Robottikirurgia parantaa leikkaustuloksia ja mahdollistaa potilaan nopeamman toipumisen
Asiasanat:HUSissa on tehty jo 10 000 robottileikkausta. Robottikirurgia mahdollistaa vähemmän kajoavat leikkaukset ja potilaiden nopeamman toipumisen. Se on parantanut leikkaustuloksia ja laajentanut kirurgian mahdollisuuksia useilla erikoisaloilla.

Ensimmäinen Da Vinci -leikkausrobotti otettiin käyttöön kuusitoista vuotta sitten. Nyt toiminta on laajentunut viiden robotin ja kuuden erikoisalan kattavaksi toiminnaksi Meilahden, Peijaksen ja Jorvin sairaaloissa sekä Naistenklinikalla. Yhteensä robottileikkauksia on tehty jo 10 000.
Robottiavusteisia leikkauksia tehdään eniten urologiassa, vatsaelinkirurgiassa, gynekologiassa ja sydän- ja rintaelinkirurgiassa”, kertoo HUSin Vatsakeskuksen toimialajohtaja Mika Matikainen.
Robottikirurgian uranuurtajana toimineella urologialla eturauhasen, munuaisten ja virtsarakon robottiavusteisia leikkauksia on tehty yhteensä yli 6 000 vuodesta 2009 lähtien.
Robotti syrjäyttänyt avoleikkaukset eturauhasen poistossa
Robottikirurgia mahdollistaa vähemmän kajoavat tähystysleikkaukset, jotka lyhentävät potilaiden sairaalassaoloaikaa ja nopeuttavat toipumista. Robottikirurgia on parantanut leikkaustuloksia ja laajentanut kirurgian mahdollisuuksia useilla erikoisaloilla.
Eturauhassyövän hoidossa robottiavusteinen eturauhasen poistoleikkaus (RALP) on syrjäyttänyt avoleikkaukset lähes täysin. Vuosina 2009–2024 eturauhasleikkauksia syövän vuoksi tehtiin HUSissa yli 4300. Lisäksi munuaiskirurgiaa, virtsarakon poistoleikkauksia ja muita harvinaisempia toimenpiteitä tehdään yhä enemmän robottitekniikalla.
Jorvin sairaalassa robottia on käytetty erityisesti tyräleikkauksissa. Vuodesta 2022 alkaen robotilla on tehty Jorvin sairaalassa yli 1200 tyräleikkausta. ”Robotti tekee suurten ja haastavien tyrien korjaamisesta turvallisempaa, nopeuttaa potilaiden toipumista ja vähentää tyrien uusiutumisen riskiä”, sanoo vatsaelinkirurgian osastonylilääkäri Tom Scheinin.
Sydän- ja keuhkokeskus sekä naistentaudit saavuttavat pian 1000 robottileikkauksen rajan
Sydän- ja keuhkokeskuksessa on tehty robottiavusteisia keuhko-, välikarsina- ja ruokatorvikirurgisia leikkauksia vuodesta 2009. Robottiavusteisia leikkauksia on tehty Sydän- ja keuhkokeskuksessa pian 1000. Leikkauksia tehdään nykyisin noin 100 vuodessa. “Erityisesti keuhko- ja ruokatorvisyöpäpotilaat ovat hyötyneet robottitekniikan tarjoamista mahdollisuuksista”, sanoo yleisthoraxkirurgian linjajohtaja Jari Räsänen.
Toukokuuhun 2025 mennessä myös Naistentaudeilla saavutetaan 1 000 robottiavusteisen leikkauksen rajapyykki. ”Robottitekniikan avulla voidaan hoitaa esimerkiksi vaikeita endometrioosi- ja kohdunpoistoleikkauksia entistä tehokkaammin ja turvallisemmin”, sanoo naistentautien leikkaustoiminnan linjan osastonylilääkäri Päivi Lehtovirta.
Lasten ja korva-, nenä- ja kurkkutautien leikkauksissa hyvä näkyvyys ja tarkkuus ovat erityisen tärkeitä
Myös lastenkirurgia ja korva-, nenä- ja kurkkutaudit hyödyntävät robottitekniikkaa.
Lastenkirurgiassa robottileikkaukset aloitettiin 2019. Robottileikkauksia tehdään yleislastenkirurgisille sekä lasten urologisille potilaille.
Lasten robottileikkauksia on tehty noin 100. ”Robottileikkauksen etuja lapsipotilailla ovat parempi näkyvyys ja tarkkuus pienessä tilassa toimiessa sekä vähäisempi leikkauksen jälkeinen kipu ja nopeampi leikkauksesta toipuminen”, kertoo yleislastenkirurgian osastonlääkäri Annika Mutanen.
Korva-, nenä- ja kurkkutaudeilla robottileikkauksia on tehty 70 vuodesta 2014 lähtien. ”Suurimmalla osalla potilaista on ollut pahanlaatuinen kasvain kielentyvessä. Lisäksi on tehty leikkauksia nielussa tai kurkunpäässä, joissa on poistettu hyvänlaatuisia muutoksia, jotka ovat aiheuttaneet ahtautta tai vievät tilaa alueella. Robotti mahdollistaa hyvän näkyvyyden leikattavaan kohteeseen ja auttaa välttämään kaulan tai alakasvojen iholta käsin tehtävän avauksen”, sanoo korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Markkanen-Leppänen.
Hoitaja-assistentit osana robottikirurgiaa
HUSissa on panostettu myös hoitohenkilökunnan koulutukseen robottikirurgiassa. ”Peijaksen sairaalassa on vuodesta 2018 lähtien käytetty erikoiskoulutettuja hoitaja-assistentteja apuna eturauhasen poistoleikkauksissa, mikä on vapauttanut leikkauksessa avustaneita lääkäreitä muihin tehtäviin ja tehostanut leikkausten kulkua. Jorvissa kaksi leikkaushoitajaa on käynyt vastaavan koulutuksen ja toimii nyt hoitaja-assistentteina tyräleikkauksissa”, kertoo sairaanhoitaja Tiia Matikainen Anestesia ja leikkausyksiköstä.
Robotti auttaa kirurgia parempiin suorituksiin ja jaksamaan työssä
Roboteista hyötyvät potilaiden lisäksi leikkaavat kirurgit. “Robotilla leikattaessa on leikkausasento kirurgille ergonomisempi kuin avoleikkauksissa tai ilman robottia tehtävissä tähystysleikkauksissa. Tämä auttaa välttämään useilla kirurgeilla esiintyviä kaulan, selkärangan, käsien nivelten ja jänteiden ongelmia”, sanoo Matikainen.
Matikainen kertoo myös, että näkyvyys leikkausalueelle on suurentavan kolmiulotteisen kameratekniikan avulla erinomainen ja yhdessä pienien, kääntyväkärkisten ja tarkasti ohjattavien instrumenttien kanssa laitteisto auttaa kirurgia vielä aiempaa tarkempaan työskentelyyn.