Siirry pääsisältöön
Pirjo Mikkolainen
3 minuuttia
12.12.2024
Teksti: Karoliina Koski
Kuvat: Hanna Raijas-Turva

Laadukas kivunhoito on yksi Magneettisairaalan mittareista

Magneettisairaalan osa-alueet näkyvät joka päivä käytännön työssä Syöpäkeskuksessa. Seurasimme sairaanhoitaja Pirjo Mikkolaisen päivää. Hän vastaa pään ja kaulan alueen syöpiä sairastavien potilaiden palliatiivisista vastaanotoista.

8.00

Aamukokouksessa sovimme työnjaosta – esihenkilöiden tuki kantaa arjessa

Aamu alkaa palliatiivisen yksikön yhteisellä kahvihetkellä. Sen jälkeen siirrymme moniammatilliseen aamukokoukseen, jossa käymme läpi päivän työnjaon. Palliatiivinen hoito on parantumatonta, etenevää tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.

Jään toviksi keskustelemaan esihenkilöni kanssa työtehtävistäni. Kun tarvitsen apua, tiedän voivani luottaa esihenkilöideni tukeen tilanteessa kuin tilanteessa.

9.30

Vastaanotoilla korostuu myötätuntoinen kohtaaminen – hoidon kulmakivenä laadukas kivunhoito

Työssäni kohtaan potilaita, joiden hoidon tavoitteena on parantuminen. Tänään tapaan sädehoidon aloittaneita potilaita.

Vastaanotollani kartoitan ja seuraan potilaan oireita ja ravitsemustilaa. Yksi hoidon kulmakivistä ja Magneettisairaala-mallin mittareista on laadukas kivunhoito. Hoitojen edetessä kipu saattaa tulla potilaalle yllätyksenä, minkä vuoksi käymme ennakoiden läpi vahvojen kipulääkkeiden käyttöä.

Potilas on vastaanotolleni tullessaan monesti elämänsä kurjimmassa tilanteessa. Hän tarvitsee myötätuntoa ja inhimillisyyttä. Usein sanon potilaalle “ei mitään hätää, sinä olet täällä turvassa”.

Pirjo Mikkolainen
Sädehoito voi aiheuttaa vaurioita suun alueella, mikä voi vaikeuttaa syömistä. Sairaanhoitaja Pirjo Mikkolainen opastaa potilaitaan käyttämään suun limakalvoille laitettavaa puudutetta.
13.00

Käyn mentorointikeskustelun kollegan kanssa – ohjelma tukee osaamisen kehittämistä

Yksikössämme on hyvät mahdollisuudet kehittää ammatillista osaamista. Palliatiivisen hoidon erikoistumiskoulutuksen lisäksi olen suorittanut mentorin tukiohjelman.

Kokoonnumme kollegani kanssa mentorointikeskusteluun, joka perustuu mentorin ja aktorin luottamukselliseen vuorovaikutukseen. Keskustelu on osa HUSin ammattiurasiirtymien tukiohjelmaa, jonka avulla hoitotyöntekijä voi syventää ammattiosaamistaan ja uralla etenemistään.

Keskustelemme, minkälaiset työtehtävät aktoria kiinnostavat ja onko lisäkoulutukselle tarvetta. Edistän aktorin asioita sovitusti myös esihenkilölle.

Pirjo Mikkolainen ja Tommi Törönen
Mentoroinnin tavoitteena on edistää osaamista sekä tukea ammatillista kasvua. Mikkolainen tapaa sairaanhoitaja Tommi Törösen mentorointikeskustelussa noin kerran kuukaudessa.
14.00

Kahvitauolla jaamme ilot ja surut – henkilökunta on työhönsä sitoutunutta

Kahvitauolla yksikkömme lämmin yhteishenki tulee näkyväksi, kun kollegani jakaa henkilökohtaisen asian elämästään. Välillä itkemme ja nauramme yhdessä.

Keskustelemme, että työ palliatiivisessa yksikössä vaatii rohkeutta ja oman kuolevaisuuden kohtaamista. Olen itse käynyt tämän ajatusprosessin läpi perusteellisesti.

Henkilökuntamme on työhönsä sitoutunutta, ja monella on takana pitkä työura. Hoitajien työtyytyväisyyttä ja työhön sitoutumista arvioidaan vuosittain Magneettisairaala-malliin sovitetulla Nurse Engagement Survey (NESplus) -kyselyllä.

14.30

Teen perehdytysohjetta seuraajalleni

Olen siirtymässä uuteen työtehtävään yksikön sisällä. Mahdollisuus kehittää omaa työnkuvaani ja vaikuttaa työtehtäviini tekee työstäni merkityksellisempää.

Kokoan nykyisestä työstäni perehdytysohjetta ja saatan tehtävääni liittyvät ohjeet ajan tasalle. Ohje toimii perehdytyksen tukena seuraajalleni.

15.30

Työpäivä päättyy – potilaspalautteet lämmittävät sydäntä

Tänään on ollut monipuolinen päivä. 

Saan usein potilailta suoraan palautetta hyvästä hoidosta. Se lämmittää sydäntä. Koen olevani sielultani palliatiivinen hoitaja ja juuri oikeassa paikassa töissä.

Työpäivän jälkeen lähden koiran kanssa ulos ja valmistaudun illan kuoroharjoituksiin.

Mikä Magneettisairaala?

  • HUSin Syöpäkeskus sai Magneettisairaala-tunnustuksen maaliskuussa 2024.
  • Tunnustus osoittaa, että hoitotyön laatu, potilasturvallisuus ja hoitajien työtyytyväisyys on Syöpäkeskuksessa mitatusti erinomaisella tasolla.
  • Magneettisairaala-mallin osa-alueita ovat osallistava johtaminen, erinomaiset tukirakenteet, hoitotyön laadun seuranta ja jatkuva parantaminen, hoitajien ammatillinen kehittyminen ja hoitotyön näyttöön perustuminen.