikeudelliset asiat

Hoitaja haastattelee sinua asioista, jotka liittyvät terveyteen, oikeudellisiin seikkoihin ja taustalla oleviin motiiveihin ryhtyä munasolun luovuttajaksi. Käyt myös psykologin vastaanotolla keskustelemassa luovuttamiseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista sekä lahjasolun alkuperän merkityksestä lapselle ja saajaperheelle. 

Terveydentilasi tutkitaan huolellisesti

Sinulle tehdään perusteellinen terveystarkastus ja gynekologinen tutkimus sekä ultraäänitutkimus. Käyt myös verikokeissa. Verikokeilla suljetaan pois esimerkiksi HIV- ja hepatiittitartunnat. Sinulta mitataan myös AMH-arvo, jolla selvitetään munarakkuloiden määrää. 

Munasoluja kasvatetaan hormonihoidolla

Munasoluja kasvatetaan hormonipistoksilla, ja hoito kestää noin kaksi viikkoa. Seuraamme munasarjojen vastetta hoidolle 1–2 ultraäänitutkimuksella.

Munasolujen keräys on nopea toimenpide

Keräämme munasolut emättimen kautta ultraääniohjauksessa, ja saat toimenpidettä varten tehokkaan kipulääkityksen. Itse keräys kestää noin 5–10 minuuttia. 

Lääkkeen vaihto toi tehokkaan MS-taudin hoidon yhä useamman potilaan saataville

Teema
Vaikuttavinta hoitoa Asiasanat:

MS-taudin hoidossa siirryttiin toiseen saman vaikutusmekanismin biologiseen lääkkeeseen. Lääkevaihto säästää merkittävästi kustannuksia ja mahdollistaa tehokkaan hoidon entistä useammalle potilaalle.

Tippapullo telineessä IV-lääkitystä varten
Maria van der Meer Matti Snellman, Hanna Raijas-Turva 3

Noin 13 000 suomalaista sairastaa MS-tautia. Sairastuneista kaksi kolmasosaa on naisia, ja tähän liikuntakykyyn, kognitioon ja yleiseen toimintakykyyn vaikuttavaan tautiin sairastutaan tyypillisesti jo nuorena, 20–40 -vuotiaana. MS-taudin ilmaantuvuus on tasaantunut, mutta se on silti Suomessa yksi maailman suurimmista.

Ongelma: Aiemmin käytetty infuusiomuotoinen lääke oli tehokas, mutta kallis  

MS-tauti on keskushermoston autoimmuunisairaus. Sen pahenemisvaiheita voidaan estää ja taudinkulkuun voidaan vaikuttaa immunologisella lääkehoidolla. 

Aiemmin HUSissa käytettiin MS-taudin infuusiomuotoisena eli suonensisäisesti annettavana lääkkeenä okrelitsumabia, joka oli tehokas, mutta kallis lääke. Sen käyttöä rajattiin tarkoin kriteerein.

Tutkimusnäyttö ja kansainvälinen seuranta osoittivat, että alun perin lymfooman ja nivelreuman hoitoon kehitetty rituksimabi estää aaltomaisen MS-taudin pahenemisvaiheita hyvin tehokkaasti.

HUSin neuroimmunologian asiantuntijat alkoivatkin vuonna 2022 selvittää yhdessä kliinisen lääkearviointityöryhmän kanssa lääkkeen käytön laajentamista. Johtajaylilääkärin päätöksellä rituksimabista tuli loppuvuodesta 2022 ensisijainen infuusiomuotoinen CD20-monoklonaalinen vasta-aine MS-taudin hoidossa.

Ratkaisu: Edullisempi ja tehokas rituksimabi mahdollistaa hoidon tarjoamisen useammalle potilaalle

Lääkevaihdon ansiosta tehokasta hoitoa voidaan tarjota yhä useammalle potilaalle.

"MS-taudin aktiivisuuden ennakointi on tosielämässä usein hankalaa. Tehokkaampi lääke estää pahenemisvaiheita selvästi paremmin ja tehokkaan lääkityksen varhainen aloitus todennäköisesti myös vähentää riskiä sairauden muuntumiselle toissijaisesti etenevään tautimuotoon”, kertoo Meilahdessa Tornisairaalan neurologian vastaanotolla työskentelevä neurologian erikoislääkäri, dosentti Sini Laakso.

Sini Laakso
Neurologi, dosentti Sini Laakso kertoo, että MS-tautia sairastavat potilaat saavat rituksimabi-infuusion sairaaloiden päiväyksiköissä, kuten Kolmiosairaalan päiväyksikössä. Lääkkeen annostelutiheyttä säädetään yksilöllisesti. Laakso tekee puolet työajastaan neuroimmunologian alan tutkimustyötä. 

Rituksimabin etuna on myös joustavampi annostelu. Aiempaa okrelitsumabia annosteltiin infuusiona tarkasti puolen vuoden välein, mutta tutkimusnäytön perusteella rituksimabia voidaan ensimmäisten vuosien jälkeen annostella harvemmin.

“Joustavamman annostelun uskotaan parantavan lääkkeen pitkäaikaisturvallisuutta. MS-tautiin sairastutaan yleensä nuorena, ja pahenemisvaiheita vastaan tarvitaan suojaa jopa kymmeniä vuosia. Tässä korostuu elämänkaaren mittaisen turvallisuuden huomiointi”, Laakso kertoo.

Joustavampi annostelu saattaa helpottaa myös raskauden suunnittelua.  

“Raskauden aikana lääkettä ei annostella. Immuunipuolustus muuntuu raskauden aikana, minkä vuoksi pahenemisvaiheiden riski on silloin pieni, mutta synnytyksen jälkeen tavanomainen immuunipuolustus palautuu. Raskauden jälkeen onkin moninkertainen riski pahenemisvaiheelle”, hän kertoo.

“Lääkealoituksella ennen raskaussuunnitelmaa ja annostelun jatkamisella pian synnytyksen jälkeen voidaan siten estää raskauden jälkeistä pahenemisvaihetta. Tämän lääkeryhmän lääkkeitä voidaan käyttää turvallisesti myös imetyksen aikana.”

Lääkevaihto toi merkittävää säästöä myös lääkekuluihin, ja HUSin Neurokeskus säästi sen ansiosta 1,44 miljoonaa euroa vuonna 2023.

"Kaikkiaan MS-taudin tehokkaammat hoidot näkyvät päivystyksissä vähempänä käyntimääränä MS-taudin pahenemisvaiheen vuoksi kuin vielä 10 vuotta sitten. Tämä on hyvä uutinen.” 

Tämän vuoksi tarvitset lähetteen päästäksesi HUSiin tutkimuksiin tai hoitoon

Teema
Vaikuttavinta hoitoa Asiasanat:

Julkinen terveydenhuolto on jaettu perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon. HUS tarjoaa erikoissairaanhoitoa, johon tarvitset lähetteen. Vain päivystykseen ja synnyttämään voi tulla ilman lähetettä. Perusterveydenhuoltoon kuuluvat terveyskeskukset ovat useimmiten ensisijainen hoitopaikkasi.

Kuvituskuva lähetteestä
Tiina Henttonen, Niina Kauppinen Vesa Sammalisto 3

HUS tarjoaa erikoissairaanhoitoa

Suomessa julkinen terveydenhuolto on jaettu perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon. HUS tarjoaa erikoissairaanhoitoa. Kiireettömään julkiseen erikoissairaanhoitoon pääsy edellyttää lääkärin tai hammaslääkärin arviota ja lähetettä.  

Tämän vuoksi et voi varata aikaa HUSiin ilman lähetettä. Useimmissa tapauksissa HUS kutsuu sinut tutkimuksiin tai hoitoon sinulle valmiiksi varattuna ajankohtana. 

Lähete ohjaa sinut oikeaan hoitoon

Lähete on terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittama asiakirja. Lähete erikoissairaanhoitoon voidaan tehdä terveyskeskuksessa, työterveysasemalla tai yksityislääkärin vastaanotolla, jos se on sairauden hoidon kannalta välttämätöntä. 

Lähete ohjaa sinut tarkempiin tutkimuksiin tai erikoissairaanhoidon potilaaksi. On myös mahdollista, että lähete palautetaan sen tehneelle lääkärille hoito-ohjeiden kanssa.

Lähetteiden käytöllä varmistetaan, että hoito on tarkoituksenmukaista ja että potilaat saavat tarvitsemansa hoidon oikeaan aikaan. Näin myös terveydenhuollon resurssit voidaan kohdentaa tehokkaasti. 

Erikoissairaanhoito on vaativampaa hoitoa

Erikoissairaanhoidossa hoidostasi vastaa kyseisen erikoisalan erikoislääkäri. Pääsääntöisesti erikoissairaanhoidossa keskitytään vakavampiin ja monimutkaisempiin sairauksiin. Kaikkein vaativimmasta erityistason erikoissairaanhoidosta vastaavat yliopistolliset sairaalat kuten HUS.

Monissa pitkäaikaissairauksissa tutkimukset, diagnoosi ja hoidon aloitus tehdään erikoissairaanhoidossa, mutta seuranta ja jatkohoito tapahtuvat perusterveydenhuollossa.  

Perusterveydenhuolto on useimmiten ensisijainen hoitopaikka

Perusterveydenhuollolla tarkoitetaan hyvinvointialueen järjestämää väestön terveydentilan seurantaa, terveyden edistämistä ja erilaisia terveyspalveluita. Uudellamaalla perusterveydenhuollosta vastaavat Helsingin kaupunki ja Uudenmaan hyvinvointialueet.

Perusterveydenhuoltoon kuuluvat terveyskeskukset ovat useimmissa äkillisissäkin tapauksissa ensisijainen hoitopaikkasi. Terveyskeskusten palveluita ovat muun muassa yleislääkäripalvelut, neuvolat, rokotukset, hammashoito, kiirevastaanotot ja pitkäaikaissairauksien seuranta. Lisätietoa perusterveydenhuollon palveluista ja ajanvarauksesta löydät Helsingin kaupungin ja hyvinvointialueiden verkkosivuilta. 

Päivystykseen ja synnyttämään voit tulla ilman lähetettä - soitathan ennen saapumista

Päivystyksissä hoidetaan äkilliset sairaudet ja sellaiset vammat, jotka vaativat kiireellistä hoitoa.  

HUSin päivystykset ovat yhteispäivystyksiä. Tämä tarkoittaa, että päivystyksissä toimivat rinnakkain erikoissairaanhoidon päivystys ja perusterveydenhuollon päivystys silloin, kun terveyskeskukset eivät ole auki.  

Kiireellisen hoidon tarpeessa olevat potilaat hoidetaan ensisijaisesti terveysasemien kiirevastaanotoilla. Jos terveysasemasi on kiinni, suosittelemme, että soitat Päivystysavun numeroon 116117. Tarvittaessa Päivystysapu ohjaa sinut oikeaan hoitopaikkaan. Kiireellisessä tilanteessa voit myös mennä suoraan päivystykseen.

Yhteispäivystysten lisäksi HUSissa on erikoisalojen päivystyksiä, joihin pääset lähetteellä tai soittamalla HUSin verkkosivuilta löytyviin numeroihin.  

Lue lisää päivystyspalveluistamme

Synnyttämään voit tulla ilman lähetettä. Ennen synnyttämään lähtöä sinun pitää kuitenkin soittaa synnyttäjien puhelinpalveluun, jossa kätilö selvittää tilanteesi ja ohjaa sinut sopivaan sairaalaan.

Lue lisää synnytyksistä  

Jokaiselle löytyy oma tapa hallita painoaan

Teema
Vaikuttavinta hoitoa Asiasanat:

Elintavoilla ja kylläisyyden hallinnalla on suuri merkitys painonhallinnassa. Leikkauksien ja lääkkeiden lisäksi nykyään on käytössä myös uusia digitaalisia hoitokeinoja lihavuuteen.

Skip video
Kirsi Pietiläinen Timo Korpela Jani Alaluusua, Taavi Lampinen 3

Lihavuus on yleistä ja hoidon tarve suuri. HUSin Vatsakeskuksen ylilääkäri ja lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen korostaa, että keskeistä on löytää positiivisia ratkaisuja.

"Elintavat eli ruokavalio, liikunta, uni ja mielentaidot ovat hoidon neljä tukijalkaa. Myös lääkkeet ja leikkaukset ovat keskeiset tavat hoitaa lihavuutta”, Pietiläinen listaa.

Henkilökohtainen valmentaja tukee turvallisesti

Yksi keino lihavuuden hoitoon ja terveelliseen painonhallintaan on Terveyskylästä löytyvä Painonhallintatalo.  

"Painonhallintatalon digitaalinen ohjelma ja henkilökohtainen valmentaja tukevat yksilöllistä hoitoa", Pietiläinen sanoo.

Henkilökohtainen valmentaja on turvallinen ammattilainen, johon asiakas voi luottaa. Valmentaja tukee asiakasta koko hoitoprosessin ajan, tarjoaa räätälöityjä neuvoja ja kannustaa. Painonhallintatalon palveluihin pääsee lääkärin lähetteellä mistä päin Suomea tahansa.

Kylläisyyden hallitseminen auttaa parhaiten pitkäaikaista painonhallintaa

Tutkimukset osoittavat, että paino laskee keskimäärin 10-20 prosenttia lääkkeillä ja noin 5 prosenttia elintapahoidoilla.  

”Silti jokaisen asiakkaan kohdalla tilanne vaihtelee eikä mitään tiettyä järjestystä erilaisten hoitokeinojen välillä ole. Onnistuminen vaatii yksilöllistä lähestymistapaa, jokaiselle pyritään löytämään omansa”, Pietiläinen korostaa.

”Monilla on haasteita kylläisyyden tunteen kanssa eli nälkä kalvaa ja on mielitekoja.  Jos kylläisyyteen pystyy saamaan pysyvää muutosta, tukee se usein kaikkein parhaiten pitkäaikaista painonhallintaa.”  

Kohdunkaulasyövän seulontaa ei kannata jännittää

Teema
Vaikuttavinta hoitoa Asiasanat:

Kohdunkaulasyövän seulontanäyte otetaan laboratoriossa kohdunsuulta. Näytteenotto voi kuulostaa epämiellyttävältä, mutta sitä ei tarvitse jännittää. 

Kuvituskuva
Tiina Henttonen Vesa Sammalisto 3

Seulonnan tarkoituksena on havaita mahdollinen kohdunkaulasyövän esiaste ja estää sen kehittyminen syöväksi.

Lue tästä jutusta, miten kohdunkaulasyövän seulontaan osallistuminen tapahtuu. 

Aika näytteenottoon on varattu sinulle valmiiksi, mutta sitä voi myös muuttaa

Lähetämme seulontakutsut seulontaikäisille eli 25-65 –vuotiaille naisille postissa.  

Saat kutsun mukana tiedon sinulle varatusta näytteenottoajasta ja –paikasta tai vaihtoehtoisesti ohjeistuksen varata ajan itse näytteenottoon.  

Jos varattu aika ei ole sopiva, sitä voi muuttaa Laboratorion ajanvaraussivustolla

Osallistuthan kohdunkaulasyövän seulontaan – kyse on omasta terveydestäsi

Suosittelemme kaikkia kutsun saaneita elämäntilanteesta riippumatta osallistumaan kohdunkaulasyövän seulontaan.

Seulonta on tärkeää, koska siihen osallistumalla sinulla mahdollisesti oleva kohdunkaulasyövän esiaste voidaan löytää ja hoitaa.

Jos et jostain syystä halua osallistua seulontaan, muista perua varattu aika. 

Näytteenotto on nopea ja usein kivuton – sitä ei tarvitse jännittää 

Näytteen ottaa juuri tähän koulutettu hoitaja.

Näyte otetaan pienellä harjalla kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta. Jos sinulta on poistettu kohtu, näyte otetaan emättimestä.  

Näytteenottokäynti kestää kokonaisuudessaan vain noin 10 minuuttia. Näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä, mutta on useimmiten kivuton. Sitä ei ole tarpeen jännittää.

Katso verkkosivuiltamme, mitä asioita näytteenottoon valmistautumisessa kannattaa ottaa huomioon, jos olet esimerkiksi raskaana: Kohdunkaulasyövän seulonta  

Kohdunkaulasyövän seulontatulos on useimmissa tapauksissa normaali 

Tulos tulee kirjeellä kotiin, kun näytteenotosta on kulunut noin 1–2 kuukautta.

Suurimmalla osalla naisista seulontanäytteestä ei löydetä mitään tavallisuudesta poikkeavaa.  

Tässä tapauksessa saat seuraavan kutsun seulontaan taas noin viiden vuoden kuluttua.  

Normaalista poikkeava tulos vaatii jatkotutkimuksia – muutosten tasosta riippuu, miten nopeasti tutkimus tehdään

Jos testin tuloksissa on jotain normaalista poikkeavaa, saat samassa kirjeessä ohjeet siitä, miten jatkotutkimukset toteutetaan.

Löydetyt solumuutokset ovat todella usein lieviä eivätkä ne tarkoita syöpää tai sen esiastetta.  Jos ne ovat lieviä, saat seuraavan seulontakutsun noin kahden vuoden kuluttua.  

Jos löydökset vaativat jatkotutkimuksia oman alueesi naistentautien vastaanotolla, saat sieltä erillisen kutsun joko kirjeellä tai puhelimitse.

Jäikö jokin mietityttämään? Lisätietoa kohdunkaulasyövän seulonnasta löydät verkkosivuiltamme: Kohdunkaulasyövän seulonta 

Suolistosyövän seulontaan osallistuminen on helppoa

Teema
Vaikuttavinta hoitoa Asiasanat:

Suolistosyövän seulonnan tarkoitus on havaita suolistosyöpä varhaisessa vaiheessa, jolloin se voidaan todennäköisemmin parantaa. Lue tästä jutusta, miten helppoa seulontaan osallistuminen on!

Vanhempi mieshenkilö laittaa näyteputkea kijrekuoreen.
Tiina Henttonen Vesa Sammalisto 3

Suolistosyöpä tarkoittaa paksu- ja peräsuolen syöpiä. Siihen sairastuu vuosittain noin 3 500 suomalaista. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa.

Seulonnan tavoitteena on vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia. Maksuttomassa seulonnassa etsitään ulosteesta piilevää verta.

Maksuttomaan seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein kaikki seulottaviin ikäluokkiin kuuluvat – osallistuthan suolistosyövän seulontaan

  • HUS kutsuu seulottaviin ikäluokkiin kuuluvat Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan asukkaat suolistosyövän seulontaan. Seulonta on maksutonta.
  • Katso täältä, milloin sinun ikäluokkasi seulotaan
  • Kun kuulut seulottavaan ikäluokkaan, saat seulontakutsun kirjeellä kotiosoitteeseesi. Kutsukirjeen mukana on näytteen ottamiseen tarkoitettu välineistö sekä pahvinen palautuskuori, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu. 
  • Seulontaan kannattaa osallistua heti, kun kutsu saapuu postissa. Näin osallistuminen ei unohdu tai toisaalta jää pyörimään mielen päälle.

Täytä suolistosyöpäseulonnan sähköinen esitietolomake

  • Kun olet saanut kutsun suolistosyövän seulontaan, suosittelemme täyttämään seulontaan liittyvät esitietosi sähköisesti. 
  • Esitietolomake löytyy osoitteesta seula.hus.fi
  • Tarvitset lomakkeen täyttämistä varten näytetunnuksen, joka löytyy kutsukirjeestäsi.

Ota näyte kotona ulosteesta – noudata ohjeita huolellisesti

  • Suolistosyövän seulontanäyte otetaan itse kotona sivelemällä testitikkua ulosteessa. Kutsukirjeen mukana tulee tarkat ohjeet näytteen ottamiseen. Noudatathan ohjeita huolellisesti.
  • Näytteenottoa varten ei tarvitse paastota eikä pitää taukoa käyttämissäsi lääkkeissä. Mikään sairaus ei myöskään ole este tutkimukseen osallistumiselle. Voit ottaa näytteen mihin vuorokaudenaikaan tahansa.
  • Säilytä näyteputki huoneenlämmössä.

Palauta näyte postitse tai lähimpään laboratorioon

  • Palauta näyte mahdollisimman pian näytteen ottamisen jälkeen.
  • Vie näyte palautuskuoressa HUSin laboratorioon palautuslaatikkoon tai postita se viimeistään näytteenottoa seuraavana päivänä.
  • Kaikissa laboratorioissamme on näytteiden palautusta varten palautusautomaatti tai palautuslaatikko, joka on merkitty “Suolistosyöpäseulonta”-tekstillä. Näytteen palautusta varten ei tarvitse varata aikaa laboratorioon. 
  • Kaikkien HUSin laboratorioiden yhteystiedot löydät täältä.

Saat suolistosyövän seulonnan tuloksen kirjeellä kotiisi viimeistään noin kuukauden päästä

  • Saat suolistosyövän seulonnan tuloksen kirjeitse kotiosoitteeseesi noin kuukauden sisällä siitä, kun näytteesi on saapunut tutkittavaksi. Laboratoriotuloksia ei anneta puhelimitse.
  • Negatiivinen eli normaalitulos tarkoittaa, ettei näytteessäsi havaittu verta. 
  • Jo tulos on positiivinen, se tarkoittaa, että näytteestäsi on löytynyt verta. Veri ei välttämättä tarkoita suolistosyöpää tai sen esiasteita. Syy täytyy kuitenkin selvittää jatkotutkimuksilla. Niistä saat lisätietoa vastauskirjeessä.

Jäikö jokin asia askarruttamaan? Verkkosivuiltamme löydät lisää tietoa suolistosyövän seulonnasta sekä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin: Suolistosyövän seulonta

Sepelvaltimotauti oireilee usein puristavana rintakipuna

Teema
Vaikuttavinta hoitoa Asiasanat:

Sepelvaltimotauti on maailman tavallisimpia sydänsairauksia ja yksi yleisimmistä kuolinsyistä Suomessa. Jos rintaa alkaa puristaa rasituksessa ja kipu helpottaa levossa, voi kyseessä olla ensimmäinen merkki sepelvaltimotaudista. Kovassa kivussa, joka ei helpota, on syytä soittaa hätänumeroon ja lähteä ambulanssilla sairaalaan.

Skip video
Lääkäri katsoo näytöltä kuvia sepelvaltimoista Tiina Tuominen Taavi Lampinen, Jani Alaluusua 3

Sepelvaltimotauti on valtimoiden kalkkeumatauti. Sepelvaltimot kulkevat sydämen pinnalla ja vastaavat sydämen verenkierrosta. Sepelvaltimotaudissa verisuonen seinämään kertyy muun muassa kalkkia, suoni ahtautuu vähitellen ja voi mennä kokonaan tukkoon.

”Meille Meilahden tornisairaalan sydänasemalle valtaosa tulee hoidettavaksi nimenomaan sepelvaltimotaudin takia”, sanoo kardiologi Mikko Parry Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

Suomalaisten kansantaudin, eli sepelvaltimotaudin riskitekijöitä ovat korkea verenpaine, korkea kolesteroli, diabetes, tupakointi ja sukurasite. Osaan voi itse vaikuttaa, esimerkiksi lopettamalla tupakoinnin. Verenpainetta ja kolesterolia voidaan hoitaa pysyvällä lääkityksellä.

Kohtauksessa ei sairaalaan omalla autolla

Sepelvaltimotautikohtauksesta voidaan puhua, kun rasituksessa, kuten portaita noustessa, alkaa tuntua puristava rintakipu, joka loppuu rasituksen loputtua. Jos kipu ei mene ohi, pitää silloin mennä hoitoon mahdollisimman nopeasti.

”Moni soittaa kohtauksessa ensin lähipiirin läpi ja lähtee sitten omalla autolla sairaalaan. Näin ei missään nimessä pidä menetellä. Sepelvaltimotautikohtauksessa ambulanssi on oikea kulkupeli. Ensihoito osaa nopeasti arvioida, millaisesta tilanteesta on kysymys ja mihin sairaalaan pitää hakeutua”, sanoo Parry.

Jos sairaalassa epäillään, että sepelvaltimo on täysin tukossa, pitää veren virtaus saada palautettua mahdollisimman pian. Ensin tehdään sepelvaltimoiden varjoainekuvaus.

Pallolaajennus ei paranna itse sairautta

Joskus hoitona on pallolaajennus. Se tarkoittaa, että ohut rautalankavaijeri ohjataan ranteesta verisuonta pitkin sydämeen ja tukoskohdan ohi.

”Noin 2–3 mm paksuinen pallo avataan verisuonessa täyttämällä se jopa 10–12 ilmakehän paineeseen. Kun veri virtaa suonessa, viedään vielä stentti eli metalliverkko tukemaan verisuonen seinämää, jotta suoni pysyy auki”, kuvaa Parry.

Pallolaajennus ei paranna sepelvaltimotautia, sillä taipumus suonten tukkeutumiseen pysyy loppuelämän.

”Parannamme pallolaajennuksella virtausta vain siinä yhdessä kohtaa suonta. Sairaus vaatii jatkuvaa lääkehoitoa, terveellistä ruokavaliota, liikuntaa ja tupakoinnin lopettamista, jotteivat sepelvaltimot mene uudelleen tukkoon”, sanoo Parry.

Turvallista joulua!

Teema
Vaikuttavinta hoitoa Asiasanat:

Joulupuuro ja kinkku kuuluvat suomalaiseen jouluun. Ne myös herättävät kysymyksiä turvallisuudesta. Kokosimme tähän juttuun vastauksia Myrkytystietokeskuksen kysytyimpiin jouluaiheisiin kysymyksiin.

Piirroskuva, jossa joulukukkia, lahja ja kynttilä sekä tumma luminen kaupunkimaisema taustalla.
Tiina Henttonen Vesa Sammalisto 2

Voiko kanelia käyttää huoletta joulupuurossa? Entä ovatko joulukukat myrkyllisiä? Saat tässä jutussa vastauksen näihin ja muutamaan muuhun joulun aikaan mietityttävään kysymykseen.

Voiko kanelia käyttää huoletta joulupuurossa?

Kyllä voi, kanelin käyttö mausteena on vaaratonta. Kaneli sisältää kumariinia, joka on maksalle haitallinen aine. Tilapäinen kanelin käytön lisääminen joulunaikaan ei aiheuta vaaraa.

Paistomittari hajosi kinkun sisään. Mitä teen?

Jos paistomittarin sisällä on jotakin nestettä, se on todennäköisimmin värjättyä liuotinta tai petrolituotetta. 

Värjäytyneen osan voi leikata pois, ja loppuruoka on edelleen syöntikelpoista. 

Lapseni maisteli joulukukkaa. Ovatko kukat myrkyllisiä?

Kasvien myrkyllisyys riippuu lajista.

Amaryllis, hyasintti ja jouluruusu ovat lievästi myrkyllisiä kasveja. Niiden maistelu voi aiheuttaa ohimeneviä vatsaoireita. 

Joulutähden myrkyllisyyttä liioitellaan usein. Maisteltuna se ei yleensä aiheuta mitään oireita tai korkeintaan lieviä vatsaoireita.

Maistelun jälkeen ensiapuna riittää suun huuhteleminen vedellä. 

Taapero nuolaisi joulukuusen koristetta. Onko siitä vaaraa?

Ei ole. Joulukuusen koristeista irtoavat väriaineet ja glitter eivät aiheuta akuuttia myrkytystä.

Mitä tehdä, jos lapsi syö kynttilää?

Perinteiset kynttilät on yleensä valmistettu parafiinista tai steariinista. 

Kynttilät ovat maisteltuina vaarattomia, joten ei ole tarvetta tehdä mitään.

Myrkytystietokeskus neuvoo äkillisissä myrkytyksissä

Myrkytystietokeskuksen verkkosivujen hakuosiosta löydät tietoa eri kasvien, sienten ja aineiden myrkyllisyydestä. Sivuilla on myös ensiapuohjeet erilaisiin myrkytystilanteisiin. 

Myrkytystietokeskus palvelee puhelimitse vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. 

Puhelinnumerot:

  • 0800 147 111 (maksuton) 
  • 09 471 977 (normaalihintainen) 

Näin asioit laboratoriossa

Teema
Vaikuttavinta hoitoa Asiasanat:

Onko sinulle määrätty laboratoriotutkimus? Kokosimme vinkkilistan sujuvaan laboratoriokäyntiin.

Piirroskuva, jossa laboratorionhoitaja on valmiina ottamaan asiakkaalta verinäytteen.
Tiina Henttonen Vesa Sammalisto 2

HUSin laboratoriossa asioiminen on helppoa, erityisesti jos varaat ajan etukäteen ja valmistaudut näytteenottoon oikein. Lue vinkkimme alta!

Tarvitset aina lähetteen

Laboratoriotutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin tai hoitajan kirjoittama lähete. Lähete on joko sähköinen tai paperinen. 

Laboratoriotutkimusten lähetteessä lääkäri valitsee, mitkä laboratoriotutkimukset sinusta otetaan. 

Voit asioida missä tahansa HUSin laboratoriossa

HUSilla on laboratorioita Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Voit valita niistä itsellesi sopivan laboratorion. 

Löydät kaikki laboratoriomme ja niissä tehtävät tutkimukset verkkosivuiltamme: Laboratoriot

Varaa aika etukäteen

Laboratorioon kannattaa tulla ajanvarauksella. Näin vältyt jonottamiselta. 

Varaa aika osoitteessa www.huslab.fi/ajanvaraus. Ajan voi varata myös puhelimitse arkisin klo 7.30–15.30 numerosta (09) 471 86800. 

Muistathan perua tai siirtää aikasi, jos et pääsekään paikalle. 

Selvitä etukäteen, kuinka sinun tulee valmistautua näytteenottoon

Selvitä tutkimuksen määränneeltä taholta, tarvitseeko sinun paastota ennen koetta ja voitko ottaa lääkkeesi normaalisti. 

Jos tutkimuksesi ei vaadi paastoa, kannattaa laboratorioon tulla iltapäivällä. Silloin aikoja on tarjolla parhaiten. 

Lisätietoa laboratoriokokeista löydät Terveyskylän Tutkimukseen tulijan talosta

Tulokset saat sinua hoitavasta yksiköstä

Lääkärisi tai hoitajasi sopii kanssasi siitä, miten saat tutkimustulokset: vastaanotolla, kirjeellä, puhelimitse vai sähköisesti OmaKannasta. 

Laboratorio tai laboratorion asiakaspalvelu ei anna tuloksia eikä siirrä niitä OmaKantaan.

Subscribe to Vaikuttavinta hoitoa

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.