Ny vårdmetod minskar antalet öppna hjärtoperationer på grund av pulmonalinsufficiens
Nyckelord:På Nya barnsjukhuset har man för första gången i Finland behandlat pulmonalinsufficiens, det vill säga läckage i pulmonalklaffen, via blodkärlen med hjälp en självutvidgande stentklaff. Åtgärden kan ersätta en öppen hjärtoperation.

I Finland föds årligen färre än trettio barn med Fallots tetrad. En del av patienterna behöver flera öppna hjärtoperationer under sitt liv, vilket ökar patienternas sjukfrekvens. Vid en korrigerande operation är man ofta tvungen att klyva hjärtklaffen, vilket senare leder till pulmonalinsufficiens hos patienterna. Den vanligaste orsaken till en ny operation av en patient med medfött hjärtfel är det facto pulmonalinsufficiens.
”Tekniken kommer i fortsättningen att ersätta en betydande del av de öppna hjärtoperationer som görs på grund av pulmonalinsufficiens. Det minskar det totala antal operationer som patienter behöver vid svåra strukturella hjärtfel och förbättrar patienternas vård”, säger barnkardiolog Otto Rahkonen.
Internationellt samarbete säkerställde att åtgärden lyckades
Vid Nya barnsjukhuset har man behandlat de två första barnpatienterna med hjälp av en självutvidgande stentklaff som sätts in via blodkärlen. Vid åtgärden sätts en stentklaff in i patienten hjärta via en lårven. Patienten blir ofta utskriven redan dagen efter åtgärden. Barnet kan återgå till skolan redan efter några dagar.
Åtgärderna på barnpatienterna planerades och genomfördes tillsammans med läkare som behandlar medfödda hjärtfel hos vuxna. Vid den första åtgärden medverkade också en amerikansk åtgärdskardiolog.
I USA har det gjorts åtgärder med hjälp av stentklaffar under fem års tid och nu är åtgärder möjliga även i Europa. Föregående dag genomfördes de första åtgärderna med den nya klaffmodellen på två vuxna patienter vid Mejlans tornsjukhus.