Kranskärlssjukdom är en sjukdom som orsakar åderförkalkning av artärerna. Kranskärlen löper längs hjärtats yta och ansvarar för blodcirkulationen i hjärtat. Vid kranskärlssjukdom fastnar bland annat kalk på blodkärlets vägg, kärlet förträngs gradvis och kan bli helt tilltäppt.
”Till vår hjärtstation vid Mejlans tornsjukhus kommer majoriteten för vård just på grund av kranskärlssjukdom”, säger kardiolog Mikko Parry vid Hjärt- och lungcentrum.
Riskfaktorer för finländarnas folksjukdom, kranskärlssjukdom, är högt blodtryck, högt kolesterol, diabetes, rökning och ärftlig belastning. Vissa faktorer kan man påverka själv, till exempel genom att sluta röka. Blodtryck och kolesterol kan behandlas med permanent medicinering.
Om man drabbas av en attack ska man inte komma till sjukhuset med egen bil
Akut kranskärlssyndrom kan man tala om när tryckande bröstsmärta uppstår vid ansträngning, som att gå i trappor, och smärtan försvinner då ansträngningen upphör. Om smärtan inte går över, ska man uppsöka vård så snabbt som möjligt.
”Vid akut kranskärlssyndrom ringer många först till sina närmaste och åker sedan till sjukhuset med egen bil. Så ska man absolut inte göra. Vid akut kranskärlssyndrom är ambulansen det rätta transportmedlet. Den prehospitala akutsjukvården kan snabbt bedöma hurudan situation det är fråga om och vilket sjukhus man ska uppsöka”, säger Parry.
Om man på sjukhuset misstänker att kranskärlet är helt tilltäppt, måste blodflödet återställas så snabbt som möjligt till en så bra nivå som möjligt. Först görs en kontraströntgen av kranskärlen.
Ballongvidgning botar inte själva sjukdomen
Ibland behandlas kranskärlssjukdom med ballongvidgning. Det innebär att en tunn metalltråd styrs från handleden genom blodkärlet till hjärtat och förbi proppen.
”Den cirka 2–3 mm tjocka ballongen vidgas i blodkärlet genom att blåsa upp den med högt tryck. Då blodet flödar i kärlet, sätts ännu en stent, det vill säga ett metallnät, in för att stöda blodkärlets vägg så att kärlet förblir öppet”, säger Parry.
Ballongvidgning botar inte kranskärlssjukdom, eftersom anlag för kärltilltäppning kvarstår livet ut.
”Med ballongvidgning förbättrar vi flödet endast vid en specifik punkt i kärlet. Sjukdomen kräver kontinuerlig läkemedelsbehandling, hälsosam kost, motion och rökstopp för att kranskärlen inte ska täppas till igen”, säger Parry.