Siirry pääsisältöön

Mitä mieltä olet HUS.fi-verkkosivustosta?

Vastaa lyhyeen kyselyyn ja kerro meille, miten sivusto toimii sinun mielestäsi. 

Kyselyyn vastaaminen vie vain muutaman minuutin.

Kiitos ajastasi!

Tästä kyselyyn. 

Uutinen Julkaistu 9.5.2025 08.12

HUSissa tehty ensimmäisenä Suomessa syväaivostimulaattorin etäohjelmointi Parkinsonin tautia sairastavalle potilaalle

Asiasanat:

Etäohjelmointi voi auttaa vähentämään fyysisten vastaanottokäyntien tarvetta. Syväaivostimulaatiota käytetään edenneen Parkinsonin taudin, essentiaalisen vapinan ja dystonian oireiden helpottamiseksi.

Meilahden sairaala-alueen sairaalat, etualalla puita ja pensaita.

Etäohjelmoinnissa potilas oli kotonaan toisella paikkakunnalla ja lääkäri Meilahdessa. 

HUSin Neurokeskuksessa tehtiin ensimmäistä kertaa Suomessa syväaivostimulaattorin (DBS) etäohjelmointi Parkinsonin tautia sairastavalle potilaalle.  

Menetelmä mahdollistaa potilaan aivoihin asennettujen elektrodien ohjelmoinnin etänä, mikä voi vähentää fyysisten vastaanottokäyntien tarvetta. Potilas oli kotonaan toisella paikkakunnalla ja lääkäri Meilahdessa. 

Syväaivostimulaatio on hoitomuoto, jossa aivoihin asennetaan elektrodit, jotka stimuloivat tiettyjä aivojen alueita ja auttavat hallitsemaan oireita. Syväaivostimulaatiota käytetään eniten edenneen Parkinsonin taudin, mutta myös essentiaalisen vapinan sekä dystonian oireiden hoidossa. 

“Potilaat ovat olleet erittäin kiinnostuneita tästä mahdollisuudesta, ja etäohjelmointia voidaan tarjota sopivissa tilanteissa."

Etäohjelmointi lisävaihtoehto – potilaat kiinnostuneita uudesta mahdollisuudesta 

Neurokeskuksessa asennetaan vuosittain noin 45 syväaivostimulaattoria, ja kaikkiaan hoidon piirissä on muutama sata potilasta. 

Syväaivostimulaattori asennetaan leikkaussalissa ja neurologi säätää laitetta neljä kertaa ensimmäisen puolen vuoden aikana. Potilas voi myös omassa arjessaan tehdä tiettyjä säätöjä. 

“Etäohjelmointi on hyvä lisä palveluvalikoimaamme ja soveltuu pieniin säätöihin. Sen käyttöön tarvitaan hyvä wifi-yhteys. Säädöt toteutetaan tietoturvallisesti videoyhteydellä potilaan säätimen kautta”, dosentti, vs. osastonylilääkäri Amande Pauls kertoo. 

Etäohjelmointi soveltuu pieniin muutoksiin. 

“Potilaat ovat olleet erittäin kiinnostuneita tästä mahdollisuudesta, ja etäohjelmointia voidaan tarjota sopivissa tilanteissa. Esimerkiksi neuromodulaatiohoitaja voi jatkossa auttaa potilasta etänä, jos laitteen kanssa on kotona ongelmatilanteita”, Pauls kertoo. 

Neurokeskus vastaa syväaivostimulaatiohoidosta koko Etelä-Suomen yhteistyöalueella ja potilaita tulee myös muualta Suomesta, joten etäohjelmointi voi säästää matkustuskuluja ja aikaa. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.