HUSissa opiskelijat ja erikoistuvat lääkärit ovat tyytyväisiä saamaansa ohjaukseen – laatu parantunut entisestään
Asiasanat:HUSissa kerätään säännöllisesti palautetta opiskelijoiden ja erikoistuvien lääkäreiden ja hammaslääkäreiden ohjauksen laadusta. Tuoreimmat tulokset vuodelta 2024 osoittavat, että sekä sosiaali- ja terveysalan opiskelijat, lääketieteen opiskelijat ja erikoistuvat sekä muut yliopisto-opiskelijat ovat erittäin tyytyväisiä saamaansa ohjaukseen.

Ohjauksen laatua seurataan vuosittain keräämällä kaikilta opiskelijaryhmiltä palautetta saamastaan ohjauksesta. Palautekyselyssä arvioidaan muun muassa ohjausta ja työyksikön ilmapiiriä asteikolla 1–10, jossa 10 on paras arvosana.
Kaikilta vastaajaryhmiltä kiitettävät arvosanat saamalleen ohjaukselle
HUSissa lasketaan ohjauksen laadun tunnusluku CLES-mittarilla (Clinical Learning Environment and Supervision) kerätyistä palautteista.
Vuoden 2024 palautteiden perusteella sosiaali- ja terveysalan opiskelijat antoivat ohjaukselleen keskiarvon 9,09, lääketieteen perustutkinto-opiskelijat, erikoistuvat lääkärit ja hammaslääkärit 8,66 sekä muut yliopisto-opiskelijat 8,55.
Erityisen tyytyväisiä olivat logopedian opiskelijat, jotka antoivat ohjaukselleen keskiarvon 9,41 ja kiittävää palautetta kautta linjan.
Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden arvio nousi hieman edellisvuodesta (9,0 vuonna 2023), ja myös palautekyselyyn vastanneiden määrä kasvoi: lähes 60 % alan opiskelijoista (yhteensä 3 151) antoi palautetta. Myös lääketieteen opiskelijoiden ja erikoistuvien lääkärien arvio parani edellisvuoden 8,1:n keskiarvosta vuoden 2024 kiitettävän puolelle nousevaan 8,66:een.
Pedagoginen osaaminen avainasemassa
Mitä työyksiköltä tarvitaan erinomaiseen opiskelijoiden ohjaukseen? Lääkärikoulutusta vuodesta 2022 lähtien HUSissa eteenpäin vienyt kehittämispäällikkö Anna Levy pitää kaikkein tärkeimpänä tekijänä sitä, että ohjaajilla on pedagogiikan koulutusta.
”Henkilöstön pedagogisella osaamisella on suora yhteys potilaan hyvään hoitoon, ohjattavan tyytyväisyyteen ja koulutuksen laatuun. Mitä enemmän kouluttajilla on pedagogista osaamista, sitä tyytyväisempiä meidän opiskelijamme ovat. Tämä näkyy hyvinä tuloksina esimerkiksi erikoistuvien hammaslääkärien ohjauksessa, jossa kouluttajilla on paljon pedagogiikan koulutusta. Ohjaajien pedagogisen koulutuksen pitää myös olla osa työaikaa ja sille tulisi antaa oma arvo tutkimuksen rinnalla. Olemmehan yliopistollinen sairaala, jossa kaikki kouluttaa”, Levy sanoo.
Opiskelijoiden ohjausta kehitetään yhdessä
Sen lisäksi, että opetusta ja ohjausta kehitetään ohjauksen laadun tulosten perusteella, niin tuloksia hyödynnetään myös hyvinvointialueiden välisessä vertaiskehittämisessä.
"Opiskelijaohjauksen laadun tunnusluvut ovat erinomaisia välineitä potilastyössä annettavan opetuksen ja ohjauksen käytänteiden kehittämisessä yli organisaatiorajojen. On nimittäin muistettava, että opiskelijamme, eli tulevat kollegamme, harjoittelevat monissa eri organisaatioissa opintojensa aikana, joten ohjauksen on oltava tasalaatuista", sanoo tutkimusylihoitaja Toni Haapa.
Lisätietoa
Toni Haapa, tutkimusylihoitaja toni.haapa@hus.fi
Anna Levy, kehittämispäällikkö anna.levy@hus.fi
Taneli Raivio, tutkimusjohtaja taneli.raivio@hus.fi