Gå till huvudinnehåll

Vad tycker du om webbplatsen HUS.fi? 

Svara på en kort enkät och berätta för oss hur du tycker att webbplatsen fungerar. 

Det tar bara ett par minuter att svara på enkäten. 

Tack för din tid! 

Till enkäten kommer du här. 

Pressmeddelande Publicerad 16.5.2025 08.23

BNCT-prövningsbehandlingar för cancerpatienter inleddes

Nyckelord:

HUS har tagit i bruk västvärldens första neutronproducerande accelerator placerad på ett sjukhusområde. Acceleratorn är avsedd för BNCT-behandling. BNCT (Boron neutron capture therapy), det vill säga borneutroninfångningsterapi, är en strålbehandlingsmetod med vilken man kan behandla cancer och skona den omgivande vävnaden.

Tekning av BNCT-centret

Före bestrålning med neutroner doseras bor bunden till en bärarsubstans i patientens blodkärl. Bärarsubstansen transporterar boren till cancercellen. Överst på bilden partikelacceleratorn som producerar protonstrålen, i mitten polen som omvandlar protonerna till neutroner och ett system för riktning av strålen och nederst på bilden behandlingsrummet där neutronerna riktas mot patientens tumör. I behandlingsrummet finns också utrustning för datortomografi med vilken man kan säkerställa att patienten har rätt position före behandlingen. Vesa Sammalisto | HUS

BNCT-behandling av cancer genomfördes på de första patienterna vid Cancercentrum i maj.

Det fleråriga samarbetet med nordamerikanska Neutron Therapeutics har gjort det möjligt att inleda BNCT-prövningsbehandlingar vid HUS Cancercentrum. Cancercentrum valdes till samarbetspartner tack vare den högklassiga vetenskapliga BNCT forskningen som genomförts allt sedan 1992.

”Västvärldens första BNCT-center öppnar en unik möjlighet att utveckla en lovand behandlingsform i nära samarbete med finländska och internationella forskningsgrupper och erbjuda cancerpatienter nya prövningsbehandlingar”, säger Johanna Mattson, direktör för HUS Cancercentrum.
 

BNCT laite

Partikelacceleratorn i HUS BNCT-centret Mikko Hinkkanen HUS

BNCT-behandling är riktad strålbehandling som skonar omgivande vävnad

BNCT, det vill säga borneutroninfångningsterapi, är en riktad strålbehandlingsmetod mot cancer. Boratomer tillförs tumören och effekten grundar sig på att boratomens kärna faller sönder som en reaktion på neutronstrålningen.

Före bestrålningen med neutroner doseras bor bunden till en bärarsubstans i patientens blodkärl. Bärarsubstansen söker sig till cancercellen och för in boren i cellen.

När neutronstrålningen riktas mot tumörområdet bidrar det till en mycket koncentrerad lokal stråldos i de cancerceller som innehåller bor.

”Strålning med kort våglängd förstör effektivt cancercellerna och skonar vävnaden omkring dem. Det behövs betydligt färre behandlingsgånger än vid traditionell strålbehandling, endast en eller två”, säger Mikko Tenhunen, chefsfysiker vid HUS Cancercentrum.
 

BNCT huone

Vårdrum i HUS BNCT-centret Mikko Hinkkanen HUS

Effekten av och säkerheten vid BNCT-behandling utreds i en behandlingsprövning som utförs på patienter 

I en vetenskaplig studie som inletts på Cancercentrum behandlas lokalt canceråterfall i huvudet och halsen hos tio patienter. Säkerheten och effekten hos BNCT-behandlingen bedöms i undersökningen.
”Målet är att i fortsättningen utvidga forskningsprogrammet även till andra cancersjukdomar. Utvecklingen av behandlingsformen BNCT innebär också att den kombineras med olika cancerläkemedel och omfattar vetenskaplig forskning om eventuella nya bärarsubstanser”, säger Anu Anttonen, överläkare i strålbehandling vid HUS Cancercentrum.
 

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.