Anestesialääkäriksi anestesiologiaan ja tehohoitoon
Leikkaus- ja tehohoitokeskuksessa sinulla on mahdollisuus työskennellä anestesiologian ja tehohoidon erikoisalalla mielenkiintoisissa työtehtävissä. Tarjoamme monipuolisia työmahdollisuuksia anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäreille, erikoistuville lääkäreille sekä opiskelijoille HUSin sairaaloissa eri puolilla Uuttamaata.

HUSin Leikkaus- ja tehohoitokeskus on 2 500 ammattilaisesta koostuva tulosyksikkö, joka toimii erikoissairaanhoidon ytimessä. Vastaamme leikkausyksiköistä, anestesiatoiminnoista, aikuisten tehohoidosta ja välinehuollosta. Teemme vuosittain noin 88 000 leikkausta ja leikkaussaleja meillä on käytettävissä 160 kappaletta. Toimimme useissa sairaaloissa ja yksiköissä Uudellamaalla. Yksikkömme ovat erikoistuneet tiettyihin toimintoihin ja erikoisaloihin.
Meillä on käytössämme uudistetut työaikalain ja lääkärisopimuksen hengen mukaiset työaikamallit, joihin liittyvät muun muassa päivystystä edeltävä vapaa ja puuttuvaa viikkolepoa korvaava vapaapäivä. Myös palkkausjärjestelmä on vastikään uudistettu uraporrasjärjestelmän mukaiseksi.
Leikkaus- ja tehohoitokeskuksessa voit työskennellä monipuolisesti erilaisissa yksiköissä anestesia- ja leikkausyksiköissä sekä akuutin kivunhoidon (Acute Pain Servicen; APS) parissa. Pääset osaksi kollegiaalista työyhteisöä ja vaikuttamaan terveydenhuollon tulevaisuuteen yhdessä kanssamme!
Työmahdollisuuksia uran kaikissa vaiheissa
Meillä voit tehdä kaikkea erittäin vaativasta kirurgiasta päiväkirurgiaan ja akuutin kivun hoitoon. Kaikki anestesiologian osa-alueet ja erityispätevyyksien alat ovat edustettuina yksiköissämme. Työnkuvaa voidaan muokata toiveidesi mukaiseksi. Tarjoamme mahdollisuuden ammatilliseen jatkokoulutukseen (esim. erityispätevyyskoulutukseen), kouluttajana toimimiseen, esihenkilötehtäviin ja tutkimustyöhön. Meillä pääset kehittämään osaamistasi ja osallistumaan säännöllisesti laadukkaisiin sisäisiin ja ulkoisiin koulutuksiin.
Tarjoamme lääkäreille erikoislääkäriksi pätevöitymiseen tarvittavan työ- ja koulutuskokonaisuuden Suomen suurimmassa erikoissairaanhoidon organisaatiossa. HUSissa ovat edustettuina kaikki kirurgian erikoisalat, ja erikoistumisaikana lääkäri pääsee työskentelemään monipuolisesti eri leikkausyksiköissä. HUSissa erikoistuvien ohjauksesta vastaa koulutuslääkäriverkosto yhteistyössä erikoisalan vastuuhenkilön kanssa.
Valmistuttuasi lääketieteen lisensiaatiksi sinulla on mahdollisuus jatkaa ammatilliseen jatkokoulutukseen ja erikoistua anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäriksi. Anestesiologian ja tehohoidon erikoistumisopintoja tarjoavat Helsingin yliopisto, Turun yliopisto, Tampereen yliopisto, Itä-Suomen yliopisto sekä Oulun yliopisto. Haku tapahtuu sähköisesti Opintopolku-portaalin kautta, osoitteessa Opintopolku.fi.
Hakeuduttuasi erikoislääkärikoulutukseen ja saatuasi opinto-oikeuden, voit hakea meiltä Leikkaus- ja tehohoitokeskuksesta anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuvan lääkärin paikkaa.
Erikoistumiseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä hallinnolliseen ylilääkäriin Annika Takalaan.
Valmistuttuasi lääketieteen lisensiaatiksi sinulla on mahdollisuus tulla tutustumaan anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoisalana. Voit tiedustella työmahdollisuuksia sinua kiinnostavan anestesia- ja leikkausyksikön ylilääkäriltä. Yhteystiedot löydät yksikköesittelyistä.
Haku on jatkuva ja avointen työpaikkojen määrä riippuu kunkin yksikön sen hetkisestä koulutettavien määrästä. Virallinen erikoistumispaikka ei ole sijaisuuden edellytys, vaan oikeus toimia lääkärin tehtävissä ja oma kiinnostus erikoisalaa kohtaan riittää. Aiempi amanuenssipalvelu, keskussairaalapalvelu tai muu kokemus anestesia-, leikkausosasto- tehohoito-, ensihoito- tai kivunhoitotyöstä katsotaan eduksi.
Jos sinulla ei ole entuudestaan anestesiakokemusta, suosittelemme aloituspaikaksi Hyvinkään, Jorvin, Lohjan, Peijaksen, Porvoon, Puistosairaalan ja Silmä-korvasairaalan anestesia- ja leikkausyksiköitä. Mikäli sinulla on jo entuudestaan kokemusta anestesiologian perustoimenpiteistä ja aiot suunnata erikoistumaan anestesiologiaan ja tehohoitoon, voit kysyä työmahdollisuuksia myös Meilahden Tornisairaalan, Siltasairaalan, Naistenklinikan tai Uuden lastensairaalan anestesia- ja leikkausyksiköistä.
Kesätöitä lukuun ottamatta suosittelemme erikoisalan ensimmäisen kokeilujakson pituudeksi vähintään kuuden kuukauden jaksoa, koska siinä vaiheessa pystyt todennäköisesti jo hoitamaan tavanomaisia potilaita itsenäisesti, jolloin sinulle jää realistisempi käsitys anestesiologiasta ja tehohoidosta erikoisalana.
Tarjoamme mielellämme erilaisia työmahdollisuuksia myös lääketieteen kandidaateille. Voit olla suoraan yhteydessä sinua kiinnostavan anestesia- ja leikkausyksikön ylilääkäriin ja tiedustella yksikön työmahdollisuuksista.
Tutustuthan myös seuraaviin kesätyön saamisen edellytyksiin:
- LK4 kurssitodistus ja siihen liittyvät oikeudet toimia lääkärin sijaisena Valvirasta tulee olla kunnossa työn aloittamiseen mennessä.
- Työn aloitus toukokuun puolella, mutta viimeistään kesäkuun alussa, jotta saamme taattua riittävän alkuperehdytyksen.
- Luemme eduksesi harjoitteluviikoilla osoittamasi hyvän tietotaidon sekä reippaan asenteen opiskeluun.
Suosittelemme myös hakeutumaan amanuenssuuriin, sillä sen myötä pääset tutustumaan työhön, yksikköön ja työyhteisöön, mikä saattaa jatkossa helpottaa sijaisuuden saantia. Lisää tietoa amanuenssuuriin ja harjoitteluun hakeutumisestä löydät Hae harjoitteluun.
Tutustu meihin: Anestesia- ja leikkausyksikkömme
Hyvinkään sairaalan anestesia- ja leikkausyksikössä leikkaamme ortopedian ja traumatologian, gastro- ja endokriinisen kirurgian, urologian, gynekologian, korva-, nenä- ja kurkkutautien, käsikirurgian, lastenkirurgian ja yleiskirurgian potilaita. Lisäksi hoidamme synnytyksiä ja sektioita. Käytössämme on 14 leikkaussalia ja päivystämme ympärivuorokautisesti.
Yksikössämme työskentelee 20–22 anestesialääkäriä. Meillä on innostava työyhteisö, jossa yhteistyö toimii hyvin eri ammattiryhmien välillä. Toiminnassamme on hyvä tekemisen meininki.
Tehovalvontaosastomme on anestesiologivetoinen ja siellä työskentely kuuluu myös erikoistumiseen. Erikoislääkärille tarjoamme haastavan ja monipuolisen työnkuvan.
Tarjoamme mahdollisuuden laaja-alaiseen osaamisen kehittämiseen monipuolisen kirurgian ansiosta. Olemme arvostettu ja kehuttu koulutuspaikka, ja saimme 5 tähteä Nuorten lääkärien yhdistyksen koulutuspaikkakyselyssä vuonna 2021.
Ota yhteyttä: Olli Laakso

Jorvin sairaalan anestesia- ja leikkausyksikkö on jaettu kahteen yksikköön (K ja L), joilla on omat erikoispiirteensä. Yksikössämme työskentelee ylilääkäri, kaksi apulaisylilääkäriä, noin 20 erikoislääkäriä ja 10 erikoistuvaa lääkäriä.
Saimme anestesia- ja leikkausyksiköillemme K ja L uudet tilat vuoden 2023 aikana ja myös uuden synnytyssairaalan rakennustyöt ovat alkaneet.
Anestesia- ja leikkausyksikkö K, Jorvin sairaala
Anestesia- ja leikkausyksikkö K on suuri gastrokirurginen keskus, jonne on keskittynyt myös valtakunnallisen palovammakeskuksen leikkaustoiminta. Teemme yhteensä noin 7 000 leikkausta vuodessa, joista noin puolet on päivystyksellisiä. Meillä on nyt 13 leikkaussalia, joista kaksi on päivystyssalia. Iltaisin ja viikonloppuina päivisin meillä on kaksi päivystyssalia käytössä ja öisin yksi.
Anestesia- ja leikkausyksikkö L, Jorvin sairaala
Anestesia- ja leikkausyksikkö L:llä teemme vuosittain noin 4 000 leikkausta, ja noin 80 prosenttia potilaistamme kotiutuu leikkauspäivänä. Olemme yksi HUSin suurimmista päiväkirurgisista yksiköistä. Meillä on käytössämme seitsemän leikkaussalia ja yksikössämme toimii päivittäin yksi erikoislääkäri ja erikoistuva lääkäri.
Synnytysyksikkö, Espoon sairaala
Espoon synnytyssairaala on Suomen kolmanneksi suurin synnytysyksikkö, jossa on yli 4 500 synnytystä vuosittain. Synnytyksiä varten on kaksi leikkaussalia ja synnytyssairaalassa toimii päivittäin yksi erikoislääkärimme ja yksi erikoistuva lääkäri.
Lisäksi työskentelemme ulkopisteanestesioissa endoskopiayksikössä, neuromodulatiivisessa yksikössä, preoperatiivisella vastaanotolla ja kipuvastaanotolla kipukonsulttina.
Ota yhteyttä: Sara Toivakka.
Lohjan leikkaus- ja anestesiayksikössä erikoisaloinamme ovat ortopedia, traumatologia, vatsaelinkirurgia, urologia, korva-, nenä- ja kurkkutaudit sekä naistentaudit. Hoidamme sekä osastohoitoa vaativia, että päiväkirurgisia potilaita. Käytössämme on 9 leikkaussalia, 14-paikkainen heräämö sekä Leikkausvalmistelu- ja kotiutusyksikkö.
Ota yhteyttä: Kirsti Peltonen
Meilahden siltasairaalan anestesia- ja leikkausyksikössä teemme neurokirurgian, ortopedian ja traumatologian, käsikirurgian, verisuonikirurgian ja plastiikkakirurgian erikoisalojen leikkauksia.
Uutena toimintamuotona on leikkausyksikkömme ja päivystyksemme rajapinnassa toimiva RAPTOR-sali, jossa hoidamme muun muassa vaikeasti vammautuneita ja hengenvaarallisesta verenvuodosta kärsiviä potilaita.
Käytössämme on 16 leikkaussalia ja kaksi heräämöä. Päivystämme ympäri vuorokauden.
Vuodenvaihteessa 2023–24 yksikkömme läheisyyteen avautui uusi Leikkausvalmistelu- ja kotiutusyksikkö, jossa vastaanotamme ja valmistelemme kaikki kotoa leikkaukseen saapuvat Siltasairaalan ja Tornisairaalan leikkauspotilaat. Toimimme läheisessä yhteistyössä Meilahden tornisairaalan anestesia- ja leikkausyksikön kanssa.
Ota yhteyttä: Pekka Tarkkila

Meilahden Tornisairaalan leikkaus- ja anestesiayksikössä teemme vaativan erityistason vatsaelin-, verisuoni-, sydän- ja thoraxkirurgisia sekä suu- ja leukakirurgiasia leikkauksia.
Vastaamme valtakunnallisesti kaikista aikuisten elinsiirroista. Leikkaustoiminta painottuu kasvavassa määrin päivystyksellisten akuuttitilanteiden hoitamiseen. Käytössämme on 19 leikkaussalia ja 22-paikkainen heräämö.
Ota yhteyttä: Pertti Pere
Naistenklinikan anestesia- ja leikkausyksikössä hoidamme elektiivisiä ja päivystyksellisiä gynekologisia ja obstetrisia leikkauspotilaita. Näiden lisäksi synnyttäjien analgesia- ja anestesiapalvelut kuuluvat anestesialääkärin toimenkuvaan.
Naistenklinikan synnytysyksikkö on Euroopan mittakaavassa suuri synnytyssairaala, jossa hoidetaan noin 9 000 synnytystä vuosittain. Naistenklinikalle on keskitetty riskiraskauksien hoito osin myös Suomen laajuudelta. Päivystämme ympäri vuorokauden.
Meillä pääset osallistumaan opetus-, tutkimus- ja kehitystoimintaan.
Ota yhteyttä: Milla Jousi
Vantaan Rekolassa sijaitsevassa Peijaksen sairaalan anestesia- ja leikkausyksikössä hoidamme yliopistosairaala-alueen vaativaa tekonivelkirurgiaa, ortopediaa, traumakirurgiaa, vaativaa urologista syöpäkirurgiaa, urologista robottikirurgiaa ja endoskooppista urologiaa. Leikkausyksikössämme hoidetaan yli 8 000 potilasta vuodessa. Leikkaussaleja on kahdessa eri kerroksessa yhteensä 17 ja heräämöpaikkoja yhteensä 37.
Leikkaussalityön lisäksi hoidamme kirurgisia potilaita tehovalvontaosastolla, toimimme konsultteina päivystysalueella ja teemme toimenpidesedaatioita. Erikoisosaamistamme ovat muun muassa puudutukset ja laskimoporttien laitto. Meillä on mahdollista tehdä virka-aikapainotteista leikkaussalityötä ja osallistua koulutuksiin sekä kehitys-, laatu-, opetus- ja tutkimustyöhön.
Peijaksen sairaalassa on yksi jatkuvaa läsnäoloa vaativa etupäivystyspiste ja yksi vapaamuotoinen päivystyspiste. Etupäivystys on jaettu ja lepovuoroista huolehditaan uuden lääkärisopimuksen mukaisesti. Myös erikoistuvan vaiheen lääkärit saavat päivystää ja heille on järjestetty seniorituki.
Anestesialääkäreitä yksikössämme työskentelee noin 20–24. Meille voi tulla myös sijaiseksi tutustumaan anestesiologialle ja aloittaa anestesiologiaan erikoistumisen. Esihenkilöiden ja kahden tutorlääkärin lisäksi kaikki erikoislääkärimme osallistuvat opettamiseen. Panostamme perehdytykseen ja olemmekin saaneet vastavalmistuneilta lääkäreiltä erinomaista palautetta muun muassa opetuksesta ja työilmapiiristä.
Ota yhteyttä: Noora Skants
Porvoon sairaalan anestesia- ja leikkausyksikössä hoidamme yleiskirurgian, gastrokirurgian, ortopedian, urologian, plastiikkakirurgian sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien potilaita. Yksikössämme toimii osasto- ja päiväkirurgisen toiminnan lisäksi Leikkausvalmistelu- ja kotiutusyksikkö sekä Heräämöstä kotiin (herko)-yksikkö.
Anestesialääkäreitä yksikössämme työskentelee noin 6–10. Huolehdimme riittävästä alkuvaiheen perehdytyksestä. Olemme saaneet erinomaista palautetta muun muassa opetuksesta ja hyvästä työilmapiiristä. Pääkaupunkiseudulta työmatka taittuu mukavasti maksutta HUSin bussilla.
Erikoisosaamistamme ovat muun muassa puudutukset ja laskimoporttien laitto. Meillä on mahdollista tehdä virka-aikapainotteista leikkaussalityötä ja osallistua koulutuksiin sekä kehitys-, laatu-, opetus- ja tutkimustyöhön.
Porvoon sairaalassa on anestesialääkärin aktiivipäivystyspiste, jossa päivystetään 24 tunnin vuoroissa. Pääsääntöisesti yöaikainen vähintään kolmen tunnin lepoaika toteutuu. Päivystävä anestesialääkäri toimii koko sairaalassa mukaan lukien Porvoon yhteispäivystyksessä ja päivystysvalvonnassa.
Ota yhteyttä: Petri Volmanen
Puistosairaalan anestesia- ja leikkausyksikössä teemme plastiikkakirurgisia, rintarauhaskirurgisia, laskimokirurgisia, käsikirurgisia sekä suu- ja leukakirurgisia leikkauksia. Lisäksi yksikössämme tehdään anestesiaa vaativia hammashoitoja. Käytössämme on yhteensä 14 leikkaussalia.
Leikkaussalitoiminnan lisäksi meillä on myös ulkopisteanestesioita kahdessa toimenpidehuoneessa laskimokirurgianvastaanotolla. Puistosairaalan anestesialääkärit osallistuvat myös Puistosairaalan Medical Emergency Team (MET) -toimintaan ja elvytystoimintaan.
Emme ole päivystävä leikkausyksikkö, mutta leikkaamme elektiivisten potilaiden lisäksi Puistosairaalan erikoisalojen päivystyspotilaita. 19-paikkainen heräämömme on auki arkisin iltaan asti, ja yöllä samoissa tiloissa toimii Lyhytjälkihoitoisen kirurgian yksikön 23 h -toiminta. Puistosairaalassa työskentelee päivittäin noin 14 anestesialääkäriä, joista osa on Puistosairaalan omia ja osa kiertää Silmä-korvasairaalan sekä Siltasairaalan anestesia- ja leikkausyksiköistä.
Puistosairaalan potilasmateriaali on monipuolinen, ja käytössämme olevien anestesiamenetelmien kirjo on laaja, joten Puistosairaalassa on mahdollisuus tutustua monipuolisesti anestesiologiaan erikoisalana. Anestesiauransa alussa oleville kollegoille meiltä löytyy paljon perusanestesioita ja käden taitojen harjoittelemiseen tarvittavaa toistoa, mutta meillä hoidetaan myös monisairaiden potilaiden isoja syöpäleikkauksia ja rekonstruktiivista kirurgiaa, joissa riittää haastetta kokeneemmillekin anestesialääkäreille. Meillä on mahdollisuus perehtyä päiväkirurgisen ja 23 h -leikkausprosessin erityispiirteisiin.
Koulutamme kandeja, amanuensseja ja erikoistuvia lääkäreitä, ja olemme saaneet erinomaista palautetta koulutusmyönteisestä ilmapiiristämme. Puistosairaalaan voimme ottaa kesätöihin yhden kandin kerrallaan.
Ota yhteyttä: Anna Kivistö

HUSin Silmä-korvasairaalaan kuuluu Korva-, nenä- ja kurkkutautien anestesia- ja leikkausyksikkö sekä Meilahdessa sijaitsevat Silmätautien anestesia- ja leikkausyksikkö ja Silmätautien päiväkirurginen yksikkö.
Vaativamman syöpä- ja ilmatiekirurgian lisäksi meillä on paljon lyhyitä päiväkirurgisia toimenpiteitä, minkä ansiosta aloittelevalle kollegalle kertyy nopeasti kädentaitoja. Korva-, nenä- ja kurkkutautien potilailla on usein vaikea ilmatie ja korva-, nenä- ja kurkkutautien leikkausyksikkö onkin profiloitunut vaikean ilmatien hallinnan koulutuksessa. Toinen meidän erityispiirteemme on pediatrinen anestesia, sekä korva-, nenä- ja kurkkutaudeilla (vuonna 2022 noin 500) että silmätaudeilla (vuonna 2022 noin 350) hoidetaan paljon lapsipotilaita. Korva-, nenä- ja kurkkutautien leikkausyksikössä tehtiin seitsemässä leikkaussalissa vuonna 2022 noin 3 500 leikkausta.
Teemme vaativaa silmäkirurgiaa ja potilasmateriaalissa korostuvat iän ääripäät. Silmätautien leikkaus- ja anestesiayksikössä tehtiin vuonna 2022 seitsemässä leikkaussalissa noin 5 000 leikkausta. Silmätaudeilla anestesialääkäreiden erityisosaamista ovat myös silmänvieruspuudutukset, joita teemme vuosittain noin 3 000.
Silmätautien päiväkirurginen yksikkö on erillinen kaihiyksikkö. Yksikössämme tehtiin vuonna 2022 kuudessa leikkaussalissa noin 6 500 leikkausta. Silmätaudit saavat uudet tilat, kun Tammisairaala valmistuu Meilahteen vuonna 2025.
Meillä Silmä-korvasairaalassa työskentelee noin 20 anestesialääkäriä, joista suurin osa on vakituisessa virassa olevia erikoislääkäreitä. Meillä on anestesiaan erikoistuvien kollegojen lisäksi jatkuvasti myös anestesiologiaan tutustumassa olevia sijaisia. Meillä saat kunnon perehdytyksen ja olemmekin saaneet erikoistuvilta kollegoilta erinomaista palautetta mukavasta, avuliaasta ja joustavasta työilmapiiristä. Erikoislääkärille tarjoamme virka-aikapainotteista leikkaussalityötä ja hyvän mahdollisuuden osallistua koulutuksiin. Päivystys on vapaamuotoista päivystystä kahdessa eri pisteessä.
Kesätyötä tarjoamme yleensä noin 1–2 lääketieteen kandidaatille.
Ota yhteyttä: Mika Isohanni.
Uuden lastensairaalan anestesia- ja leikkausyksikössä hoidamme alle 16-vuotiaita potilaita.
Kaikki Suomen lasten avosydän- ja elinsiirtoleikkaukset tehdään Uudessa lastensairaalassa. Yksikössämme on jatkuva päivystysvalmius.
Anestesia- ja leikkausyksikössämme on 10 leikkaussalia, joista kolmessa tehdään päiväkirurgisia toimenpiteitä. Lisäksi yksikössämme on sydänkatetrointilaboratorio, kaksi hammastoimenpidehuonetta, valmistelutila sekä kaksi heräämöä.
Ota yhteyttä: Riikka Palo.
Tutustu työhömme – anestesialääkärinä HUSissa
Salli analyyttiset evästeet, jotta voit katsoa tämän upotetun sisällön.
Salli analyyttiset evästeet, jotta voit katsoa tämän upotetun sisällön.
Hae meille töihin (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Tutustu työpaikkoihimme ja hae avoimeen tehtävään jo tänään!

Päivitetty: 23.04.2025