Siirry pääsisältöön

Mitä mieltä olet HUS.fi-verkkosivustosta?

Vastaa lyhyeen kyselyyn ja kerro meille, miten sivusto toimii sinun mielestäsi. 

Kyselyyn vastaaminen vie vain muutaman minuutin.

Kiitos ajastasi!

Tästä kyselyyn. 

Kuvituskuva: Lääkeruisku
3 minuuttia
14.7.2025
Teksti: Jukka Peltola
Kuvat: Mikko Hinkkanen

Psykoosia sairastavien fyysiset sairaudet huomioidaan aiempaa paremmin

Psykoosia sairastavilla todetaan usein somaattisia sairauksia ja fyysisiä oireita. Terveystupa-toiminta ennaltaehkäisee, tutkii ja hoitaa psykoosia sairastavien potilaiden fyysisiä terveysongelmia aiempaa tehokkaammin.

Tietoisuus skitsofreniaa sairastavien somaattisesta sairastavuudesta ja sen ehkäisystä sekä sairauksien asianmukaisesta hoidosta on Terveystuvan myötä lisääntynyt.

”Terveystupatoimijat turvasivat koronapandemian aikana muun muassa Ohkolan sairaalan koronarokotusten onnistumisen”, kertoo kehittäjälääkäri Saana Eskelinen HUSin Psykiatriasta.

Hän on johtanut kymmenen vuotta moniammatillista fyysisen terveyden edistämiseen tähtäävää Terveystupa-toimintaa. Siinä huomioidaan psykiatristen potilaiden somaattisten sairauksien riskitekijät ja sairauksien hoidon laadun parantaminen.

Terveystuvan tavoitteena on ennaltaehkäistä, tutkia ja hoitaa psykoosia sairastavien sairaala- ja avohoitopotilaiden fyysisiä terveysongelmia aiempaa paremmin.

Ongelma: Psykoosisairaudet lyhentävät elinikää merkittävästi

Skitsofrenia on yleisin psykoosisairaus. Sitä sairastaa noin yksi sadasta suomalaisesta. Skitsofreniaan liittyy huomattava ylikuolleisuus, ja elinajanodote on keskimäärin 15 vuotta lyhyempi kuin muulla väestöllä. Suurin osa menetetyistä elinvuosista johtuu fyysisistä sairauksista, kuten sydän- ja verisuonitaudeista, syövistä, keuhkosairauksista ja infektioista.

Fyysisten sairauksien riskiä lisäävät muun muassa epäterveelliset elintavat, vaikeat psyykkiset oireet kuten kommunikaation ja muistin vaikeudet, tietyt lääkkeiden haittavaikutukset sekä sosioekonominen huono-osaisuus. Kivuntunto voi myös olla heikentynyt eikä potilas välttämättä havaitse oireita.

"Tupakointi on edelleen merkittävin yksittäinen ehkäistävissä oleva ylikuolleisuuden ja sairastavuuden riskitekijä tässä potilasryhmässä", Eskelinen muistuttaa.

Psykiatrinen sairaalaympäristö voi altistaa painonnousulle, liikkumattomuudelle, tupakoinnille ja tartuntataudeille.

Eskelinen painottaa yhteistyön merkitystä. Hänen mielestään psykoosisairauden hoitosuositusten mukaisen hoidon rinnalle tarvitaan lisää monialaisuutta, jotta potilaiden fyysisen terveyden rapautumisen kehitys voidaan kääntää. Esimerkiksi psykiatrian ja muiden erikoisalojen osaajien, palveluiden käyttäjien, omaisten, perusterveydenhuollon, järjestöjen sekä tutkijoiden panosta pitäisi hyödyntää.

Ratkaisu: Terveystupa kokoaa eri alojen ammattilaiset yhteen fyysisen terveyden parantamiseksi

Terveystuvan sateenvarjon alla toimii monialainen joukko. Verkostossa on hoitajien ja lääkäreiden lisäksi muun muassa tupakka- ja nikotiinivieroituksen osaajia, ensiapukoordinaattoreita, hygieniavastaavia, ravitsemus- ja liikuntaterapeutteja ja farmasisteja.  

Psykiatrisille osastoille on Terveystuvan myötä saatu yleislääkärihospitalisteja. Hospitalistit konsultoivat psykiatreja ja hoitajia somaattisissa asioissa. Ohkolan sairaalassa he tekevät myös terveystarkastuksia.

Hospitalistien avulla on kehitetty pitkäjänteisesti muun muassa infektioiden torjuntaa, tupakkavierotusta, somaattisten hätätilanteiden hallintaa ja lääkitysturvallisuutta. Terveystuvan ja hospitalistien ansiosta potilaiden fyysinen terveys huomioidaan nyt huomattavasti paremmin kuin aiemmin.

”Osaaminen on kehittynyt ja toiminta yhdenmukaistunut. Esimerkiksi rokottaminen sekä somaattisten hätätilanteiden hallinta yksiköissämme on parantunut”, kertoo Eskelinen.

Somaattisia sairauksia, joita skitsofreniaa sairastavilla on muuta väestöä enemmän

  • Endokriiniset, ravitsemus- ja aineenvaihduntasairaudet ja tilat
  • Hengityselinten sairaudet
  • Virtsa- ja sukupuolielinten sairaudet
  • Ruuansulatuselinten sairaudet
  • Verenkiertoelinten sairaudet
  • Infektiosairaudet
  • Hermoston sairaudet