Studie: Av två liknande hiv-läkemedel ger enbart det ena kolesterol- och viktminskning – möjlig orsak hittad i tunntarmen
Nyckelord:I en studie som väckt internationellt intresse undersökte Kai Kauppinen varför två hiv-läkemedel av samma typ påverkar kolesterolvärden och vikt på olika sätt. Kauppinen specialiserar sig på invärtesmedicin. Forskningsresultaten antyder att orsaken finns i förändringar i tarmluddet i tunntarmen.
Behandlingen av hiv har förändrats radikalt under de senaste åren och hiv-patienter kan med dagens behandling leva lika länge som den övriga befolkningen. Det har emellertid observerats att patienterna löper större risk att insjukna i associerade sjukdomar, såsom kranskärlssjukdom.
Kai Kauppinen undersökte två olika läkemedelsformer av prodrogen tenofovir. Det äldre läkemedlet tenofovirdisoproxil (TDF) har förknippats med skador på njurar och skelett. Det har dock observerats sänka patienters kolesterolvärden och vikt.
Byts TDF till den nyare och dyrare formen tenofoviralafenamid (TAF) ökar i stället kolesterolnivån och vikten, men å andra sidan är läkemedlet förknippat med färre skador på njurar och skelett. Kauppinens forskningsgrupp hade som mål att undersöka vad som orsakar dessa skillnader mellan de två läkemedelsformerna av tenofovir. Resultaten av den två år långa studien har nu även publicerats i tidskriften Clinical Infectious Diseases.
För studien rekryterades 12 patienter till en TDF-grupp och 12 patienter till en TAF-grupp. Studien utfördes som samarbete mellan många specialområden vid Inflammationscentrum vid HUS. Av provbitar från patienternas tunntarmar framgick det att tarmluddet hos patienterna i TDF-gruppen var lägre än hos patienterna i TAF-gruppet. Detta tyder på att läkemedlet eventuellt orsakar slemhinneskador, vilket i sin tur kan leda till försämrat näringsupptag och därigenom till sänkt kolesterol och viktminskning.
Hiv-läkemedel påverkar eventuellt tunntarmens slemhinna
I studien undersöktes även tenofovirs två läkemedelsformers effekt på halterna av vitaminer och spårämnen i blodet samt mitokondrierna i tunntarmens celler. Tidigare studier har visat att TDF kan orsaka skador på mitokondrierna i njurceller, varför antagandet här var att också skadan på tunntarmen uppstod på grund av mitokondrieskada.
Majoriteten av de uppmätta vitaminnivåerna var lägre i TDF-gruppen än i TAF-gruppen, även om inga statistiskt signifikanta skillnader observerades. Tecken på mitokondrieskador syntes oväntat nog i bägge grupperna hos nästan alla patienter. Det är oklart om dessa skador orsakades av tenofovir eller av själva hiv-infektionen.
Det har hittills inte varit känt att hiv-läkemedel kan påverka tunntarmens slemhinna. Den minskning av tarmluddet i tunntarmens slemhinna som nu konstaterats kan förklara de sänkta kolesterolvärdena och viktminskningen hos patienterna i TDF-gruppen.
”Dagens hiv-mediciner är säkra, tolereras väl och har få biverkningar. Med tanke på den ökade risken för kranskärlssjukdomar är det viktigt att undersöka vilka hiv-mediciner som är bäst för patienterna”, säger Kauppinen.
”TDF är förmånligare och att det är associerat med sänkt kolesterol och viktminskning är positivt för patienterna när man beaktar den ökade risken för till exempel kranskärlssjukdom. Det är dock fortfarande viktigt att säkerställa att TDF inte orsakar betydande brister av vitaminer och spårämnen hos patienterna. Därför behövs större studier där bredare patientunderlag undersöks”, säger Kauppinen.
På universitetssjukhuset är forskning en del av vården: vi bedömer och utvecklar kontinuerligt vården utifrån vetenskaplig evidens och patienterfarenheter. HUS har nära forskningssamarbete med medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet. Vi publicerar årligen cirka 2 400 referensbedömda studier som vi lyfter fram i våra nyheter.
HUS medietjänst betjänar media måndag–torsdag kl. 10–16, fredag kl. 10–15 på numret 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi.