Levottomat jalat -oireyhtymän (RLS) hoitopolku HUS-alueella
Asiasanat:RLS:n esiintyvyys on väestössä noin 5%, joskin oireita esiintyy jopa 10%:lla. Vaikea RLS tulee hoitaa tehokkaasti, koska se aiheuttaa merkittävää kärsimystä potilaalle , ja siihen liittyy mm unettomuutta.
RLS-potilaat hakeutuvat vastaanotolle usein unettomuusoirein, ja heillä saattaa olla unettomuuden hoitoon suunnattua lääkitystä, joka pahentaa RLS-oireilua. Tavallisimpia niistä ovat mirtatsapiini ja ketiapiini, jotka saattavat myös aiheuttaa RLS-oireiston. Samanaikaisiin psykiatrisiin häiriöihin suunnatut antidopaminergiset ja serotonergiset lääkkeet voivat altistaa RLS-oireille. Somaattisina sairauksia RLS:n taustalla voi olla Parkinsonin tauti, uremia, anemia, diabeettinen neuropatia, alaraajalaskimosairaudet, tulehdukselliset nivelsairaudet ja tukirankaperäiset sairaudet. Alkoholi, nikotiini ja kofeiini voivat pahentaa RLS oireita.
Ensisijaista on poistaa tai hoitaa RLS:n syyt, silloin kuin mahdollista. Uuden tutkimusnäytön mukaisesti haittaavan levottomat jalat oireiston hoitoon kuuluu rautavarastojen täydentäminen silloin kun ferritiinitaso on alle 75ug/l.
Oireenmukaisessa lääkehoidossa gabapentinoidit ovat ensisijaisia. Niiden vaikutus unenlaatuun on suotuisa, mutta niiden tavallisina haittoina ovat huimaus ja pahoinvointi.
Dopamiiniagonisteja ei suositella ensisijaislääkityksenä, koska niiden pitkäaikaiskäyttöön voi liittyä oireiden pahenemista, eli augmentaatiota. Lisäksi ne saattavat pahentaa unettomuutta, psykoosioireita sekä impulssikontrollin ongelmia
Toimipisteet
Psykiatrian unihäiriövastaanotto, Pasila
Unihäiriövastaanottomme tarjoaa unihäiriökonsultaatioita. Yksikön nimi oli aiemmin Unihäiriöpolilklinikka.
Päivitetty: 24.06.2025