Siirry pääsisältöön
Skip video
3 minuuttia
18.12.2024
Teksti: Tiina Tuominen
Kuvat: Taavi Lampinen

Sepelvaltimotauti oireilee usein puristavana rintakipuna

Sepelvaltimotauti on maailman tavallisimpia sydänsairauksia ja yksi yleisimmistä kuolinsyistä Suomessa. Jos rintaa alkaa puristaa rasituksessa ja kipu helpottaa levossa, voi kyseessä olla ensimmäinen merkki sepelvaltimotaudista. Kovassa kivussa, joka ei helpota, on syytä soittaa hätänumeroon ja lähteä ambulanssilla sairaalaan.

Sepelvaltimotauti on valtimoiden kalkkeumatauti. Sepelvaltimot kulkevat sydämen pinnalla ja vastaavat sydämen verenkierrosta. Sepelvaltimotaudissa verisuonen seinämään kertyy muun muassa kalkkia, suoni ahtautuu vähitellen ja voi mennä kokonaan tukkoon.

”Meille Meilahden tornisairaalan sydänasemalle valtaosa tulee hoidettavaksi nimenomaan sepelvaltimotaudin takia”, sanoo kardiologi Mikko Parry Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

Suomalaisten kansantaudin, eli sepelvaltimotaudin riskitekijöitä ovat korkea verenpaine, korkea kolesteroli, diabetes, tupakointi ja sukurasite. Osaan voi itse vaikuttaa, esimerkiksi lopettamalla tupakoinnin. Verenpainetta ja kolesterolia voidaan hoitaa pysyvällä lääkityksellä.

Kohtauksessa ei sairaalaan omalla autolla

Sepelvaltimotautikohtauksesta voidaan puhua, kun rasituksessa, kuten portaita noustessa, alkaa tuntua puristava rintakipu, joka loppuu rasituksen loputtua. Jos kipu ei mene ohi, pitää silloin mennä hoitoon mahdollisimman nopeasti.

”Moni soittaa kohtauksessa ensin lähipiirin läpi ja lähtee sitten omalla autolla sairaalaan. Näin ei missään nimessä pidä menetellä. Sepelvaltimotautikohtauksessa ambulanssi on oikea kulkupeli. Ensihoito osaa nopeasti arvioida, millaisesta tilanteesta on kysymys ja mihin sairaalaan pitää hakeutua”, sanoo Parry.

Jos sairaalassa epäillään, että sepelvaltimo on täysin tukossa, pitää veren virtaus saada palautettua mahdollisimman pian. Ensin tehdään sepelvaltimoiden varjoainekuvaus.

Pallolaajennus ei paranna itse sairautta

Joskus hoitona on pallolaajennus. Se tarkoittaa, että ohut rautalankavaijeri ohjataan ranteesta verisuonta pitkin sydämeen ja tukoskohdan ohi.

”Noin 2–3 mm paksuinen pallo avataan verisuonessa täyttämällä se jopa 10–12 ilmakehän paineeseen. Kun veri virtaa suonessa, viedään vielä stentti eli metalliverkko tukemaan verisuonen seinämää, jotta suoni pysyy auki”, kuvaa Parry.

Pallolaajennus ei paranna sepelvaltimotautia, sillä taipumus suonten tukkeutumiseen pysyy loppuelämän.

”Parannamme pallolaajennuksella virtausta vain siinä yhdessä kohtaa suonta. Sairaus vaatii jatkuvaa lääkehoitoa, terveellistä ruokavaliota, liikuntaa ja tupakoinnin lopettamista, jotteivat sepelvaltimot mene uudelleen tukkoon”, sanoo Parry.