Vid HUS har det gjorts den första fjärrprogrammeringen av en enhet för djup hjärnstimulering på en patient med Parkinsons sjukdom
Nyckelord:Fjärrprogrammering kan minska behovet av fysiska mottagningsbesök. Djup hjärnstimulering används för att lindra symtom på framskriden Parkinsons sjukdom, essentiell tremor och dystoni.

Vid fjärrprogrammering var patienten hemma på en annan ort medan läkaren var i Mejlans.
Vid HUS Neurocentrum gjordes för första gången i Finland en fjärrprogrammering av en enhet för djup hjärnstimulering (DBS) hos en patient med Parkinsons sjukdom.
Metoden möjliggör fjärrprogrammering av elektroder som satts in i patientens hjärna, vilket minskar behovet av fysiska mottagningsbesök. Patienten befinner sig hemma på en annan ort medan läkaren är i Mejlans.
Djup hjärnstimulering är en behandlingsform där man sätter in elektroder i hjärnan och de stimulerar vissa delar av hjärnan och hjälper till att kontrollera symtomen. Djup hjärnstimulering används mest för att lindra symtom på framskriden Parkinsons sjukdom, men även vid behandling av symtom på essentiell tremor och dystoni.
”Patienterna har varit mycket intresserade av denna möjlighet och fjärrprogrammering kan erbjudas i lämpliga situationer."
Fjärrprogrammering är ett tilläggsalternativ, patienterna är intresserade av den nya möjligheten
Vid Neurocentrum sätter man årligen in cirka 45 enheter för djup hjärnstimulering och totalt omfattas några hundra patienter av vården.
Enheten för djup hjärnstimulering sätts in i operationssalen och neurologen justerar enheten fyra gånger under det första halvåret. Patienten kan också göra vissa justeringar i sin egen vardag.
”Fjärrprogrammering är ett bra tillägg till vårt tjänsteutbud och lämpar sig för små justeringar. För användningen behövs en bra wifi-anslutning. Justeringarna görs datasäkert med videoförbindelse via patientens reglage”, säger docent, tf avdelningsöverläkare Amande Pauls.
Fjärrprogrammering lämpar sig för små ändringar.
”Patienterna har varit mycket intresserade av denna möjlighet och fjärrprogrammering kan erbjudas i lämpliga situationer. Till exempel neuromodulationsskötaren kan i fortsättningen hjälpa patienten på distans om det uppstår problemsituationer hemma med enheten”, säger Pauls.
Neurocentrum ansvarar för djup hjärnstimulering i hela Södra Finlands samarbetsområde och patienter kommer även från andra ställen i Finland. Fjärrprogrammering kan således spara resekostnader och tid.