Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 3.4.2025 08.33

Överdriven skärmtid kan skada barnets språkutveckling

Nyckelord:

Mycket tid framför skärmen kan minska barnets möjligheter att lära sig språket genom naturlig interaktion. I synnerhet tidig exponering för digitala enheter kan bromsa den språkliga utvecklingen.

Isä, vauva ja tabletti

För barn under två år rekommenderas ingen skärmtid alls och för barn mellan två och fem år ska skärmtiden vara under en timme per dag. Flera studier har visat att mängden skärmtid har ett samband med övervikt, svårigheter med den kognitiva och motoriska utvecklingen samt symtom förknippade med det psykosociala hälsotillståndet. 

De tidiga åren under barndomen är en särskilt känslig tid med tanke på hjärnans utveckling och den språkliga utvecklingen samt inlärningen av social interaktion. Den tid som använts på digitala enheter inskränker på barnens upplevelsevärld. Det tar bort tid från viktiga områden för utveckling och inlärning, såsom social interaktion, läsning, motion och lek. I synnerhet flerspråkiga barn är i farozonen med tanke på den språkliga utvecklingen.

Språket och sinnet utvecklas genom interaktion

Tid som tillbringats med en förälder, som högläsning och annan samvaro främjar barnets språkinlärning och stöder utvecklingen av social kompetens.  Tal- och språkutvecklingen startar i den tidiga babyåldern och har ett nära samband med interaktion ansikte mot ansikte mellan barnet och en vuxen.

”Skärmtiden tar bort av den tid som ett litet barn behöver för interaktion med en förälder. Genom att kommunicera med en förälder lär sig barnet språk, sociala färdigheter samt att reglera känslor och beteende”, säger professor Eeva Aronen, överläkare i barnpsykiatri vid HUS Sjukvård för barn och unga.

Mycket skärmtid för ett barn liksom för en vuxen kan störa eller minska situationer med interaktion ansikte mot ansikte som är viktiga med tanke på språkutvecklingen. Däremot kan gemensam skärmtid tillsammans med äldre barn till och med främja till exempel barnets inlärning av nya ord.

”Fördelarna grundar sig på det att föräldern samtidigt lägger ord på och verklighetsförankrar det som händer på skärmen” säger talterapeut Juuso Tuovinen från HUS Huvud- och halscentrum.

”Ju yngre barnet är då användningen av digitala enheter påbörjas, desto större inverkan kan skärmtiden ha på barnets språkliga färdigheter.  Barnet behöver en språkligt rik modell av för att till exempel lära sig nya ord, språkstrukturer och sätt att använda språket”, konstaterar ledande talterapeut Leena Vikkula vid HUS Sjukvård för barn och unga.

Guide och video påminner om skärmtid 

Vid HUS har man gjort en guide som erbjuder föräldrar och yrkesutbildade personer information om skärmtidens inverkan på barnets språkliga utveckling och ger tips om hantering av skärmtiden. Länk: Bekanta dig med guiden. (på finska)

Vid HUS har man också gjort en kort video, vars mål är att påminna föräldrarna om skärmtiden för barn. Länk: Ett litet barn behöver inte skärmtid

 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.