HUS säästi yli 7 miljoonaa euroa vähentämällä vuokratyövoiman käyttöä
Asiasanat:Keskeisiä keinoja HUSin vuokratyövoiman käytön vähentämisessä vuonna 2024 olivat parhaiden käytäntöjen laajempi jakaminen sekä talousseurannan uudet tukimateriaalit.

Vuonna 2024 HUSissa toteutettiin koko organisaation laajuinen vuokratyövoiman käyttöä ja kustannuksia tarkasteleva tuottavuusprojekti. Sen tavoite oli hillitä vuokratyökuluja ilman hoidon tason heikkenemistä. Euromääräinen säästötavoite oli miljoona euroa.
Projekti onnistui yli odotusten. Vuoden loppuun mennessä säästöä saavutettiin noin 7,2 miljoonaa euroa.
Taloustieto mahdollisti kustannusten kannalta järkevät päätökset
”Selvitimme kaikkien ammattiryhmien osalta vuokratyökustannusten syntyä ja kokosimme parhaiksi koettuja käytäntöjä, joilla kallista vuokratyövoimaa voidaan vähentää. Lisäksi tarjosimme esihenkilöille taloustietoa eri työvoimavalintojen aiheuttamista kustannuksista”, HUSin kehittämisjohtaja Melisa Haahtinen sanoo.
Uutena käyttöön otettiin talouden tukiaineistot, joilla kustannuksia pystyttiin hallitsemaan ja seuraamaan paremmin. Aineistossa on muun muassa mallilaskelmat, joista voi nähdä, mitä erilaiset henkilöstöresurssit maksavat. Esimerkiksi sairaanhoitajan arkiaamuvuoroon tarvittavan sijaisen kohdalla on mahdollista vertailla, mitä maksaa vakituinen työntekijä, lisävuoro hälytysrahalla, oma suora keikkalainen, sisäinen keikkalainen, eläkkeellä oleva työntekijä tai vuokratyöntekijä.
Lisäksi esihenkilöiden käytettäväksi luotiin henkilöstökustannusten seurantaraportointi.
Parhaiden käytäntöjen jakaminen auttoi löytämään säästökeinoja
Merkittävimmät säästöt syntyivät hoitohenkilökunnan vuokratyöstä. Parhaita, toimivia ideoita on hyödynnetty koko HUSissa ja yhteisten toimintamallien kehittämistä jatketaan.
”Pidimme johtavien ylihoitajien kanssa kuukausittaisia tilannepalavereita, joissa jaoimme tietoa vuokratyön käytön taustasyistä sekä toimivista keinoista kustannusten vähentämiselle. Vaikutusta ja kustannuksia seurasimme kuukausittain”, HUSin hallintoylihoitaja Marja Renholm sanoo.
Tehokkaimmiksi säästökeinoiksi nousivat keskitetyn rekrytoinnin hyödyntäminen ja sisäisten sijaispoolien tehostaminen. Talouden tukiaineistot olivat merkittävänä apuna kustannusseurannassa.
Lääkäreiden vuokratyöstä säästöjä on odotettavissa vasta myöhemmin. Lääkäreiden vuokratyövoiman sopimusten kilpailutukset keskitetään ja tämän odotetaan laskevan vuokratyön keskihintoja.
Vuokratyön käytön kasvun taustalla korona ja työtaistelut
Vuokratyövoiman käyttö HUSissa kasvoi voimakkaasti vuosina 2020–2022 koronapandemian ja hoitoalan työtaistelujen seurauksena. Vuokratyövoimaa käytettiin poikkeuksellisen korkeiden sairauspoissaolojen ja henkilöstön vaihtuvuuden vuoksi, sillä toiminnan jatkuvuutta ei esimerkiksi äkillisissä poissaoloissa voitu turvata oman henkilöstön avulla.
Vuoden 2023 alusta HUSin henkilöstötilanne alkoi helpottua, kun henkilökunnan saatavuus parani ja sairauspoissaolot vähenivät. Tällöin myös kalliin vuokratyövoimankäyttö saatiin maltillisemmalle tasolle. Vuokratyövoiman kustannusten hallintaa lähdettiin vuonna 2024 edelleen kehittämään tuottavuusprojektilla, jolla saavutettiin erinomaiset tulokset.
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.