Polikliniken för könsidentitetsutredningar för unga, Böle
Nyckelord:På mottagningen för könsidentitetsutredningar för unga utreder vi minderårigas könsidentitet och koordinerar könsidentitetsbaserade medicinska behandlingar.
Du som är en ung person mellan 13 och 17 år kan med en läkarremiss hänvisas till en utredning hos oss från hela Finland. Vi är en nationell enhet på specialnivå och vår forsknings- och vårdpraxis är enhetlig med motsvarande mottagning vid Tammerfors universitetssjukhus.
Du kan uppleva en motstridighet i könsidentiteteten utan att den medför en medicinsk utredning och ett behov av behandling. Grunden för en undersökningssperiod av könsidentitet har upplevts vara ett behov av behandling som anknyter till lidandet som könsdysfori orsakar.
I tjänsteutbudsrådets rekommendation (2020) fastställs att den primära behandlingen av könsidentitetsvariationer under barn- och ungdomsåren är psykosocialt stöd och vid behov könssensitiv terapi och behandling av eventuella samtidiga psykiatriska störningar. Det ska beroende på symtomens svårighetsgrad och nivåstruktureringen av vårdbehovet vara möjligt att diskutera oklarheter i anslutning till könsidentiteten inom skolhälsovården, studerandehälsovården, primärvården i den egna kommunen eller den specialiserade sjukvården.
Hos personer i utvecklingsåldern kan psykiatriska sjukdomar och utvecklingsrelaterade svårigheter öka risken för upplevd könsdysfori. Behandlingen av dessa ska vara ordnad och den minderårigas psykiska situation ska vara stabil innan könsidentiteten utreds.
Undersökningsperiodens innehåll, förutsättningar och mål
För att genomgå en undersökningsperiod behöver du en läkarremiss.
Under perioden för könsidentitetsutredning för unga bedömer en specialistläkare i ungdomspsykiatri remisserna som kommit in till enheten. Om läkaren utifrån remissuppgifterna bedömer att tidpunkten kan vara rätt för en undersökningsperiod och godkänner din remiss, inleds din undersökningsperiod med ett första samtal och beställning av dokument. För undersökningsperioden beställer vi alla tillgängliga tidigare dokument från hälso- och sjukvården och socialvården. Vi bedömer utifrån din situation om tidpunkten för undersökningsperioden är rätt och din situation utvärderas kontinuerligt under undersökningsperioden. Tidpunkten påverkas bland annat av ditt psykiska tillstånd och din funktionsförmåga, din livssituation, din förmåga att uttrycka dina upplevelser, din utvecklingsfas och åldersnivå samt dina och din familjs resurser att delta och engagera er i undersökningsperioden, så att vi kan bedöma din utveckling under ungdomsåren på ett tillförlitligt sätt.
I undersökningsperioden ingår ett första samtal, ett multiprofessionellt besök, möten med sjukskötare och socialarbetare, familjemöten, möten med föräldrarna, en psykologisk undersökning och ett möte med läkare. Inom ungdomspsykiatrin krävs att vårdnadshavarna är närvarande under undersökningsperioden, även om du fyller 18 år under pågående undersökningsperiod. I slutet av din undersökningsperiod håller vi ett vårdplaneringsmöte då vi går igenom slutsatserna från din undersökningsperiod och bedömer hur rätt i tid dina önskade kroppskorrigerande behandlingar är och hur realistiska dina förväntningar är. Därefter sammanställer vi tillsammans en individuell vårdplan för dig.
Målet med undersökningsperioden är att utreda om de diagnostiska kriterierna för transsexualism uppfylls för dig och om medicinska behandlingar av könsdysfori visar sig vara möjliga efter undersökningsperioden. Om så är fallet kan vi hänvisa dig till lämpliga specialiserade enheter för att genomföra behandlingen. I vårt behandlingsutbud ingår bland annat feminiserande och maskuliniserande hormonbehandlingar, bröstkorgskirurgi och könskorrigerande kirurgi. Behandlingsutbudet beskrivs närmare på mottagningen för könsidentitetsutredningar för vuxna.
Enligt tjänsteutbudsrådets (SHM Palko 2020) rekommendation kan könskorrigerande hormonbehandling tidigast erbjudas personer som fyllt 16 år och kirurgisk behandling personer som fyllt 18 år.
Konsultationer för yrkesutbildade personer
I en situation av könsdysfori erbjuder vi även med lägre tröskel utan remiss distanskonsultation i realtid för läkare på basnivå. Den behandlande läkaren kan via webbplatsen Hälsobyn Pro boka en tid hos en konsulterande läkare på mottagningen för könsidentitetsutredningar under konsultationens öppettider.
För arbetstagare inom specialområdet ungdomspsykiatri erbjuder vi möjlighet till multiprofessionell konsultation mellan yrkesutbildade personer i frågor som gäller könsdysfori.
Uppdaterad: 31.03.2025