Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 18.12.2024 09.05

HUS har gjort den första handtransplantationen i Finland

Nyckelord:

Vid HUS Mejlans brosjukhus gjordes i november den första handtransplantationen i Finland. Åtgärden gick enligt plan och patienten är på väg att skrivas ut från sjukhuset.

Den tecknade bilden visar hur en handtransplantation görs anatomiskt. Bilden visar handens strukturer, det vill säga hudfliken, benen fixerade med metallplattor, artärer, vener, nerver och senor.

I operationen där handen förankras fästs först ben och blodkärl. Efter det fästs senor, nerver och andra strukturer. HUS / Vesa Sammalisto

 Finlands första handtransplantation pågick i cirka 17 timmar. ”Vi gjorde en handtransplantation på en patient som fått både händerna och fötterna amputerade för flera år sedan, säger överläkaren i handkirurgi, professor Jorma Ryhänen 

Handtransplantation är en ytterst krävande åtgärd 

En handtransplantation består av tre separata operationer: lösgöring av handen från organdonatorn, förberedande operation på mottagaren och förankring av transplantatet. I operationen där handen förankras fästs först ben och blodkärl. Efter det fästs senor, nerver och andra strukturer. Det är flera tiotals strukturer som ska fästas. 

Globalt sett har händer och övre extremiteter transplanterats i höjd med handleden, underarmen och överarmen. Operationen planeras individuellt för varje patient. ”Ju längre amputationsstump patienten som ska få transplantatet har kvar, desto kortare del av den övre extremiteten behöver transplanteras och desto bättre är det förväntade funktionella resultatet. Transplantationen på vår första patient gjordes i höjd med underarmen”, säger Ryhänen.  

Noggrann förberedelse av patienten och lång rehabilitering 

Före transplantationen genomgick patienten mycket omfattande undersökningar, där patientens lämplighet för åtgärden utreddes. Efter operationen fick patienten intensivvård i cirka en vecka och avdelningsvård i flera veckor. Framför sig har patienten därefter rehabilitering som varar i över ett år och flera uppföljningsbesök på sjukhuset, där man bland annat följer upp transplantatets funktion och hur känseln återvänder samt patientens hälsa. 

För att transplantationen ska lyckas behöver funktionen för nerverna och musklerna återställas. ”Vid en transplantation i höjd med handleden uppnås i allmänhet en mycket tillförlitlig förmåga att böja och sträcka fingrarna. Även känsel i fingerspetsarna kan förväntas. Greppstyrkan, finmotoriken och känseln förblir dock sämre än hos en normal hand. Det är ännu för tidigt att bedöma detta för vår egen patient, men i detta skede ser allt bra ut”, säger Ryhänen. 

Skador och infektioner orsaker till förlust av händerna 

Proteser för den övre extremiteten har under de senaste årtiondena utvecklats enormt, men svårigheterna med proteser är avsaknad av känsel samt protesernas klumpighet och funktionssäkerhet.  Transplantation av en hand eller övre extremitet görs i allmänhet på patienter som saknar fungerande händer. ”Orsaken till att en person förlorat händerna kan vara till exempel djupa infektioner och olika skador som till exempel brännskador eller krigsskador”, säger Ryhänen.  

Donatorn av en kroppsdel och den patient som får transplantatet bör på många sätt vara matchande. Utöver matchande vävnader beaktas också donatorns kön, hudfärg och ålder.  

Goda resultat av handtransplantationer globalt 

Den första handtransplantationen gjordes i Frankrike 1998. I västvärlden har det gjorts knappt 200 transplantationer av kroppsdelar och av dem har 120 varit handtransplantationer. En handtransplantation är inte en livräddande åtgärd, utan målet med den är en betydande förbättring av livskvaliteten.  

”Det bästa funktionella resultatet har uppnåtts vid transplantationer i höjd med handleden, där patientens egna fungerande muskler i underarmen snart efter transplantationen kan röra på fingrarna via senorna i den transplanterade handen”, säger Ryhänen. 

Jorma Ryhänen.
Under ledning av överläkare i handkirurgi, professor Jorma Ryhänen har HUS experter förberett sig inför åtgärden i flera år. HUS / Ville Männikkö

Lång förberedelse 

Den första handtransplantationen i Finland föregicks av ett långt förberedelseskede. Under Ryhänens ledning har HUS hand-, plastik- och transplantationskirurger samt transplantationsläkare, patologer, anestesiläkare, sjukskötare vid olika enheter och specialarbetare förberett sig inför åtgärden i flera år.  

HUS läkare har övat operationen på avlidna och har bekantat sig med handtransplantationer i andra länder. För transplantation av en extremitet krävs två kirurgiska team. 

Förestående etablering av verksamheten med handtransplantationer 

”Handtransplantationer kräver mångsidiga resurser och djup kompetens inom flera medicinska specialiteter. Verksamhet med handtransplantationer kräver att sjukhuset har etablerad transplantationsverksamhet och en handkirurgisk enhet på toppnivå. Nu då den första handtransplantationen genomförts framgångsrikt har vi framför oss en etablering av verksamheten som en del av HUS tjänster”, säger chefsöverläkare Markku Mäkijärvi 

HUS medietjänst betjänar media måndag–torsdag kl. 10–16, fredag kl. 10–15 på numret 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.