Information från Giftinformationscentralen inför påsk och valborg
Påsken är en av vårens högtider då vi av tradition dekorerar våra hem med gula blommor, videkvistar och rajgräs. Under påsken får Giftinformationscentralen i synnerhet frågor om giftiga växter. Vid Giftinformationscentralen syns valborgsfirandet främst genom telefonsamtal om alkohol och heliumfyllda ballonger.

Narciss, tulpan och hyacint
Narcisser, tulpaner och hyacinter är svagt giftiga växter. I allmänhet ger det inga symtom att smaka på växten, i synnerhet på andra delar än löken. Smakar man på löken kan det medföra magsymptom, såsom magsmärta, kräkningar och diarré. Som vårdåtgärd räcker det med att skölja munnen.
Påskkaktus, krysantemum och videknoppar
Påskkaktus, krysantemum och videknoppar är inte giftiga. Det krävs inga åtgärder om man har smakat på växten eller knopparna.
Rajgräs
Rajgräs (Lolium) är svagt giftigt, men det är inte känt att det har orsakat symptom hos människor. Förtäring av små mängder gräs eller frön som används som påskdekoration kräver inga vårdåtgärder.
Folieomslag från påskägg (chokladägg)
Aluminiumfolien runt påskägg är giftfri om den har svalts.
Folieballonger, serpentiner och ansiktsfärg
Ballonger, serpentiner och färgämnen som lossnar från dem samt ansiktsfärger är ofarliga att smaka på och inga vårdåtgärder behövs.
Heliumfyllda ballonger
En liten mängd heliumgas är ofarlig om du andas in den. Inandning av helium under en längre stund tränger undan syret i lungorna. Det kan orsaka symtom på syrebrist, såsom huvudvärk och yrsel.
Alkoholdrycker
Redan små mängder stark alkohol kan orsaka förgiftningssymptom hos små barn.
Mjöd
Mjöd kan innehålla en liten mängd etanol (i allmänhet under en procent). Små mängder medför inte risk för förgiftning inte heller för små barn.
Uppdaterad: 29.04.2025