Siirry pääsisältöön

Mitä mieltä olet HUS.fi-verkkosivustosta?

Vastaa lyhyeen kyselyyn ja kerro meille, miten sivusto toimii sinun mielestäsi. 

Kyselyyn vastaaminen vie vain muutaman minuutin.

Kiitos ajastasi!

Tästä kyselyyn. 

Mediatiedote Julkaistu 8.5.2025 08.43

Sukupuolidysforiaa kokevien ajatuksia perhesuunnittelusta selvitetään kyselytutkimuksella

Asiasanat:

Tutkimuksella saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi sukupuolidysforiaa kokevien kiinnostuksesta hedelmällisyyden säilyttämiseen ja hedelmöityshoitoihin.

Suomessa sukupuolidysforiaa kokevien henkilöiden perhesuunnittelusta ja raskauteen liittyvistä toiveista ja ajatuksista on tehty vasta vähän tutkimuksia. Tarkkaa tietoa esimerkiksi kiinnostuksesta hedelmällisyyden säilyttämiseen ja hedelmöityshoitoihin ei ole.

HUSin Lisääntymislääketieteen yksikkö ja Helsingin yliopisto toteuttavat kyselytutkimuksen, jonka tavoitteena on selvittää, minkälaisia ajatuksia ja mielipiteitä 16–40-vuotiailla sukupuolidysforiaa kokevilla henkilöillä on perhesuunnitteluun liittyen. Tutkimus on osa erikoistuvan lääkärin, tohtorikoulutettavan Nico Vehmaksen väitöskirjaa.

Perhesuunnittelulla tarkoitetaan toiveita tai suunnitelmia, jotka liittyvät esimerkiksi raskaaksi tulemiseen ja raskauden mahdollisuuden säilyttämiseen, hedelmöityshoitoihin, vanhemmaksi tulemisen eri tapoihin ja ei-toivottujen raskauksien ehkäisyyn. 

Sukupuolidysforialla tarkoitetaan ahdistusta ja levottomuutta, joka kumpuaa ristiriidasta oman sukupuoli-identiteetin ja määritellyn sukupuolen välillä. HUSin Lisääntymislääketieteen yksikön osastonylilääkärin, dosentti Hanna Savolainen-Peltosen mukaan tarve ja kysyntä esimerkiksi hedelmällisyyden säilyttämiseen on kasvanut. Suomessa sukupuolidysforiatutkimuksiin hakeutuu noin 2000 henkilöä vuodessa. Kaikki heistä eivät hakeudu hormonihoitoihin.

Tutkimuksella palveluntarpeet näkyviksi

Tutkimuksen avulla halutaan selvittää, millaista palveluntarvetta sukupuolidysforiaa kokevilla on esimerkiksi hedelmällisyyden säilyttämiseen ja lapsettomuushoitoihin.

“Suomessa on tutkittu paljon perhesuunnittelua ja tiedämme, miksi nuoret aikuiset haluavat tai eivät halua perustaa perhettä. Siitä ei kuitenkaan ole tietoa, miten sukupuolidysforiaa kokevat ajattelevat perhesuunnittelusta. Tällä hetkellä käsitykset perustuvat oletuksiin. On hienoa päästä tekemään näin ainutlaatuista tutkimusta Suomessa”, sanoo Vehmas.

Näin kyselyyn voi vastata

Voit vastata kyselyyn siitä huolimatta, että perhesuunnitteluun liittyvät asiat eivät juuri nyt ole sinulle ajankohtaisia. 

Kyselyn vastaamiseen kuluu noin 10–15 minuuttia.

Linkki kyselyyn.

Kenelle kysely on suunnattu? 

Voit vastata kyselyyn, jos 
·    olet kokenut sukupuolidysforiaa ja
·    olet hakeutunut tai suunnittelet hakeutuvasi sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin ja 
·    olet 16–40-vuotias.

Linkki kyselyyn.

Kaikki kyselyn vastaukset tallentuvat nimettöminä, eikä yksittäisiä vastaajia voida tunnistaa vastauksista. HUSin alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta on antanut tutkimussuunnitelmalle puoltavan lausunnon.

 

Tiedotetta päivitetty 30.5.2025. Poistettu maininta perhesuunnitteluun liittyvästä haastattelusta. Haastatteluun on saatu jo riittävä määrä osallistujia.

 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.