![Sari Tuomi ja kehitysvammapsykiatrian osaston säännöt.](/sites/default/files/styles/main_content_small/public/2024-03/sari-tuomi-ja-osaston-saannot.jpg?itok=Eh36dOHv)
Aamukokouksessa sovitaan päivän ohjelma - teemaksi valikoituu rauhallinen päivä
”Mikäs sovitaan tämän päivän teemaksi?”, kysyy aikuisten osaston aamukokousta vetävä potilas. Yksi potilaista ehdottaa, että tänään tavoitteena voisi olla rauhallinen päivä. Ehdotusta kannattavat niin potilaat kuin henkilökuntakin. Samalla kokouksessa sovitaan myös päivän muut tapahtumat ja menot. Lisäksi jokainen kuvailee muutamalla sanalla omaa vireys- ja tunnetilaansa.
Tavoite rauhallisesta päivästä ei ole meillä mitenkään itsestäänselvä asia, sillä potilaiden tunnetilat saattavat muuttua silmänräpäyksessä. Työvuoroni on alkanut seitsemältä aamulla ja kanssani aamuvuorossa on neljä muuta hoitajaa.
Kahdeksalta käyn herättelemässä potilaat aamiaiselle. Sen jälkeen ohjaamme ja avustamme potilaita aamutoimissa. Potilaiden päivärytmi etenee yleensä aamukokouksessa sovitun ohjelman mukaan. Joillekin se voi tarkoittaa hoitajan kanssa ulkoilua tai kaupassa tai asioilla käyntiä. Suunnitelmat eivät välttämättä aina toteudu, jos potilaalle sattuu osumaan huono päivä.
Monet ongelmatilanteet liittyvät yleensä kommunikaation puutteeseen. Jos asiat eivät suju kuten potilas ajatteli tai toivoi, hän voi reagoida siihen hyvinkin haastavasti. Moni potilas tarvitseekin kommunikoinnin tueksi tukiviittomia, kuvakommunikaatiota tai teknisiä apuvälineitä.
![Päiväohjelma osaston valkotaululla. Teemana rauhallinen päivä.](/sites/default/files/styles/main_content_small/public/2024-03/valkotaulun-paivaohjelma-rajattu.jpg?itok=FgtIMSRr)
Ylihoitaja vierailee osastolla - esitämme hänelle toiveen värikkäästä matosta
Ylihoitaja Jutta Tuominen on tullut tiedustelemaan meiltä toiveita uusille kalusteille. Osastolla joudutaan jatkuvasti korjaamaan ja maalaamaan seinäpintoja sekä uusimaan rikkinaisia huonekaluja. Irrallisia esineitä ja huonekaluja ei voi sijoittaa kaikkien potilaiden huoneisiin. Ne voivat olla vaarallisia aseita, joilla potilas voi vahingoittaa muita tai itseään. Jotkut huonekalut onkin pultattu lattiaan. Kaikki sähkörasiat, valaisimet ja valokytkimet ovat suojattuja. Tällä tavoin varmistetaan kaikkien turvallisuus.
Kodinomaisen ympäristön tarkoitus on luoda rauhallinen ja viihtyisä ympäristö hoidolle. Kerromme Jutalle, että toivoisimme päiväsaliin isoa värikästä mattoa. Keskustelu jatkuu maton väristä ja muista huonekalutoiveista.
Potilaat tulevat meille yleensä palveluasumisyksiköistä tai kotoaan, kun vointi on huonontunut tai käyttäytyminen muuttunut haastavaksi. Kehitysvammaiset, jotka tarvitsevat akuuttitilanteessa tällaista osastoa ja osaamista lääketieteellisin perustein, ovat marginaalinen ryhmä. Heidän haasteensa ja tarpeensa ovat erityisiä. Niihin vastaamme erityisosaamisella, jota olemme kerryttäneet useiden vuosien ajan.
![Lähihoitaja Sari Tuomi ja ylihoitaja Jutta Tuominen.](/sites/default/files/styles/main_content_small/public/2024-03/sari-ja-jutta.jpg?itok=2RJd0Axs)
Kokouksessa arvioidaan työvuoroa, keskustellaan ja opitaan kollegoilta - tänään puhutti keittiössä esille jäänyt veitsi
Pidämme jokaisen työvuoron aikana työvuoronarviointikokouksen. Vuorossa olevat työntekijät kertovat kuluneesta työvuorostaan ja tekemistään havainnoista. Tarkoituksena on oppia toisilta ja iloita onnistumisista sekä tuoda esille mahdollisia kehityskohteita. On tärkeää purkaa asiat ja keskustella niistä yhdessä heti, ettei jokin tapahtunut tai kollegan tekemä asia jää mietityttämään. Saa sanoa suoraankin ja niin me sanommekin.
Tänään keskustelimme kokouksessa keittiöön esille unohtuneesta veitsestä. Kysymys on kaikkien osastolla olevien turvallisuudesta ja syystäkin aihe herätti kokouksessa melko railakasta keskustelua. Myös kaikki akuutit väkivaltatilanteet puretaan keskustellen heti. Osaston työntekijöillä on käytössään myös säännöllinen ryhmätyönohjaus.
Lounastauko - yhteinen hetki työkavereiden kesken
Osa hoitajista kokoontuu lounaalle yhdistettyyn päivä- ja ruokasaliin. Minulla on tänään pitkä työvuoro: se päättyy vasta iltakahdeksalta. Tämä on meille jokaiselle vapaaehtoista, eivätkä kaikki näitä pitkiä työvuoroja kaipaa. Itse tykkään näistä, koska tällä tavoin saan ylimääräiseen vapaapäivän.
Henkilökuntamme on työhönsä sitoutunutta ja osa on työskennellyt pitkään samalla osastolla. Uusiakin työntekijöitä tarvitaan, etenkin sairaanhoitajien toimiin tarvitsisimme hakijoita. Aina silloin tällöin pohdin lähteväni muualle töihin ja etsiväni helpomman työpaikan, mutta mihinkäs minä täältä lähtisin, sillä pidän työstäni ja tästä työyhteisöstä.
Moniammatillinen työryhmä kokoontuu - järjestelemme jatkohoitoa potilaalle, jonka hoito meillä on päättymässä
Maanantaisin pidettävään työryhmäkokoukseen osallistuvat muun muassa autismikuntoutusohjaaja, AAC- eli puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiomenetelmien ohjaaja, psykiatri, psykologi, puheterapeutti, seksuaalineuvoja, sosiaalityöntekijä ja toimintaterapeutti. Kokouksessa keskustelemme jokaisen osastolla olevan potilaan hoitoon liittyvistä asioista. Järjestelemme jatkohoitoa potilaalle, jonka hoito on lähiaikoina päättymässä. Se on tärkeää tuetun asumisen turvaamiseksi. Teemme myös epikriisit eli hoitokertomukset moniammatillisesti hoidon päättyessä.
Uusia potilaita meille riittää ja usein tulijat ovat saapuessaan erittäin huonokuntoisia. Lähes kaikilla potilailla on haastavaa käytöstä.
Usein potilaiden akuuttitilanne saadaan rauhoitettua muutamassa viikossa osastohoidon aikana. Hoito voi kuitenkin pitkittyä, jos sopivaa ja riittävän tuettua asumispalvelua ei ole. Moni potilas joutuu jäämään pitkäksi aikaa odottamaan asumispalvelupaikkaa tai tuettua asuntoa osastolle, vaikka hänen vointinsa mahdollistaisikin jo eteenpäin siirtymisen.
Keskimääräinen hoitoaika on noin kuusi viikkoa, mutta joidenkin potilaiden kohdalla se voi venähtää kuukausiksi, joskus jopa vuosiksi.
Aamuvuoron työpäivä päättyy, iltavuorolaiset ja pitkän päivän tekijät jatkavat
Tässä työssä saa ja pitää käyttää omaa persoonallisuuttaan. Tärkeää on pitää kaikki aistit valppaina koko ajan ja oppia tulkitsemaan niitä pieniäkin signaaleja, jotka saattavat nopeasti aiheuttaa levotonta ja jopa väkivaltaista käytöstä osastolla.
Olen käynyt dialektisen käyttäytymisterapian (DKT) koulutuksen ja hyödynnän työssäni sen oppeja. Hötkyillä ja käskyttää ei kannata, sillä silloin yleensä joutuu potilaan kanssa törmäyskurssille. Potilaan vahvuuksien tukeminen kommunikoimalla on tärkeää, mutta akuutissa tilanteessa työmme voi olla ihan perusasioiden toteuttamista turvallisuudesta, ravinnosta ja perushygieniasta lähtien.
Yksin ei kenenkään hoitajan pidä mennä tilanteisiin silloin, kun jostain päin osastoa alkaa kuulua kovaa ääntä tai pauketta. Jatkuva väkivallan uhka pitää tiedostaa, ja se on osa tätä työtä. Potilaat voivat olla myös huomattavan itsetuhoisia.
Ei tämä työpaikka varmasti ihan kaikille sovi, ja kyllä henkilökunnallekin on sattunut kaikenlaista. Potilaat oireilevat usein väkivaltaisesti ja hoitajia on purtu, revitty hiuksista ja raajojen luita on murtunut tai venähtänyt. Työkaveriin on pystyttävä eri tilanteissa luottamaan. Jos pelottaa, sekin täytyy sanoa ääneen, sillä se saattaa ennaltaehkäistä ongelmatilanteita.
Jokainen työntekijämme on käynyt väkivallan ennaltaehkäisy ja hallinta -koulutuksen. Joskus kuitenkin joudumme kutsumaan vartijat paikalle rauhoittamaan tilannetta. Tätä varten osastolta löytyy turva- ja rauhoittumishuone, jossa ei ole muuta irtaimistoa kuin muovitettu patja lattialla.
Itsemääräämisoikeuden rajoitteita voi joutua käyttämään myös siten, että potilas on omissa oloissaan omassa huoneessaan. Toiminta tapahtuu aina HUSin ohjeiden ja kehitysvammaisten erityishuoltolain mukaisesti. Rajoitustilanteissa tarkkailemme potilasta jatkuvasti. Häneen yritetään saada kontakti, jonka avulla selvitämme, mistä oireilussa on kyse, ja mikä siihen löytyisi ratkaisuksi.
Osastolla valmistaudutaan iltatoimiin
Tänään osaston päiväsalissa on musiikkihetki, jossa potilaat voivat halutessaan soittaa itselleen tärkeitä kappaleita muille. Ennen iltapalaa käymme vielä yhdessä läpi päivän tapahtumat ja jokaisen tunnelmat päivän kulusta. Iltakokouksen jälkeen jotkut potilaat hakeutuvat omiin oloihinsa, toiset taas jäävät päiväsaliin katsomaan televisiota tai keskustelemaan muiden seuraan. Iltauutisten aikaan onkin aika vähitellen ryhtyä iltapuuhiin ja rauhoittua nukkumaan.
Tänään meillä oli rauhallinen päivä.
Kehitysvammalääketieteen yksiköt siirtyivät osaksi HUSin erikoissairaanhoitoa vuoden 2023 alusta
Kehitysvammaisten erityishuollon Etevan toiminnot sulautuivat hyvinvointialueille sote-muutoksen myötä vuoden 2023 alusta. HUS-yhtymän hallitus päätti, että Etevan kehitysvammaisten erityispalvelut siirtyivät HUSin Psykiatriaan osaksi erikoissairaanhoitoa.
Etevasta siirtyivät HUSin Psykiatriaan liikkuvat asiantuntijapalvelut, kehitysvammalääketieteen poliklinikka, kolme aikuisten kehitysvammapsykiatrian osastoa ja yksi lasten ja nuorten kehitysvammapsykiatrian osasto. Työntekijöitä siirtyi yhteensä 185.
Potilaat, joita osastoilla hoidetaan, ovat usein erittäin huonokuntoisia kehitysvammaisia, joilla epäillään olevan mielenterveydenhäiriö. Tutkimusjakson aikana osastolla tätä on tarkoitus selvittää. Joillakin potilailla on jo entuudestaan diagnosoitu jokin mielenterveyshäiriö, yleisimmin persoonallisuushäiriö tai skitsofrenia. Lisäksi potilailla saattaa olla esimerkiksi autismikirjon häiriöitä, ADHD, Touretten syndrooma tai ahdistuneisuutta.
Kehitysvammapsykiatrian osastot sijaitsevat Hämeenlinnassa, Keravalla ja Lahdessa. Lahdessa on osasto lapsille ja nuorille. Osastojen sijainnit mahdollistavat ympäristön palvelujen käyttämisen sekä ulkoilun.
Kehitysvammalääketieteen ylilääkäri Lumikukka Socada kertoo, että Uudellamaalla ja Etelä-Hämeessä, joissa väestöpohja on yhteensä kaksi miljoonaa, on kehitysvammapsykiatrisia osastopaikkoja noin kymmenesosa siitä, mitä muualla Suomessa.
”Tämä tarkoittaa, että vastuualueellamme on hyvin toimiva ja osaava liikkuva avohoito. Suurimman osan kehitysvammapsykiatrisista vaikeista tilanteista voimmekin hoitaa kotioloissa tai ennaltaehkäistä osastolle joutumista. Vain kaikkein vaikeimmissa tilanteissa joudumme ottamaan henkilön hoitoon osastolle”, Socada sanoo.
Artikkeli on julkaistu alun perin HUSin verkkosivuilla 14.3.2024.