Integration och utveckling
Som en primärvårdsenhet inom HUS är vi involverade i utvecklingen av primärvården, den specialiserade sjukvården och socialväsendet och främjar personalens utvecklingskompetens, kedjebudsverksamheten och eKonsultationen.
Vi har ett nära utvecklingssamarbete med STM, THL, Helsingfors universitet, välfärdsområdena, Socca och Hälsobyn. Vi koordinerar Nylandsområdets ledarnätverk för folkhälsoarbete, Nylands munhälsovårds ledarnätverk och ledarnätverket för Nylands vårdarbete samt deltar aktivt i möten med det nationella folkhälsoarbetets ledarnätverk.
Medlemmarna i ledarnätverket för HUS-områdets vårdarbete samarbetar för att främja sådant som är betydelsefullt för vårdarbete och vårdvetenskap.
- Nätverket är kamratstödsgrupp för chefer inom vårdarbete (överskötare).
- Vid mötena lyfter man fram och delar med sig av aktuella frågor som rör vårdarbete.
- Under mötena får man diskutera handlingssätt som är betydelsefulla för vårdarbetet.
- HUS primärvårdsenhet är den tekniska arrangören av mötena, och bistår ordförandena med stöd när det gäller att förbereda mötena.
Medlemmarna i ledarnätverket för folkhälsoarbetet inom HUS-området arbetar för primärvårdsrelaterade frågor i området genom samarbete. Nätverket träffas regelbundet för att behandla frågor som rör utveckling och verksamhet inom hälso- och sjukvården.
- Nätverket är kamratstödsgrupp för ledare inom folkhälsoarbetet.
- Under mötena lyfter man fram aktuella saker som rör verksamheten på ett heltäckande sätt.
- Vid behov kan nätverket göra utlåtanden.
- På våra möten behandlas frågor kring främjandet av hälsa och välfärd inom primärvården samt allmänmedicin.
- HUS primärvårdsenhet är den tekniska arrangören av mötena, och bistår ordförandena med stöd när det gäller att förbereda mötena.
Ledarnätverket för munhälsovården inom HUS träffas 3–4 gånger per år. Vid mötena diskuteras aktuella frågor inom munhälsovården och man strävar efter att främja en enhetlig utveckling av munhälsovården. Under mötena delar man med sig av sakkunskap, presenterar och sprider god praxis samt kallar in representanter från både välfärdsområdena och Avis, STM:s och HUS tjänster. Vid behov tar nätverket ställning i munhälsovårdsfrågor.
HUS primärvårdsenhet är den tekniska arrangören av mötena, och bistår ordförandena med stöd när det gäller att förbereda mötena.
Med hjälp av eKonsultation kan en yrkesperson inom social- och hälsovård som arbetar inom primärvården eller den specialiserade sjukvården konsultera en yrkesperson inom den specialiserade sjukvården redan under kundens mottagningsbesök. Inom eKonsultation använder man sig av videomöten, ljudmöten, mobiler och chattar, och det är möjligt att dela olika filformat.
eKonsultation är något mer än bara en konsultation mellan yrkespersoner, eftersom det erbjuder möjligheten att kunden är med vid konsultationstillfället. Kunden blir hörd och är en aktiv part när man skapar vårdplanen.
För primärvården erbjuder eKonsultationerna ett stöd i det dagliga arbetet och en möjlighet till kompetensutveckling. Att få tidig diagnostik och att inleda behandling tidigt utan det dröjsmål som ett remissförfarande innebär är även fördelaktigt för den specialiserade sjukvården och leder till minskad remisshantering. På samma sätt kan man genom eKonsultation inom primärvården hantera många situationer som annars hade krävt ett besök inom den specialiserade sjukvården. I okomplicerade situationer kan man därför med hjälp av eKonsultation erbjuda patienten vård på samma nivå som specialiserad sjukvård utan att hen först behöver en kallelse till en poliklinik och sedan förflyttas dit. Samtidigt behåller man kontinuiteten i vårdrelationen eftersom vården fortsätter utan avbrott inom primärvården. Detta tillvägagångssätt främjar servicekedjorna och andra samarbetsstrukturer inom primärvården och den specialiserade sjukvården.
Mer information: ekonsultaatio@hus.fi
Budbärarverksamheten innebär att man anordnar korta inlärnings- och introduktionsperioder för yrkespersoner inom social- och sjukvården, primärvården, den specialiserade sjukvården eller socialväsendet. Perioderna pågår i en till fem dagar. Under denna period får kedjebudet träffa aktörer från branschen, fräscha upp sina kunskaper och färdigheter samt nätverka med kollegor.
Läs mer om kedjebudsverksamheten.