På avdelning 52 vid Kvinnokliniken vårdar vi de som fött barn och nyfödda. Vi ger individuell handledning i hur man tar hand om barnet, amning och hur man återhämtar sig efter en förlossning. På avdelningen vårdar vi även gravida som behöver särskild uppföljning.
På avdelning 52 får du återhämta dig från förlossningen och i lugn och ro lära känna din nya familjemedlem. Vi planerar din vård individuellt. Efter förlossningen ger vi handledning i hur man tar hand om barnet samt uppmuntrar till självständig amning. Vi har förbundit oss till WHO:s och Unicefs program för babyvänligt sjukhus.
På vår avdelning finns kompetent, multidisciplinär personal som stöttar dig. Vi följer noga upp den nyföddas hälsotillstånd och hur föderskan återhämtar sig. Vi har som mål att ordna vårdmöten som riktar sig till familjer tre gånger per dygn. Redan innan vårdmötet kan du fundera på om det finns något särskilt som du skulle vilja ha stöd för. Vi använder oss även av den digitala vårdvägen På babyresa, där du hittar svar på vanliga frågor.
De flesta rummen på vår avdelning är familjerum. Vi strävar efter att erbjuda familjerum till alla som vill ha det. I våra familjerum är din partner eller någon annan stödperson välkommen under hela din vårdperiod. I ett familjerum debiteras både den som fött barn och stödpersonen priset för ett vårddygn.
På mottagningen för dem som fött barn vårdar vi och ger handledning till familjer med nyfödda efter utskrivningen. Om ditt barn behöver ett kontrollbesök under de första två veckorna, bokar vi en tid innan utskrivningen, antingen till BB-mottagningen eller till hembarnmorskan.
På avdelning 52 vårdar och följer vi även upp patienter som har problem under graviditeten, till exempel högt blodtryck eller blödningar, eller risk för tidig födsel. Också uppföljningen av fostrets tillstånd kan kräva avdelningsvård. Om du behöver långvarig uppföljning kan vi ordna med övernattning på Hotell Familjeboet och uppföljning på avdelning 52.
Patientportalen Maisa (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
Du kan sköta ärenden hos oss genom att logga in i patientportalen Maisa. När din vårdrelation inleds får du noggrannare information om vilka av Maisas tjänster du kan använda. Tjänsterna är bland annat tidsbokningar och blanketter för förhandsinformation.

Patientguide
På webbplatsen Patientguide finns information till exempel om måltider, kundavgifter och om andra praktiska frågor som rör din vård.

Donation av modersmjölk
Vi använder donerad modersmjölk för att mata små och sjuka nyfödda barn på sjukhusen.
Fråga om donation av modersmjölk på vår modersmjölkscentral.

Uppdaterad: 20.05.2025