HUSin neurokirurgian huippuosaamista esiteltiin livekurssilla kansainvälisille kirurgeille
Asiasanat:Eurooppalaiset neurokirurgit saivat Siltasairaalassa demonstraatiokurssilla läpileikkauksen HUSin neurokirurgian osaamiseen ja laatuun.

Kurssin pääjärjestäjä Martin Lehecka leikkaamassa Siltasairaalassa. Kuvat: Heli Kurimo/HUS
Neurokirurgisia potilaita leikataan Siltasairaalassa arkisin kuudessa leikkaussalissa. Joukko eurooppalaisia neurokirurgeja sai livekurssilla 30. tammikuuta läpileikkauksen tavanomaiseen leikkauspäivään.
“Tavoitteena oli esitellä vuosien saatossa kertynyttä osaamistamme ja tarjota opetuksellisesti kattava läpileikkaus neurokirurgian arjesta”, kertoo neurokirurgi, osastonylilääkäri Martin Lehecka Neurokeskuksesta.
Kurssilla esiteltiin monipuolisesti erityyppisiä neurokirurgisia leikkauksia , kuten syväaivoelektrodien asennusta Parkinsonin tautia sairastavalle potilaalle, vaativa kuulohermokasvaimen leikkaus ja mini-invasiivisillä tekniikoilla tehtäviä selkäleikkauksia. Mikroneurokirurgian osaamista esiteltiin vuotamattomien aneurysmien leikkauksissa sekä aivokasvainleikkauksissa.

HUSin neurokirurgia kiinnostaa kansainvälisesti
Kurssi keräsi 50 osallistujaa 18 eri maasta. Osallistujat seurasivat leikkauksia leikkaussalien lisäksi luentosalissa, jossa neurokirurgi Rahul Raj taustoitti meneillään olevia toimenpiteitä.
“HUSin neurokirurgia on kansainvälisesti tunnettu tehokkuudestaan ja laadukkaasta hoidostaan, joka ei henkilöidy yhteen ihmiseen tai toimenpiteeseen, vaan vierailijat arvostavat kokonaisuuden toimivuutta. Tähän osallistuvat kaikki potilasta hoitavat ammattiryhmät niin leikkaussalissa, heräämössä kuin osastolla”, Lehecka korostaa.
Neurokirurgialla on pitkä perinne vastaavien kurssien järjestämisestä. Mikroneurokirurgian Helsinki Live -kurssia järjestettiin Töölön sairaalassa vuodesta 2001 koronapandemiaan saakka.
“Nyt tämän mittakaavan kursseja ei ole järjestetty Euroopassa vuosiin, sillä vain harvalla yksiköllä on järjestämiseen tarvittavaa osaamista, tiloja ja välineistöä. Kirurgien vierailut eri yksiköissä ja toimintatapojen jakaminen ovat tärkeitä hoidon kehittymiseksi”, Lehecka kertoo.
"HUSin neurokirurgia on kansainvälisesti tunnettu tehokkuudestaan ja laadukkaasta hoidostaan, joka ei henkilöidy yhteen ihmiseen tai toimenpiteeseen. Tähän osallistuvat kaikki potilasta hoitavat ammattiryhmät."
Kolmiulotteinen videokuva on Siltasairaalan erityispiirre
Leikkauskurssien toteutukseen varauduttiin jo Siltasairaalan suunnitteluvaiheessa. Leikkaussalien ja neurokirurgian leikkaussalilaitteiden, kuten eksoskooppien moderni tekniikka mahdollistaa videokuvan suoratoiston luentosaliin.
“Yhden luentosalin led-seinälle voidaan lähettää myös kolmiulotteista videokuvaa erikoislaseilla katsottavaksi. Kirurgille kolmiulotteinen kuva antaa merkittävästi enemmän informaatiota mikroanatomiasta kuin kaksiulotteinen kuva. En ole nähnyt missään maailmalla vastaavaa”, Lehecka kertoo.
Livekurssia edelsi Helsingissä 26.–29.1. ensimmäistä kertaa järjestetty Euroopan neurokirurgiyhdistyksen (EANS) erikoistuvien neurokirurgien koulutus, jossa Lehecka toimi myös pääjärjestäjänä.
