Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 30.1.2025 09.08

Screening för tarmcancer upptäcker cancer i ett tidigt skede

Nyckelord:

Det är bra att delta i screeningen, eftersom prognosen för cancer som upptäcks i ett tidigt skede är betydligt bättre än för en längre framskriden sjukdom.

 En man med grön skjorta sitter med en kaffekopp i handen. Framför honom sitter en annan människa som syns bara delvis bakifrån.

Vid screening för tarmcancer söker man dolt blod i avföringen. Cancertumören kan till en början blöda utan att det kan observeras med ögonen. Hos cirka fyra av hundra personer som deltagit i screeningarna upptäcks blod i provet.

”Blod i ett prov innebär inte nödvändigtvis tarmcancer eller dess förstadier. Det kan också bero på annat. För att utreda orsaken görs det oftast en endoskopi av tjocktarmen”, säger överläkare och professor Perttu Arkkila från HUS och Helsingfors universitet.

Om dolt blod upptäcks i avföringen hos den person som undersöks, erbjuds personen möjlighet att delta i en endoskopisk undersökning av tjocktarmen.

Enligt cancerregistrets statistik upptäcks i samband med dessa endoskopier cancer i ett tidigt skede hos cirka fyra procent av dem som undersöks. Dessutom upptäcks hos cirka 60 procent en förändring, det vill säga en polyp som medför ökad risk för cancer. I samband med endoskopin kan man avlägsna dessa förstadier och på så sätt förebygga uppkomsten av cancer. 

”Det är viktigt att delta i screeningen just därför att man vid screeningen upptäcker cancer i ett tidigt skede och förstadier till cancer som utan screening kan fortsätta att utvecklas.”

Tidigt konstaterad cancer är lättare att behandla och innebär mindre mänskligt lidande.

”Screening för tarmcancer är mycket effektiv läkarvetenskap. Då cancer upptäcks i ett tidigt skede, är prognosen betydligt bättre än för en längre framskriden sjukdom”.

Antalet personer som deltar i screening för tarmcancer minskade i HUS område 

Antalet personer som deltog i screening för tarmcancer minskade i Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen 2024 för andra året i rad.

Utifrån den preliminära statistiken överstiger deltagaraktiviteten 70 procent endast i Mellersta Nylands och Södra Karelens välfärdsområden.

Nationell screening för tarmcancer inleddes 2022, då 75 procent av dem som fått kallelse deltog i screeningen i Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen.

”Det är en beklaglig utvecklingstrend, eftersom man genom screening kan förebygga uppkomsten av tarmcancer”, säger Perttu Arkkila.

I hela landet deltar färre män än kvinnor i screeningen, trots att tarmcancer hos män i screeningåldern är vanligare än hos kvinnor.

Årligen drabbas 3 500 finländare av tarmcancer

Tarmcancer är en vanlig benämning på cancer i tjock- och ändtarmen. Uppskattningsvis 3 500 finländare drabbas årligen av tarmcancer som är den tredje allmännaste cancersjukdomen i Finland.

Till screening för tarmcancer kallas de åldersgrupper som ska screenas med två års mellanrum.

”Cancer och förstadier till cancer kan upptäckas, trots att man deltagit i screeningen två år tidigare och därför är det alltid bra att delta då man får en kallelse”, konstaterar Perttu Arkkila.

I Finland började screening för tarmcancer 2022 och utökas gradvis till alla personer i åldern 56–74 år före 2031.

Personer som fått kallelse till screening 2024 kan lämna in prov fram till slutet av mars 2025. Kallelser till screeningen 2025 har börjat sändas ut per post i Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen i slutet av januari.

HUS sänder kallelser till screening och verkar som screeningcenter för tarmcancer för välfärdsområdena i Nyland, Kymmenedalen och Södra Karelen.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.