Neurokirurgian päiväkirurgia lisääntyy – neurokirurgian osastolle Siltasairaalaan varhaisen kotiutumisen yksikkö
Asiasanat:Merkittävä osa kaula- ja lannerangan neurokirurgisista leikkauksista tehdään päiväkirurgisesti. Tulevaisuudessa päiväkirurgian osuus selkäleikkauksista lisääntyy.
Varhaisen kotiutumisen yksikössä hoidetaan vuosittain noin 1 500 potilasta, kertovat osastonhoitaja Virve Ruotsalainen ja neurokirurgian erikoislääkäri Jussi Antinheimo.
Siltasairaalan neurokirurgian osastolla S7 avataan 7. huhtikuuta varhaisen kotiutumisen yksikkö, jossa hoidetaan päiväkirurgisia tai yhden yön jälkeen leikkauksesta kotiutuvia potilaita.
Neurokirurgian päiväkirurgia ja lyhytjälkihoitoinen kirurgia on lisääntynyt merkittävästi. Päiväkirurgisesti leikataan erityisesti kaularanka- ja lannerankaleikkauksia.
”Päiväkirurgia on tutkitusti tehokasta ja turvallista. Leikkaustekniikat, anestesia ja kivunhoito ovat kehittyneet viime vuosina", kertoo yksikön vastuulääkäri, neurokirurgian erikoislääkäri Jussi Antinheimo.
"Viime vuonna HUSin neurokirurgialla tehtiin jopa 1 540 elektiivistä selkäleikkausta, ja näistä 40 prosenttia oli päiväkirurgisesti ja 36 prosenttia varhain kotiutuvia potilaita. Tulevaisuudessa päiväkirurgian osuus selkäleikkauksista lisääntyy varmasti edelleen, ja varhainen kotiutus tulee yleistymään myös kallonsisäisissä toimenpiteissä."
Yksikössä on 7 potilaspaikkaa ja arkipäivisin hoidossa on noin 8–10 potilasta. Angiografiaan eli aivoverisuonten kuvaukseen tulevat potilaat ovat yksikössä muutaman tunnin jatkoseurannassa. Siellä hoidetaan myös akun vaihtoon tulevia kipustimulaattoripotilaita.
“Siltasairaalan uudet tilat ja yhden hengen potilashuoneet mahdollistavat tämän toiminnan”, Antinheimo kertoo.
HUSin neurokirurgisia selkäleikkauspotilaita on vuodesta 2014 leikattu myös Ortonissa, mutta nyt huhtikuusta alkaen kaikki aikuisten neurokirurgiset leikkaukset tehdään Siltasairaalassa.
"Tulevaisuudessa päiväkirurgian osuus selkäleikkauksista lisääntyy varmasti edelleen, ja varhainen kotiutus tulee yleistymään myös kallonsisäisissä toimenpiteissä."
Digitaaliset hoitopolut apuna kotiutumisessa ja tiedon jakamisessa
Potilasvalinta tehdään HUSin päiväkirurgian kriteerien mukaisesti, jossa huomioidaan muun muassa ikä ja muut sairaudet.
Neurokirurgian päiväkirurgiset tai lyhytjälkihoitoiset potilaat tulevat leikkauspäivän aamuna sairaalaan Tornisairaalan Leikkausvalmistelu- ja kotiutusyksikköön ja leikkauksen jälkeisen heräämöhoidon jälkeen siirtyvät neurokirurgian osaston varhaisen kotiutumisen moduuliin. Yksikkö on avoinna maanantaiaamusta lauantaiaamuun, jolloin perjantain leikkauspotilaat kotiutuvat.
”Osastollemme on nyt rekrytoitu lisää hoitohenkilökuntaa ja rekrytointi on onnistunut erinomaisesti. Kaikki hoitajamme työskentelevät vuorollaan myös varhaisen kotiutumisen moduulissa vuodeosaston ja tarkkailuhuoneen lisäksi", osastonhoitaja Virve Ruotsalainen kertoo.
Potilaiden nopeampi kotiutuminen muuttaa hoitotyön luonnetta. Henkilökuntaa on koulutettu uuteen toimintatapaan.
”Tässä korostetaan alusta asti potilaan aktiivista osallistamista ja vastuunottoa omasta hoidostaan. Hoitajilta vaaditaan vahvaa ohjausosaamista."
Potilaiden kotiutuksessa hyödynnetään Terveyskylän digihoitopolkuja ja niiltä löytyvää tietoa kotihoito-ohjeista.
Potilaan polku päiväkirurgiseen neurokirurgiseen leikkaukseen
- Leikkausjonosta vastaava lääkäri arvioi, onko päiväkirurginen toimenpide potilaalle mahdollinen.
- Anestesialääkäri arvioi potilaan perussairauksien perusteella soveltuvuuden päiväkirurgiseksi potilaaksi.
- Preoperatiivisessa haastattelussa neurokirurgian vastaanotolla sairaanhoitaja varmistaa, että varhainen kotiutuminen on mahdollista.
- Potilas valmistautuu leikkaukseen kotona saamiensa ohjeiden mukaan ja tulee sairaalaan leikkauspäivän aamuna.
- Leikkauksen jälkeen varhaisen kotiutumisen yksikössä potilas saa kotihoito-ohjeet. Päiväkirurginen potilas on seurannassa 6 tuntia leikkauksesta, ja varhain kotiutuva kotiutuu leikkausta seuraavana aamuna.