Nuorten sukupuoli-identiteetin tutkimusvastaanotto, Pasila
Asiasanat:Nuorten sukupuoli-identiteetin tutkimusvastaanotolla teemme alaikäisten sukupuoli-identiteetin tutkimuksia ja koordinoimme sukupuoli-identiteettiperustaisia lääketieteellisiä hoitoja.
Tutkimukseen voit ohjautua kaikkialta Suomesta lääkärin lähetteellä, jos olet 13–17-vuotias nuori. Olemme valtakunnallinen erityistason yksikkö, ja tutkimus- ja hoitokäytännöt ovat yhteneväiset Tampereen yliopistollisen sairaalan vastaavan tutkimusvastaanoton kanssa.
Sukupuoli-identiteetin ristiriitaa voi kokea ilman että se aiheuttaa lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon tarvetta. Sukupuoli-identiteetin tutkimusjakson perusteena on koettu hoidon tarve liittyen sukupuoliristiriidan aiheuttamaan kärsimykseen.
Palveluvalikoimaneuvoston suositus (2020) linjaa, että sukupuoli-identiteetin variaatioiden ensivaiheen hoito lapsuus- ja nuoruusvuosina on psykososiaalinen tuki ja tarvittaessa sukupuolisensitiivinen terapia ja mahdollisten samanaikaisten psykiatristen häiriöiden hoito. Sukupuoli-identiteettiin liittyvästä epäselvyydestä tulisi pystyä keskustelemaan oireiden vaikeusasteen ja hoidon tarpeen porrastuksen mukaisesti kouluterveydenhuollossa, opiskeluterveydenhuollossa, oman kunnan perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa.
Kehitysikäisillä psykiatrinen sairastavuus ja kehitykselliset vaikeudet voivat altistaa sukupuolidysforian kokemuksen ilmentymiselle. Näiden hoito tulee olla järjestettynä ja alaikäisen psyykkisen tilanne tulee olla vakaa ennen sukupuoli-identiteetin selvittämistä.
Tutkimusjakson sisältö, edellytykset ja tavoitteet
Tutkimusjaksolle tulet lääkärin lähetteellä.
Nuorten sukupuoli-identiteetin tutkimusjaksolla nuorisopsykiatrian erikoislääkäri arvioi yksikköön saapuneet lähetteet. Mikäli hän arvioi tutkimusjakson mahdollisesti oikea-aikaiseksi lähetetietojen perusteella ja hän hyväksyy lähetteen, alkaa tutkimusjaksosi ensipuhelulla ja asiakirjojen tilaamisella. Tutkimusjaksoasi varten tilamme kaikki saatavilla olevat aiemmat terveydenhuollon ja sosiaalihuollon asiakirjat. Tutkimusjaksosi oikea-aikaisuus arvioidaan yksilöllisesti ja sitä arvioidaan jatkuvasti tutkimusjaksosi aikana. Oikea-aikaisuuteen vaikuttavat mm. psyykkinen vointisi ja toimintakykysi, elämäntilanteesi, kykysi sanoittaa kokemuksiasi, nuoruusikäisi kehityksen vaihe ja ikätasoisuus sekä sinun ja perheen voimavarat asettua ja sitoutua tutkimusjaksolle, jotta nuoruusiän kehitystäsi voidaan luotettavasti arvioida.
Tutkimusjaksoosi sisältyy ensipuhelu, moniammatillinen käynti, sairaanhoitajan ja sosiaalityöntekijän tapaamisia, perhetapaamisia, vanhempien tapaamisia, psykologin tutkimus sekä lääkärin tapaaminen. Nuorisopsykiatrialla huoltajien läsnäoloa tutkimusjaksolla edellytetään, vaikka täyttäisit 18 vuotta tutkimusjaksosi aikana. Tutkimusjaksosi päätteeksi pidämme hoitosuunnitelmatapaamisen, jossa käymme läpi tutkimusjaksosi johtopäätökset ja arvioimme toivomiesi kehonkorjaushoitojen oikea-aikaisuutta ja odotustesi realistisuutta. Tämän jälkeen teemme sinulle yhteistyössä yksilöllisen hoitosuunnitelman.
Tutkimusjaksosi tavoitteena on selvittää, täyttyvätkö kohdallasi transsukupuolisuuden diagnostiset kriteerit ja mikäli sukupuolidysforian lääketieteelliset hoidot näyttäytyvät mahdollisina tutkimusjakson jälkeen. Jos näin on, voimme ohjata sinut asianmukaisten erikoisalojen yksiköihin hoitosi toteuttamista varten. Hoitovalikoimaamme kuuluvat mm. feminisoivat ja maskulinisoivat hormonihoidot, rintakehänkirurgia ja sukuelinkirurgia. Hoitovalikoimaa on tarkemmin kuvattu aikuispuolen sukupuoli-identiteetin tutkimusvastaanotolla.
Palveluvalikoimaneuvoston (STM Palko 2020) suosituksen mukaisesti muuntohormonihoitoa voidaan tarjota aikaisintaan 16 vuotta täyttäneelle ja kirurgista hoitoa 18 vuotta täyttäneelle.
Mielenterveystalo (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Mielenterveystalosta löydät sukupuoli-identiteetin jäsentämisen omahoito-ohjelman, joka ohjaa sukupuoli-identiteetin pohdinnoissa.

Konsultaatiot ammattilaisille
Matalammalla kynnyksellä ilman lähetettä tarjoamme myös perustason lääkäreille reaaliaikaisia etäkonsultaatioita sukupuolidysforiatilanteessa. Hoitava lääkäri voi varata ajan Terveyskylä Pro-sivuston kautta konsultoivaan Sukupuoli-identiteetin tutkimusvastaanoton lääkäriin konsultaation aukioloaikoina: HUS Sukupuolidysforian perustason lääkäreille suunnatut eKonsultaatiot (vaatii ammattilaisen tunnistautumisen).
Nuorisopsykiatrian erikoisalan työntekijöille tarjoamme mahdollisuuden moniammatillisille konsultaatiolle ammattihenkilöiden välillä sukupuolidysforiakysymyksissä: HUS Nuorisopsykiatrian sukupuoli-identiteetin moniammatilliset eKonsultaatiot (vaatii ammattilaisen tunnistautumisen).
Päivitetty: 31.03.2025