HUS främjar välbefinnande och hälsa
Vi erbjuder stöd och sakkunskap för främjandet av hälsa och välbefinnande inom HUS och i Nyland.
Arbetet för välbefinnande och hälsa (hyte-arbetet)
Främjande av välbefinnande och hälsa, dvs. hyte, är en målinriktad verksamhet som bygger på värderingar. Syftet är att upprätthålla och förbättra välbefinnandet och hälsan samt förebygga sjukdomar genom att stärka individernas, samfundets och hela befolkningens förmåga och möjligheter att sörja för sin egen hälsa och miljöhälsan. Det krävs ett brett samarbete mellan olika aktörer samt planmässig allokering av resurserna för att kunna främja välbefinnande och hälsa.
Delaktighet är en avgörande faktor för hälsa och välbefinnande, och alla har således rätt till delaktighet. Delaktighet innebär att man är en del av sociala strukturer såsom utbildnings- och arbetsmarknadssystem. Delaktighetssegmenten omfattar delaktighet i det egna livet, delaktighet i påverkansprocesser och delaktighet i det lokala bästa. Delaktighet tar sig uttryck som uppskattning, som en individs upplevelse av att tillhöra en grupp eller en gemenskap som är relevant för individen själv och som en möjlighet att påverka.
Skillnaderna i välbefinnande och hälsa kan minskas genom åtgärder som främjar välbefinnande och hälsa. Om socioekonomiska hälsoskillnader kunde elimineras, skulle besparingarna i direkta sjukvårdskostnader bli omkring 1,5–2 miljarder euro eller 15 procent av hälso- och sjukvårdskostnaderna.
På HUS samordnas arbetet med välbefinnande och hälsa, det vill säga hytearbetet, vid Primärvårdsenheten.
Vi ordnar utbildningar för experter inom olika områden samt samlar in uppföljningsinformation för att främja befolkningens välbefinnande och hälsa i vår region.
Mål för och samarbetspartner i HUS hyte-arbete
Vi främjar välbefinnande och hälsa bland invånarna i Nyland genom regionalt hyte-samarbete med välfärdsområdena och kommunerna. Vi följer upp befolkningens välbefinnande och hälsa samt faktorerna som påverkar dessa. Vi är en utbildnings- och forskningspartner samt upprätthållare av hyte-nätverken. Tillsammans med organisationens aktörer stöder och utvecklar vi HUS interna hyte-arbete så att hälsofrämjandet och förebyggandet av sjukdomar blir en naturlig och väsentlig del av alla yrkespersoners arbete för patientens bästa.
Vi bedriver lagstadgat (615/2021, 8 §) välfärdsområdes- och kommunsamarbete i Nyland. Vi representerar HUS i välfärdsområdenas och Helsingfors välfärdsberättelse och -planeringsarbete samt i de årliga hyte-förhandlingarna. Inom vårt område har vi ett regelbundet, praktiskt samarbete gällande hyte-innehållet
Tillsammans med Nylands välfärdsområden och Helsingfors är vi en del av hyte-gruppen på Nylandsnivå. Gruppens mål är att genom samarbete effektivt främja välbefinnandet, hälsan och den dagliga säkerheten bland befolkningen i Nyland. Gruppens verksamhet stöder en övergång av prioriteringen från tunga tjänster till förebyggande åtgärder. Inom forskning, utveckling samt utbildning gällande hyte-innehållet har vi ett regionalt samarbete med läroanstalter, organisationer och intressentgrupper.
Vi samordnar arbetet i de regionala nätverk av social- och hälsovårds- samt hyte-yrkespersoner och -experter vilka bildades under projektet Hyvä Kierre (2019−2023). Syftet är att tillsammans inhämta kunskaper om, utveckla och introducera effektiva verksamhetsmodeller för främjande av välbefinnande och hälsa. Nätverket utvecklas tillsammans med välfärdsområdena, Helsingfors och HUS så att de föränderliga behoven bland medborgarna och yrkespersonerna inom Nylandsområdet tillgodoses.
Vi följer upp, beskriver och rapporterar enligt lag (615/2021, 8 §; 602/2021, 29 §) lägesbilden av patienternas och befolkningens välbefinnande och hälsa samt åtgärder för att främja dem. Vi rapporterar om dem i samarbete med HUS dataproduktion och välfärdsområden med hjälp av data som produceras på riksnivå samt av områdena och HUS.
Vi stöder och utvecklar HUS interna hyte-arbete. Vi samordnar HUS grupp för sektorsövergripande hyte-arbete. Gruppens uppgift är att dra upp riktlinjer för målen för hyte-arbetet som utförs vid HUS samt följa upp hur målen uppnås och verksamhetens genomslagskraft. HUS är medlem i Hälsofrämjande sjukhus och organisationer i Finland, STESO rf. Vi arbetar för att integrera hälso- och välbefinnandeperspektivet i all verksamhet med beaktande av Health Promoting Hospitals and Health Services-nätverkets (HPH) internationella standarder.
Evenemang Hyvä kierre
Välkommen till Hyvä kierre -mötena!
Målgrupp: Yrkesutbildade personer och experter inom social- och hälsovården samt främjande av välbefinnande och hälsa inom HUS-området.
Program, information om anmälan och ytterligare information kommer att uppdateras på denna sida.
Nätverksdagar i projektet Hyvä kierre
Ta del av innehållet under tidigare Hyvä kierre-dagar
Morgonmöte med temat hälsofrämjande, sista tisdagen i månaden kl. 8.15–8.55 (Teams)
- 28.1.2025 Aktuellt om näring:
- De nya nationella näringsrekommendationerna, vad en yrkesutbildad person inom social- och hälsovården åtminstone ska veta
- Remisskriterier för näringsterapi i Nyland
- 25.2.2025 Vi diskuterar fertilitet inom social- och hälsovården
- 25.3.2025 Naturhälsa
- 29.4.2025 Tipskort för planetär hälsa
- 27.5.2025 Främjande av rök- och nikotinfrihet
Materialbank
2019: Hyvinvointifaktoja uusmaalaista nuorista(pdf 3.09 MB) (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.) 2021: Tupakoimattomana ja nikotiinittomana leikkaukseen(pdf 193.01 KB) (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.) 2021: Hyvinvointifaktoja uusmaalaisista ikäihmisistä(pdf 4.42 MB) (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)- Hälsobyn: Egenvårdsprogrammet Rökfri till operationen (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
- Hälsobyn: Egenvårdsprogrammet Att sluta röka stöder en bra behandling (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
- Hälsobyn: Egenvårdsprogrammet -Ta kontroll över ditt blodtryck (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
Guiden Att föra vikten på tal
Att föra vikten på tal-guiden är ett pragmatiskt och konkret verktyg som beaktar kundens individuella situation och som kan användas av yrkespersoner.
Videofilmen Hyvinvoinnin polulla (Med hälsa som mål)
Videofilmen Hyvinvoinnin polulla (Med hälsa som mål) är avsedd för yrkesutbildade inom primärvården samt som stöd för familjer i situationer där familjen är orolig över barnets övervikt.
Ny publikation som stöd för de kommunala beslutsfattarnas arbete – så främjar du en sund vardag för barn, unga och barnfamiljer
Den nya publikationen "Kuntapäättäjänä rakennat terveyttä edistävää arkea lapsille, nuorille ja lapsiperheille (Som kommunal beslutsfattare bygger du upp en hälsofrämjande vardag för barn, unga och barnfamiljer)" innehåller en samling exempel på åtgärder för att främja välbefinnande och hälsa bland barn och unga.