Namnen på flera av HUS enheter inom patientvården har ändrats i början av 2025
Namnen på enheterna inom patientvården har förtydligats och förenhetligats för att bättre än tidigare tjäna kunderna.
HUS har förenhetligat namngivningen av sina enheter inom patientvården så att namnen blir mera kundorienterade än tidigare. I beredningen hördes olika intressentgrupper på bred front, såsom personalen samt erfarenhetsexperter och medlemmar i kundpanelerna. Namnen i enlighet med den nya anvisningen införs i början av 2025.
Vad förändras?
I namnen har man eftersträvat en enhetlig logik samt att de är korta och begripliga. Vi använder termerna:
- avdelning (vi använder inte längre vårdavdelning)
- övervakning (till exempel intensivövervakning, hjärtövervakning, vi använder inte till exempel intensivövervakningsavdelning)
- enhet (till exempel anestesi- och operationsenheten, förlossningsenheten, vi använder inte till exempel förlossningsavdelningen)
- dagenhet (vården på enheterna varar längre än ett mottagningsbesök, men förutsätter inte inskrivning på avdelningen, vi använder inte längre dagsjukhus eller dagcenter)
- mottagningar, mottagning (vi använder inte längre poliklinik)
- terapi (till exempel fysioterapi, ergoterapi, vi använder inte längre fysioterapienhet)
- laboratorium
- röntgen
Termen centrum använder vi i namnet på ett verksamhetsställe inom patientvården om verksamheten är nationell (till exempel brännskadecentrum), det omfattar regionalt samarbete (sårcentrum) eller namnet är etablerat (till exempel SERI-stödcentret).
Slopandet av termen poliklinik innebär en stor förändring
Användningen av mottagning i stället för poliklinik var det som delade åsikterna mest i enkäterna för intressentgrupperna. ”Det var väntat att slopandet av termen poliklinik delar åsikterna. Termen har använts länge inom den specialiserade sjukvården, men för den som inte känner till sjukhusvärlden är termen otydlig. Både inom den privata hälso- och sjukvården och inom primärvården talar man om mottagningar. Det är en allmänt förstådd term”, säger kommunikationschef Niina Kauppinen.
De nya namnen uppdateras stegvis
Vid HUS finns nästan tusen verksamhetsställen inom patientvården och namnen på cirka hälften av dem ändras. Vi uppdaterar de nya namnen gradvis på vår webbplats, i patientbrev, anvisningar och på skyltarna. ”Vi hoppas att slutresultatet är tydligt och tjänar patienterna”, konstaterar Kauppinen.