Gå till huvudinnehåll

Vad tycker du om webbplatsen HUS.fi? 

Svara på en kort enkät och berätta för oss hur du tycker att webbplatsen fungerar. 

Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten. 

Tack för din tid! 

Till enkäten kommer du här. 

Kvalitet och patientsäkerhet

På HUS satsar vi på kvaliteten och säkerheten på vår verksamhet. Vårt mål är att kontinuerligt förbättra patientvården. Vår patientsäkerhet bygger på en kontinuerlig utveckling av verksamheten. Vårt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete beskrivs i våra program och planer för egenkontroll. Vi rapporterar om genomförandet av dem tre gånger per år.

HUS egenkontroll

Egenkontroll är den viktigaste formen av tillsyn. HUS och dess enheter omfattas av egenkontrollskyldigheten för tjänsteanordnare och tjänsteproducenter inom social- och hälsovården. Med egenkontrollen avses de metoder och åtgärder genom vilka serviceanordnaren och serviceproducenten övervakar, uppföljer och utvärderar sin verksamhet.

Genom egenkontrollen säkerställs klienternas jämlikhet samt tjänsternas tillgänglighet, kontinuitet, säkerhet och kvalitet. Lagen om tillsynen över social- och hälsovården som trädde i kraft i början av 2024 förpliktar offentliga och privata tjänsteproducenter inom social- och hälsovården att utarbeta och publicera tjänsteenhetsspecifika planer för egenkontroll.

HUS enheters planer för egenkontroll

I planen för egenkontroll beskriver tjänsteproducenten de centrala risker som förknippas med produktionen av de tjänster som ingår i tjänsteenheten samt hur tjänsteproducenten och personalen övervakar tjänsternas kvalitet, ändamålsenlighet och säkerhet samt tillräckligheten för den personal som deltar i klient- och patientarbetet.


Statistik av HaiPro-anmälningar om kvalitets- och patientsäkerhet

HUS kvalitetsregister och ansvarspersoner

Magnetsjukhus

På HUS är vi en del av det internationella Magnetsjukhus ( Magnet Hospital©)-projektet. Med Magnetsjukhuset avses ett sjukhus som beviljats ett officiellt erkännande för utmärkt vårdarbete. 



Patientsäkerhet

Patientsäkerhet är en del av kvaliteten. På HUS satsar vi på säker vård, hög vårdkvalitet och patientorientering. Vårt mål är att vården eller vårdmiljön inte orsakar någon fara eller skada för patienten. 

Alla yrkesutbildade anställda inom hälsovården som deltar i patientarbetet ska fullgöra en webbutbildning i patientsäkerhet. Vi analyserar också den patient- och kundrespons vi får och justerar vår verksamhet utifrån responsen.

Skadliga händelser i vården kan vara exempelvis infektioner i anslutning till vården, felaktig eller fördröjd diagnos eller felaktig läkemedelsbehandling.

Om du har frågor som gäller dina rättigheter som patient så kan du vända dig till våra patientombud.





HUS jämställdhets- och likabehandlingsplan

Inom HUS har det upprättats en jämställdhets- och likabehandlingsplan som gäller personalen och en operativ plan för likabehandling som i HUS vård- och patientarbete innebär den kontinuerliga process vars mål är likabehandling av alla människogrupper och förebyggande av diskriminering.

Våren 2023 inrättades en multidisciplinär representativ kommitté för likabehandling i jämlikhetsanda. Kommitténs uppgift är att utveckla och följa upp förverkligandet av likabehandling inom HUS olika enheter.

I olika enheter verkar också expertgrupper inom mångkulturellt vårdarbete.

Våra interna rapporteringskanaler 

Vi använder olika interna rapporteringskanaler genom vilka våra medarbetare kan anmäla om farliga situationer, säkerhetsrelaterade observationer eller överträdelser. Vi använder också en kanal genom vilken våra medarbetare kan rapportera framgångar. 






Våra kvalitetsindikatorer

Rekommendationsindex (NPS)

HUS totalt

Respons (st)
246431
Situation
-100
82
100

På kvalitetssjukhus runt om i världen följs vanligtvis följande tre kvalitetsindikatorer upp:

Vårdperiodens längd3,5 dygn
Återinläggning1,7 %
Mortalitet3,0 %

Tidpunkt som siffrorna avser: vårdperiod februari 2025, återinläggning och mortalitet januari 2025.

Vad betyder siffrorna?

  • Indikatorn Vårdperiodens längd beskriver den genomsnittliga vårdperiodens längd på sjukhusets avdelning. Psykiatriska vårdperioder ingår inte i denna indikator.
  • Med återinläggning avses ett oplanerat patientbesök av samma orsak inom 30 dagar efter utskrivningen. Procentandelen anger hur stor andel av vårdperioderna på avdelningen som har lett till ett sådant oplanerat besök.
  • Mortalitetsindikatorn anger hur stor andel av patienterna som har avlidit inom 30 dygn efter att behandlingsperioden på avdelningen inletts, oavsett om patienten varit inlagd på sjukhus eller utskriven vid tidpunkten för dödsfallet.

Uppdaterad: 24.06.2025

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.