Siirry pääsisältöön

Mitä mieltä olet HUS.fi-verkkosivustosta?

Vastaa lyhyeen kyselyyn ja kerro meille, miten sivusto toimii sinun mielestäsi. 

Kyselyyn vastaaminen vie vain muutaman minuutin.

Kiitos ajastasi!

Tästä kyselyyn. 

Mediatiedote Julkaistu 16.5.2025 07.55

BNCT-tutkimushoidot syöpäpotilailla ovat käynnistyneet

Asiasanat:

HUSissa on otettu käyttöön länsimaiden ensimmäinen sairaala-alueelle sijoitettu BNCT-hoitoon tarkoitettu neutroneja tuottava kiihdytin. BNCT eli boorineutronikaappaushoito on sädehoitomenetelmä, jolla syöpää voidaan hoitaa ympäröivää kudosta säästäen.

BNCT-hoito

Ennen neutronisädetystä potilaan verisuoneen annostellaan kantaja-aineeseen sidottua booria. Kantaja-aine kuljettaa boorin syöpäsoluun. Kuvassa ylhäällä on protonisuihkun tuottava hiukkaskiihdytin, keskellä protonit neutroneiksi muuntava kohtio ja sädekeilan kohdistusjärjestelmä ja alareunassa hoitohuone, jossa neutronit kohdistetaan potilaan kasvaimeen. Hoitohuoneessa on myös tietokonetomografialaite, jolla potilaan oikea asento ennen hoitokertaa voidaan varmistaa. Vesa Sammalisto | HUS

Ensimmäisten potilaiden BNCT-tutkimushoidot on toteutettu Syöpäkeskuksessa toukokuussa. 

Monivuotinen yhteistyö pohjoisamerikkalaisen Neutron Therapeuticsin kanssa on mahdollistanut HUSin Syöpäkeskuksessa BNCT-tutkimushoitojen käynnistymisen. Syöpäkeskus valikoitui yhteistyökumppaniksi jo vuodesta 1992 tehdyn korkeatasoisen tieteellisen BNCT-tutkimuksen ansiosta. 

“Länsimaiden ensimmäinen BNCT-keskus avaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää lupaavaa hoitomuotoa tiiviissä yhteistyössä suomalaisten ja kansainvälisten tutkimusryhmien kanssa ja tarjota syöpäpotilaille uusia tutkimushoitoja”, sanoo HUSin Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson

BNCT laite

HUSin BNCT-keskuksen hiukkaskiihdytin Mikko Hinkkanen HUS

BNCT-hoito on ympäröivää kudosta säästävää kohdennettua sädehoitoa 

BNCT eli boorineutronikaappaushoito on syövän kohdennettu sädehoitomenetelmä, jonka teho perustuu syöpäkasvaimeen kuljetetun booriatomin ytimen hajoamiseen neutronisäteilyn vaikutuksesta. 

Ennen neutronisädetystä potilaan verisuoneen annostellaan kantaja-aineeseen sidottua booria. Syöpäsoluun hakeutuva kantaja-aine vie boorin solun sisälle. 

Kun kasvainalueelle suunnataan neutronisäteilyä, johtaa se booria sisältävissä syöpäsoluissa erittäin suureen paikalliseen sädeannokseen. 

“Lyhyen kantaman säteily tuhoaa tehokkaasti syöpäsolut ympäröivää kudosta säästäen. Hoitokertoja tarvitaan perinteistä sädehoitoa huomattavasti vähemmän, vain yksi tai kaksi”, sanoo HUSin Syöpäkeskuksen ylifyysikko Mikko Tenhunen

BNCT huone

HUSin BNCT-keskuksen hoitohuone Mikko Hinkkanen HUS

BNCT-hoidon tehoa ja turvallisuutta selvitetään potilashoitotutkimuksessa 

Syöpäkeskuksessa käynnistyneessä tieteellisessä tutkimuksessa hoidetaan kymmenen paikallisesti uusiutuneeseen pään ja kaulan alueen syöpään sairastunutta potilasta. Tutkimuksessa arvioidaan BNCT-hoidon turvallisuutta ja tehoa. 

“Jatkossa tavoitteena on laajentaa tutkimusohjelmaa myös muihin syöpäsairauksiin. BNCT-hoitomuodon kehittämiseen kuuluu myös sen yhdistäminen erilaisiin syöpälääkkeisiin sekä mahdollisten uusien boorin kantaja-aineiden tieteellinen tutkiminen”, kertoo HUSin Syöpäkeskuksen sädehoidon ylilääkäri Anu Anttonen

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.