Gå till huvudinnehåll

Vad tycker du om webbplatsen HUS.fi? 

Svara på en kort enkät och berätta för oss hur du tycker att webbplatsen fungerar. 

Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten. 

Tack för din tid! 

Till enkäten kommer du här. 

Skip video
3 minuter
9.6.2025
Text: Tiina Tuominen
Bilder: Jani Alaluusua, Taavi Lampinen

Man kan ovetande bära på en symtomfri sexuellt överförd sjukdom

Problemet med sexuellt överförda sjukdomar är att de kan vara helt symtomfria. Om det finns risk för smitta eller om symtom som passar in på en sexuellt överförd sjukdom uppkommer, borde man gå på test för sexuellt överförda sjukdomar.

Klamydia har länge varit den allmännaste sexuellt överförda sjukdomen i Finland. Årligen konstateras cirka 16 000 klamydiafall. De därefter mest allmänna sexuellt överförda sjukdomarna är kondylom och genitalherpes. Antalet gonorréfall har kraftigt ökat i Finland och Europa efter coronapandemin. År 2024 var antalet smittor i Finland redan över 1 800.

”Gonorrésmittor konstateras alltmer hos unga vuxna, det vill säga i samma åldersgrupp som också klamydiasmittor konstaterats. Yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården oroas över vad detta beror på och vad man kan göra åt saken”, säger specialistläkare i hud- och könssjukdomar Eija Hiltunen-Back.

Typiska symtom på en sexuellt överförd sjukdom är sveda då man urinerar, smärta i nedre delen av buken och kvisslor eller blåsor på genitalområdet. Om sådana uppkommer lönar det sig att kontakta till exempel den egna hälsostationen.

Genom webbtjänster kan man fylla i symtomenkäter. En sådan är den riksomfattande social- och hälsovårdens webbtjänst Omaolo. Man får också information till exempel i Hälsobyns  Hudsjukdomshus, under rubriken könssjukdomar.

Efter att en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården skrivit ut en remiss för laboratorieundersökningar, kan man börja undersöka orsaken bakom symtomen.

En tid bokas till HUS mottagning

Förutom på den egna hälsostationen, undersöks och behandlas sexuellt överförda sjukdomar också på HUS mottagning för genitala sjukdomar.

Man ska boka tid till läkarens eller sjukskötarens mottagning. På mottagningen går man igenom symtomen, när de har börjat och vilka prov det lönar sig att ta.

”Om man har symtom, undersöker läkaren genitalområdet. Redan på basis av detta kan man fastställa en diagnos. Urin- och blodprov tas av alla besökare”, säger Hiltunen-Back.

Svaren får man i allmänhet inom några dagar. Patienten informeras alltid per telefon om en konstaterad smitta. På samma gång kommer man överens om behandlingen.

Berätta om smittan för dina sexuella partner

En obehandlad smitta av en sexuellt överförd sjukdom kan inverka på människans fertilitet, men det är också viktigt att inte smitta andra. Det är ansvarsfullt att förutom sig själv också ta ansvar för sina sexuella partner.

Man kan meddela sexuella partner om sin egen smitta till exempel per telefon eller med ett meddelande. 

Tre tips för den som vill ta hand om sin sexuella hälsa

  1. Kondom är det enda sättet att förebygga smittor.
  2. Om du får symtom eller har glömt kondomen, utred var inom ditt välfärdsområde du testa dig för sexuellt överförda sjukdomar.
  3. Om det visar sig att du bär på smitta, handla ansvarsfullt och informera din sexuella partner, så att smittkedjan kan brytas.