HUSin asiakasraati tukee syöpäpotilasta ja hoitohenkilökuntaa
Asiasanat:Suomessa todetaan vuosittain noin 34 000 uutta syöpätapausta. Kun elämä mullistuu, on hoidon lisäksi myös vertaistuki korvaamatonta.

HUSin harvinaisten syöpien ja syöpäalttiusoireyhtymien asiakasraati Meilahden siltasairaalassa. Kuvassa myös AYA Fican - nuorena aikuisena syöpään sairastuneet -hankkeen ja Syöpäkeskuksen asiakasraadin edustajia.
HUSissa toimii kaikkiaan 20 asiakasraatia. Jäsenet voivat esimerkiksi ehdottaa muutoksia hoitokäytäntöihin tai tuoda esiin potilaiden kokemuksia, joita HUSin hoitohenkilökunta voi hyödyntää työssään.
Tuen lisäksi parhaimmillaan myös säästöjä
HUSin nuorten aikuisten asiakasraadin puheenjohtaja Eveliina Junkkari hakeutui mukaan asiakasraatiin omien rintasyöpähoitojensa kautta.
"Henkisen tuen lisäksi raadin asiantuntemuksen avulla voidaan parhaimmillaan saada säästöjä aikaan. Raadin jäsen voi huomata hoidossa jonkun epäolennaisen vaiheen, joka saadaan karsittua pois ja hoitoa näin sujuvoitettua."
Asiakasraatityö antaa omaankin elämään merkitystä
Asiakasraatilainen Tuula Nikkilä korostaa raatityön tärkeyttä paitsi muille syöpäpotilaille myös hänelle itselleen.
”Vaikka minulla on parantumaton sairaus, on työ erittäin merkityksellistä, kun voi auttaa toisia samassa tilanteessa olevia.”
Anne Villmanilla on kokemusta syövästä sekä potilaana, omaisena että työn kautta.
”Itselläni on perinnöllinen geenivirhe BRCA2, joka on syynä hoidetuille rintasyövilleni. Minua motivoi suuresti se, että kehittyneen tutkimuksen ja hoitojen sekä asiakasraatityön ansiosta geenivirhettä kantavien ja sairastuneiden matka tulevaisuudessa olisi mahdollisimman toiveikas.”
Harvinaisten syöpien ja syöpäalttiusoireyhtymien raadissa on tiedostettu sairauksien moninaisuus. Erilaisiin tarpeisiin on pystytty kehittämistyön avulla vaikuttamaan. Esimerkki asiakasraadin konkreettisesta työstä on Terveyskylän Syöpätalon Harvinaiset syövät ja syöpäalttiusoireyhtymät-sivut.
”Harvinaisten syöpien ja syöpäalttiusoireyhtymien asiakasraati on ainoa laatuaan koko Suomessa ja senpä takia meillä potilaita myös Helsingin ulkopuolelta. Asiakasraatien toiminta on potilaiden ja ammattilaisten yhteistyötä, jossa yhdessä mietitään hoitopolkuun liittyviä pullonkauloja ja pyritään kehittämään oikeita asioita”, projektipäällikkö Anne Kairenius HUSista tiivistää.