
Psykologinen turvallisuus tarkoittaa ilmapiiriä, jossa jokainen tuntee olonsa arvostetuksi ja tervetulleeksi.
Sairaalassa jokaisella potilaalla ja asiakkaalla on oikeus tulla kohdatuksi kunnioittavasti ja arvostavasti. Psykologisesti turvallisessa työyhteisössä ihmiset uskaltavat tuoda esille ideoitaan, mielipiteitään ja huolenaiheitaan ilman tuomitsemisen pelkoa.
Turvallisemman tilan periaatteet tukevat henkilöstön, potilaiden ja asiakkaiden moninaisuutta ja ehkäisevät kaikenlaista syrjintää ja häirintää.
Turvallisemman tilan periaatteet luotiin yhdessä henkilöstön kanssa
Turvallisemman tilan periaatteiden idea lähti liikkeelle HUSin henkilöstön toiveesta saada tukea psykologiseen turvallisuuteen sekä työyhteisössä että potilaskohtaamisissa. Joissain tilanteissa potilaiden käyttäytyminen on aiheuttanut pelkoa sekä muissa potilaissa että henkilökunnassa.
Periaatteiden taustalla oli henkilöstölle tehty kysely siitä, mitä turvallisemman tilan periaatteiden pitäisi sisältää.
“Keskeiset periaatteet muotoutuivat taustatyön, keskustelujen ja kyselyn jälkeen yllättävänkin helposti, mikä kuvastaa mielestäni hyvin sitä yhteistä ymmärrystä, joka meillä on turvallisemmasta tilasta”, kertoo periaatteet koonnutta työryhmää vetänyt työsuojelupäällikkö Marja Lahtinen.
Sanoista tekoihin – turvallisempi tila käytännössä
Turvallisemman tilan periaatteet otetiin käyttöön kevään 2025 aikana. Potilaille ja asiakkaille periaatteet näkyvät sairaaloissa ja yleisissä tiloissa olevina julisteina sekä HUSin verkkosivuilla. Periaatteet käydään läpi henkilöstön kesken ja niistä muistutetaan säännöllisesti esimerkiksi tilaisuuksien alussa.
”Turvallisemman tilan periaatteet on tuotu osastollamme hyvin näkyville. Olemme myös keskustelleet aiheesta yhteisesti osastotunnilla, ja aihe on muutenkin ollut työkavereiden kesken esillä. Voisi olettaa, että tällaiset asiat ovat ihan itsestäänselvyys. Olemme kuitenkin huomanneet, että voimme jokainen omalla toiminnalla ja työskentelytavalla parantaa työilmapiiriä ja varmistaa, että jokainen tuntee olonsa tervetulleeksi ja turvalliseksi”, sanoo kätilö Anni Alppiranta Jorvin sairaalasta.
Jokainen voi omalta osaltaan edistää periaatteiden toteutumista ja kohdata toiset ihmiset arvostavasti tilanteesta riippumatta. Turvallisempi tila tehdään yhdessä ja joka päivä.
HUSin turvallisemman tilan periaatteet
- Kunnioitan ja hyväksyn jokaisen tapaa olla oma itsensä ja ilmaista itseään. En tee oletuksia tai tulkintoja toisista ihmisistä. Kunnioitan jokaisen fyysistä koskemattomuutta.
- Olen ystävällinen ja huomaavainen jokaista kohtaan. Vastaan omasta käytöksestäni. Tiedostan toimintani vaikutuksen muihin, ja olen valmis tarvittaessa muuttamaan sitä.
- Välitän ja puutun loukkaavaan, syrjivään tai muuten vastuuttomaan puheeseen ja toimintaan.
Turvallisessa tilassa jokainen kokee olevansa tervetullut ja saa olla oma itsensä. Turvallinen tila tukee moninaisuutta ja on vapaa kaikesta syrjinnästä ja häirinnästä. HUSissa emme hyväksy minkäänlaista epäasiallista kohtelua, rasismia tai seksuaalista häirintää.