HUS aloitti vastasyntyneille tarkoitetun jatkuvan munuaiskorvaushoidon uudella laitteella
Asiasanat:Vastasyntyneiden teho-osastolla Saarella on aloitettu uusi hoitomuoto jatkuvaa munuaiskorvaushoitoa tarvitseville vastasyntyneille ensimmäisenä Pohjoismaana. Carpediem-laite on tarkoitettu vaikean munuaisten vajaatoiminnan ja nestekuorman hoitoon.

Vuosittain Suomessa syntyy alle 10 lasta, jotka tarvitsevat munuaiskorvaushoitoa pian syntymänsä jälkeen. Vastasyntyneen munuaiskorvaushoitoa vaativan munuaisten vajaatoiminnan syitä voivat olla mm. vaikea synnynnäinen munuaiskudoksen virtsateiden poikkeavuus tai syntymäasfyksiaan, verenvuotoon tai infektioon liittyvä akuutti munuaisvaurio.
Laite otettiin käyttöön vastasyntyneiden teho-osastolla loppuvuodesta 2024 ja sen avulla on hoidettu muutamia potilaita. Myös muualla Suomessa syntyneitä jatkuvaa munuaiskorvaushoitoa tarvitsevia vastasyntyneitä voidaan siirtää HUSiin hoidettavaksi.
Vastasyntyneille suunniteltu laite takaa parhaan hoidon
Vastasyntyneen jatkuvaan munuaiskorvahoitoon suunniteltu Carpediem-laite (Carpediem Cardio-Renal Pediatric Dialysis Emergency Machine) on tarkoitettu 2.5–10 kg painoisten lasten vaikean munuaisten vajaatoiminnan ja nestekuorman hoitoon. Hoidon kesto on muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Mikäli lapsi tarvitsee munuaiskorvaushoitoa pidempään, Carpediem-laitteella annettava jatkuva munuaiskorvaushoito voi toimia siltahoitona vatsakalvodialyysille.
Jatkuvassa munuaiskorvaushoidossa veri ohjataan kehon ulkopuolelle dialyysilaitteen suodattimen läpi, jossa veri puhdistetaan kuona-aineista ja ylimääräinen neste poistetaan ennen kuin veri palautetaan potilaaseen. Aikuisille suunnitelluissa dialyysilaitteissa kehonulkoinen verimäärä on iso suhteessa lapsen veritilavuuteen, mikä johtaa herkästi verenkierron epävakauteen. Myös lapsen nestetasapainon hallinta on Carpediem-laitteella turvallisempaa ja vakaampaa.
”Jatkuvaa munuaiskorvaushoitoa on ollut aiemmin vaikea toteuttaa vastasyntyneille, sillä käytetyt laitteet ovat olleet lähtökohtaisesti aikuisille suunniteltuja. Uusi laite takaa parhaan mahdollisen hoidon kaikkein pienimille ja hauraimmille potilaille ensimmäisten elinviikkojen aikana”, sanoo osastonlääkäri Katariina Cederqvist Vastasyntyneiden teho-osasto Saarelta.
Carpediem-laitteen käyttöön ja jatkuvaan munuaiskorvaushoitoon on haettu oppia Yhdysvalloista Cincinnati Children’s -sairaalasta. Carpediem-laitteella munuaiskorvaushoitoa on annettu arviolta joillekin sadoille lapsille maailmanlaajuisesti. Carpediem-laite ja siihen liittyvät koulutukset on hankittu Lastenklinikoiden Kummien lahjoitusvaroista.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.