Siirry pääsisältöön
Kuvituskuva raskaana olevasta naisesta
3 minuuttia
7.4.2025
Teksti: Suvi Pärnänen
Kuvat: Vesa Sammalisto

Näin luovutat munasoluja

Munasolujen luovutus on arvokas tapa auttaa tahattomasti lapsettomia toteuttamaan unelma omasta lapsesta. Luovutusprosessi on tarkkaan suunniteltu ja luovuttajalle turvallinen.

Tahaton lapsettomuus on yleinen ongelma. Sekä lahjoitettuja munasoluja että siittiöitä on vähemmän kuin niitä tarvitsevia. Lue tästä jutusta, miten munasoluja luovutetaan. 

Munasolujen luovutus alkaa yhteydenotolla Sukusolupankkiin

Ota yhteyttä Sukusolupankkiin sähköpostitse tai puhelimitse. Saat meiltä infopaketin ja terveystietolomakkeen täytettäväksi. Katso yhteystiedot Sukusolupankin sivuilta

Haastattelussa käydään läpi luovuttamiseen liittyvät lääketieteelliset ja oikeudelliset asiat

Hoitaja haastattelee sinua asioista, jotka liittyvät terveyteen, oikeudellisiin seikkoihin ja taustalla oleviin motiiveihin ryhtyä munasolun luovuttajaksi. Käyt myös psykologin vastaanotolla keskustelemassa luovuttamiseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista sekä lahjasolun alkuperän merkityksestä lapselle ja saajaperheelle. 

Terveydentilasi tutkitaan huolellisesti

Sinulle tehdään perusteellinen terveystarkastus ja gynekologinen tutkimus sekä ultraäänitutkimus. Käyt myös verikokeissa. Verikokeilla suljetaan pois esimerkiksi HIV- ja hepatiittitartunnat. Sinulta mitataan myös AMH-arvo, jolla selvitetään munarakkuloiden määrää. 

Munasoluja kasvatetaan hormonihoidolla

Munasoluja kasvatetaan hormonipistoksilla, ja hoito kestää noin kaksi viikkoa. Seuraamme munasarjojen vastetta hoidolle 1–2 ultraäänitutkimuksella.

Munasolujen keräys on nopea toimenpide

Keräämme munasolut emättimen kautta ultraääniohjauksessa, ja saat toimenpidettä varten tehokkaan kipulääkityksen. Itse keräys kestää noin 5–10 minuuttia.