6 tips till sommarjobbare
Nyckelord:Annariina Rossi studerar till hälsovårdare och har arbetat med många olika uppgifter både som praktikant och som sommarvikarie inom HUS. Just nu vikarierar hon som sjukskötare på Parksjukhusets LYHKI-enhet, alltså enheten för korttidskirurgi. Här ger hon sina tips på hur man söker sommarjobb och hur man gör när man börjar på ett nytt jobb.
1. Använd dig av kontakter från praktikplatsen när du söker sommarjobb
Förra sommaren när min praktik inom HUS bröstkirurgi var slut pratade jag med min chef och sa rakt ut att jag gärna kommer tillbaka och sommarjobbar. Tack vare det fick jag också ett sommarvikariat som sjukskötare här på Parksjukhusets enhet för korttidskirurgi. Det var roligt att tillbringa sommaren i en välbekant arbetsgemenskap! Som sommarjobbare har jag fått fördjupa mitt kunnande och ta ett mera mångsidigt ansvar än under praktikperioden.
2. Testa nya uppgifter och enheter med öppet sinne
Jag studerar till hälsovårdare, men under studietiden ville jag samla mångsidig arbetserfarenhet. Jag har också haft vikariat som närvårdare och senare som sjukskötare. Genom olika arbetserfarenheter lär man sig vad man själv vill arbeta med och dessutom ökar självsäkerheten inför många typer av jobbmöjligheter.
3. Du behöver inte kunna allt redan
När man börjar på en ny arbetsplats, särskilt som studerande, kan det hända att man är nervös över om de egna kunskaperna ska räcka till. Tänk om jag inte kommer ihåg alla anvisningar direkt?
Här har man tagit hänsyn till min arbetserfarenhet i arbetsuppgifterna: till en början fick jag patientfall som jag var mer insatt i, och med tiden har jag lärt mig nya saker. Det känns också lugnande att den skiftansvariga hela tiden har koll på helhetssituationen och kan påminna om det är något man själv är på väg att glömma. Man får alltid hjälp och stöd av andra.
4. Lär känna dina arbetskamrater
Arbetsgemenskapen har en stor betydelse för hur man trivs på jobbet och därför är det bra att satsa på att lära känna sina nya kollegor i början av en ny anställning. Även om allt känns nervöst i början av ett nytt jobb så avtar nervositeten när man lär känna kollegorna, och det blir lättare att be om hjälp. Jag har blivit väldigt väl mottagen här och därför är det alltid väldigt roligt att komma till jobbet.
5. Berätta att du är osäker
Alla har sin egen personlighet även på jobbet. Därför är det bra att du i en ny arbetsgemenskap berättar för din chef eller den som ger introduktion hur du är och vilken typ av introduktion du behöver. Om du till exempel upplever att du kan en viss sak bra, men att det är nervöst att möta patienter, kan du säga det rakt ut och av din kollega få tips och uppmuntran för hur du ska göra i situationen. På så sätt får du stöd för rätt saker och din osäkerhet misstolkas inte.
6. Kom ihåg att alla är likvärdiga oavsett arbetserfarenhet
Här inom HUS finns det personer som har tiotals år av erfarenhet inom branschen, men också personer som är precis i början av sina karriärer. Var inte nervös för det i onödan, utan kom ihåg att vi alla är likvärdiga.