Edenneen Parkinsonin taudin hoito
Asiasanat:Voimme harkita syväaivostimulaatio- sekä levodopa- ja apomorfiini-infuusiohoitoja edenneen Parkinsonin taudin motorisiin tilanvaihteluihin, jos lääkehoidosta ei ole enää riittävää apua.

Hoitoa varten tarvitset lähetteen, jonka liikehäiriösairauksiin erikoistunut neurologi arvioi neurologian vastaanotollamme. Kajoavat hoidot eli elimistön sisälle ulottuvat toimenpiteet tai leikkaushoito eivät ole sopivia, jos sinulla vaikea dementia tai vaikea psykoosi. Edellytys hoidolle on edes lyhytkestoinen vaste levodopa-lääkeaineelle. Ainoa poikkeus tästä on lääkkeille reagoimaton vapina, johon syväaivostimulaatiohoidolla saadaan yleensä hyvä vaste.
Vastaanotollamme liikehäiriösairauksiin erikoistunut neurologi keskustelee kanssasi oireistasi sekä terveydentilastasi. Hoitomuodon valinnassa huomioimme toivomuksesi, mutta päätöksen tekee neurologi. Hoitopäätöksen varmistamme aina jatkotutkimuksilla. Esimerkiksi levodopa-testillä voimme arvioida vastetta hoidolle.
Toteutamme edenneen Parkinsonin taudin kajoavat hoidot kansainvälisten kriteereiden mukaisesti.
Olemme edelläkävijä edenneen Parkinsonin taudin hoidossa ja liikehäiriösairauksien hoitoyksikkömme on Suomen suurin. Meillä on tehty ensimmäisenä Suomessa:
- 1995 syväaivostimulaatio-operaatio
- 2005 levodopainfuusiohoidon testi
- 2006 moderni syväaivostimulaation hoitopolku
- 2017 uuden suuntaavan elektrodin käyttö syväaivostimulaatiossa
- 2017 apomorfiini-infuusiohoito.
Aivotalo (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Aivotalosta saat tietoa aivojen terveydestä ja aivosairauksista sekä aivojen ja toimintakyvyn välisistä yhteyksistä. Terveyskylää ylläpitävät Suomen yliopistosairaalat.
Parkinsonin tautia sairastava Päivi Pakarinen sai elämänsä takaisin syväaivostimulaatiolla (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Parkinsonin tauti -diagnoosi oli kirurgi Päivi Pakariselle kova paikka. Vaikka oireita lieventävä syväaivostimulaatio (DBS) alun perin pelotti, se on lopulta pelastanut hänen elämänsä.
Toimipisteet
Neurologian vastaanotto, Tornisairaala
Tornisairaalan neurologian vastaanotolla tutkimme ja hoidamme erilaisia neurologisia sairauksia. Tarvitset lääkärin lähetteen, jotta voit tulla meille…
Neurologian osasto S7A, Siltasairaala
Neurologian osasto S7A Siltasairaalassa on neurologinen osasto, johon on keskitetty kajoavien hoitojen testaus sekä vaikeiden liikehäiriösairauksien hoidon…
Päivitetty: 09.04.2025