Gå till huvudinnehåll
Kuvituskuva lähetteestä
3 minuter
10.3.2025
Text: Tiina Henttonen, Niina Kauppinen
Bilder: Vesa Sammalisto

Därför behöver du en remiss för att komma till HUS på undersökningar och få vård

Den offentliga hälso- och sjukvården är indelad i primärvården och den specialiserade sjukvården. HUS erbjuder specialiserad sjukvård för vilken du behöver en remiss. Utan remiss kan du komma endast till jouren och för att föda. Oftast är hälsovårdscentralerna som hör till primärvården ditt första vårdställe.

HUS erbjuder specialiserad sjukvård

I Finland är den offentliga hälso- och sjukvården indelad i primärvården och den specialiserade sjukvården. HUS erbjuder specialiserad sjukvård. Tillgång till vård inom den icke-brådskande offentliga specialiserade sjukvården kräver remiss och bedömning av en läkare eller tandläkare.  

På grund av detta kan du inte boka tid till HUS utan remiss. I de flesta fall kallar HUS dig till undersökningar eller vård på en tidpunkt som färdigt bokats för dig. 

Remissen hänvisar dig till rätt vård

En remiss är ett dokument skrivet av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. En remiss till den specialiserade sjukvården kan skrivas vid en hälsovårdscentral, en företagshälsovårdsstation eller en privatläkares mottagning, om det är nödvändigt med tanke på behandlingen av sjukdomen.

Remissen hänvisar dig till noggrannare undersökningar eller till patient inom den specialiserade sjukvården. Det är också möjligt att remissen returneras till läkaren som skrivit den tillsammans med vårdanvisningar.

Genom att använda remisser säkerställer man att vården är ändamålsenlig och att patienterna får vården de behöver i rätt tid. På detta sätt kan också hälso- och sjukvårdens resurser riktas effektivt. 

Specialiserad sjukvård är mer krävande vård

Inom den specialiserade sjukvården ansvarar en specialistläkare för din vård. Inom den specialiserade sjukvården koncentrerar man sig i huvudsak på allvarligare och mer komplicerade sjukdomar. För den mest krävande sjukvården på specialnivå ansvarar universitetssjukhusen som till exempel HUS.

Vid flera långvariga sjukdomar utförs undersökningarna, ställs diagnosen och inleds behandlingen inom den specialiserade sjukvården men uppföljningen och den fortsatta vården sker inom primärvården.  

Primärvården är för det mesta det första vårdstället

Med primärvården menas uppföljning av befolkningens hälsotillstånd, främjande av hälsa och olika hälso- och sjukvårdstjänster som välfärdsområdet ordnar. I Nyland ansvarar Helsingfors stad och Nylands välfärdsområden för primärvården.

Hälsovårdscentraler som hör till primärvården är även i de flesta akuta fall ditt primära vårdställe. Hälsovårdscentralernas tjänster är bland annat allmänläkartjänster, rådgivningar, vaccinationer, tandvård, akutmottagningar och uppföljning av långvariga sjukdomar. Mer information om primärvårdens tjänster och tidsbokning hittar du på Helsingfors stads och välfärdsområdenas webbplatser. 

Till jouren och för att föda kan du komma utan remiss - vänligen ring före du anländer

HUS jourer är samjourer. Det betyder att den specialiserade sjukvårdens jour och primärvårdens jour verkar parallellt vid jourerna då hälsovårdscentralerna inte är öppna.  

Patienter som är i behov av brådskande vård ges i första hand vård vid hälsostationernas mottagningar för brådskande vård. Om din hälsostation är stängd, rekommenderar vi att du ringer Jourhjälpen 116117. Vid behov hänvisar Jourhjälpen dig till rätt vårdställe. I brådskande situationer kan du också uppsöka jouren direkt.

Vid sidan om samjourer har HUS också jourer för olika specialiteter, dit du kommer med remiss eller genom att ringa numren på HUS webbplats.  

Läs mer om våra jourtjänster

Du kan komma för att föda utan remiss. Före du åker iväg för att föda ska du ändå ringa telefontjänsten för föderskor, där en barnmorska kartlägger din situation och hänvisar dig till ett lämpligt sjukhus.

Läs mer om förlossningar   

Nyckelord: