Usean HUSin potilashoidon yksikön nimi muuttui vuoden 2025 alussa
Potilashoidon yksiköiden nimiä on selkiytetty ja yhtenäistetty entistä paremmin asiakkaita palveleviksi.
HUSissa on yhtenäistetty potilashoidon yksiköiden nimeä entistä asiakaslähtöisemmäksi. Muutoksen valmistelussa kuultiin laajasti eri sidosryhmiä, kuten henkilökuntaa sekä kokemusasiantuntijoita ja asiakasraatilaisia. Uuden ohjeen mukaiset nimet tulivat käyttöön vuoden 2025 alusta.
Mikä muuttuu?
Nimissä pyrittiin yhteneväiseen logiikkaan, lyhyyteen ja ymmärrettävyyteen. Käytämme nimissä termejä:
- osasto (emme käytä enää vuodeosastoa)
- valvonta (esim. tehovalvonta, sydänvalvonta, emme käytä esim. tehovalvontaosastoa)
- yksikkö (esim. anestesia- ja leikkausyksikkö, synnytysyksikkö, emme käytä esim. synnytysosastoa)
- päiväyksikkö (hoito yksikössä on vastaanottokäyntiä pidempikestoista, mutta se ei edellytä osastolle ottamista, emme käytä enää päiväsairaalaa tai päiväkeskusta)
- vastaanotot, vastaanotto (emme käytä enää poliklinikkaa)
- terapia (esim. fysioterapia, toimintaterapia, emme käytä enää fysioterapiayksikköä)
- laboratorio
- röntgen
Keskus-termiä käytämme potilashoidon toimipisteen nimessä, jos toiminta on valtakunnallista (esim. palovammakeskus), se sisältää alueellista yhteistyötä (haavakeskus) tai nimi on vakiintunut (esim. SERI-tukikeskus).
Poliklinikka-termistä luopuminen isoin muutos
Sidosryhmäkyselyissä eniten mielipiteitä jakoi vastaanottojen käyttäminen poliklinikan sijaan. ”Oli odotettua, että poliklinikka-termistä luopuminen jakaa mielipiteitä. Erikoissairaanhoidossa termi on ollut käytössä pitkään, mutta sairaalamaailmaa tuntemattomille termi ei ole selkeä. Sekä yksityisessä terveydenhuollossa että perusterveydenhuollossa puhutaan vastaanotoista. Se on yleisesti ymmärretty termi”, kertoo viestintäpäällikkö Niina Kauppinen.
Uudet nimet päivitetään vaiheittain
HUSissa on lähes tuhat potilashoidon toimipistettä, joista noin puolella nimeen tulee muutoksia. Päivitämme uudet nimet vaiheittain verkkosivuillemme, potilaskirjeisiin, ohjeisiin ja opasteisiin. ”Toivomme, että lopputulos on selkeä ja potilaita palveleva”, toteaa Kauppinen.