Liiallinen ruutuaika voi haitata lapsen kielenkehitystä
Asiasanat:Runsas ruutuaika voi vähentää lapsen mahdollisuuksia oppia kieltä luonnollisessa vuorovaikutuksessa. Erityisesti varhainen altistuminen digilaitteille voi hidastaa kielellistä kehitystä.

Alle 2-vuotiaille lapsille ei suositella ruutuaikaa lainkaan ja 2–5-vuotiaiden lasten ruutuajan tulisi olla alle tunti päivässä. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että ruutuajan määrä on yhteydessä ylipainoon, kognitiivisen ja motorisen kehityksen vaikeuksiin ja psykososiaaliseen terveydentilaan liittyviin oireisiin.
Lapsuuden varhaisvuodet ovat aivojen sekä kielellisen kehityksen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen oppimisen kannalta erityisen herkkää aikaa. Digilaitteilla käytetty aika kaventaa lasten kokemusmaailmaa. Se vie aikaa pois tärkeiltä kehityksen ja oppimisen alueilta, kuten sosiaalisesta vuorovaikutuksesta, lukemisesta, liikunnasta ja leikistä. Erityisesti monikieliset lapset ovat kielellisen kehityksen kannalta riskiasemassa.
Kieli ja mieli kehittyvät vuorovaikutuksessa
Vanhemman kanssa vietetty aika, kuten ääneen lukeminen ja muu yhdessä olo, edistävät lapsen kielen oppimista ja tukee vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Puheen- ja kielenkehitys käynnistyy varhaisessa vauvavaiheessa ja on tiiviisti yhteydessä lapsen ja aikuisen väliseen kasvokkaiseen vuorovaikutukseen.
”Ruutuaika vie pois aikaa pienen lapsen tarvitsemasta vuorovaikutuksesta vanhemman kanssa. Vanhemman kanssa kommunikoimalla lapsi oppii kieltä, sosiaalisia taitoja, tunteiden ja käyttäytymisen hallintaa”, sanoo lastenpsykiatrian ylilääkäri ja professori Eeva Aronen HUSin Lasten ja nuorten sairauksista.
Lapsen samoin kuin vanhemman runsas ruutuaika voi häiritä tai vähentää kielenkehityksen kannalta tärkeitä kasvokkaisen vuorovaikutuksen tilanteita. Sen sijaan yhdessä vietetty ruutuaika saattaa vanhemmilla lapsilla jopa edistää esimerkiksi uusien sanojen oppimista.
“Hyödyt perustuvat siihen, että vanhempi samalla sanottaa ja yhdistää ruudun tapahtumia oikeaan maailmaan”, kertoo puheterapeutti Juuso Tuovinen HUSin Pää- ja kaulakeskuksesta.
”Mitä nuorempana erilaisten digitaalisten laitteiden käyttö on aloitettu, sitä suurempi vaikutus ruutuajalla voi olla lapsen kielellisiin taitoihin. Lapset tarvitsevat kielellisesti rikasta mallia oppiakseen esimerkiksi uusia sanoja, kielen rakenteita ja tapoja käyttää kieltä,” toteaa johtava puheterapeutti Leena Vikkula HUSin Lasten ja nuorten sairauksista.
Opas ja video muistuttavat ruutuajasta
HUSissa on tehty opas, joka tarjoaa vanhemmille ja ammattilaisille tietoa ruutuajan vaikutuksista lapsen kielelliseen kehitykseen sekä antaa vinkkejä ruutuajan hallintaan. Tutustu oppaaseen tämän linkin kautta.
HUSissa on myös tehty lyhyt video, jonka tarkoituksena on muistuttaa vanhempia pienten lasten ruutuajasta. Katso video Pieni lapsi ei tarvitse ruutuaikaa