Det var psykiatrin som valde Hermanni Pulkkinen
Hermanni Pulkkinens intresse för psykiatri väcktes när han gjorde sin första praktikperiod inom psykiatrin under sjukskötarutbildningen. Hermanni arbetar som biträdande avdelningsskötare på Psykiatricentrums avdelning för affektiva störningar, och två dagar i veckan hanterar han remisser till nätterapi.

Hermanni Pulkkinen hanterar även remisser till nätterapi i sitt arbete. HUS erbjuder möjligheter till nätterapi i hela Finland.
När jag blev student visste jag inte riktigt vad jag skulle börja studera. Min syster jobbade då som sjukskötare och rekommenderade sjukskötarutbildningen åt mig. Jag har alltid tyckt om att arbeta med människor, så jag tänkte att varför inte? Till en början funderade jag på att bli ambulansförare eftersom förstavårdarutbildningen precis hade startat där i början av 2000-talet. Den första praktikperioden inom psykiatri på Halikko sjukhus fick mig dock att börja överväga psykiatri. Det var på alla sätt en bra upplevelse att uppleva stämningen under praktiken. Handledningen var bra och det var trevligt att arbeta med patienterna. Man kan säga att det var specialiteten psykiatri som valde mig, och inte jag som valde psykiatrin.
Karriär och nuvarande uppgifter
Under min karriär har jag arbetat på Halikko och Lapinlax sjukhus samt på Julkula sjukhus inom Kuopio universitetssjukhus KYS i Kuopio. Sedan 2008 har jag arbetat som biträdande avdelningsskötare på avdelningen för affektiva störningar vid Psykiatricentrum. Jag har också jobbat ett knappt år som projektledare inom HUS IT-förvaltning med att förnya patientdatasystemet.
HUS har erbjudit mig flera fortbildningar, till exempel chefsutbildningar och den kompetenshöjande utbildningen för sjukskötare Taitava hoitaja (Skicklig sjukskötare). De har öppnat dörren till IT-psykiatri för mig och möjliggjort mina nuvarande uppgifter och ansvar. Jag är med i det nationella ERA-nätverket för etisk begränsning där man försöker säkerställa trygga och etiska verksamhetsmodeller vid olika begränsande åtgärder inom psykiatri.
Mångsidiga arbetsuppgifter och distansarbete
Mina arbetsdagar är mångsidiga och varierande. Ena dagen kan jag på förmiddagen delta i arbetsintervjuer för rekrytering av ny personal. Under nästa kvällsskift kan jag vara samvårdare och ta hand om en patient som mår dåligt eller hantera remisser självständig och ansvarsfullt.
Jag lägger 40 procent av min arbetstid på att hantera remisser till nätterapi. Detta betydelsefulla arbete har gjort min arbetsbild mångsidigare. Varje år producerar HUS nationell nätterapi där tusentals människor får dokumenterat snabb och effektiv hjälp.
Jag deltar också i utvecklingsarbete, till exempel i planeringsarbetsgruppen för strukturerad dokumentation samt i att fastställa arbetsbeskrivningen för skiftansvariga sjukskötare.
Arbetsklimatet är viktigt för att orka med
Verksamheten vid vår avdelning är forskningsfokuserad, och vikten av en multidisciplinär arbetsgrupp är central. Patienternas olikheter och olika livssituationer garanterar att arbetet är utmanande, men samtidigt också meningsfullt. Vi har ett öppet arbetsklimat och jag kan prata med mina arbetskamrater om allt.
Även om vi kanske inte alltid tycker likadant om allt så lyssnar man och respekterar varandras åsikter.
Jag upplever att jag i mitt arbete inte behöver konkurrera med kollegor, eftersom vi arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål. Visst mäter man gärna resultaten i verksamheten, men det är ett gemensamt intresse för hela gruppen.
Psykiatrin erbjuder mångsidiga möjligheter att arbeta inom öppenvård och avdelningsvård med väldigt olika patienter. Jag tror att vår specialitet erbjuder ett intressant jobb för alla vårdare. På vår avdelning respekterar vi sjukskötarstuderande som våra blivande kollegor och lägger ett särskilt fokus på att ta emot dem.
Vår avdelningsskötare tar alltid emot studerande och introducerar dem under deras första dag. Det har de studerande som har gjort praktik på vår avdelning berättat att de uppskattar mycket. Jag tror att den utmärkta responsen som vi har fått på studerandehandledning i kvalitetsenkäterna säger mycket om arbetsklimatet på vår enhet.

För mig betyder HUS arbetskamrater
För mig är HUS alla de personer som jag får jobba med. Även om man emellanåt får höra alla slags kommentarer i den offentliga diskussionen, så trivs jag själv utmärkt på mitt jobb. För mig är HUS inte en ansiktslös organisation, utan jag ser att den består av mig och de arbetskamrater som jag får jobba och lyckas med i arbetsuppgifterna. Med andra ord är HUS för mig alla Harri, Johanna, Sampo, Henna, Jouko och alla de andra arbetskamraterna som jag uppskattar.
Om något har förändrats i mig under min karriär är det att jag under de första åren beundrade och lärde mig av den erfarna och äldre personalen. Numera är situationen omvänd. Jag får hela tiden lära mig nya saker av unga och engagerade nya anställda som hela tiden överraskar mig positivt med sin kompetens i många frågor. Jag vill också välkomna nya kompetenta medarbetare till HUS!