Seri-stödcentret för personer som utsatts för sexuellt våld, Kvinnokliniken
Nyckelord:Kvinnoklinikens Seri-stödcenter är en enhet som ger stöd till personer över 16 år som utsatts för sexuellt våld, oavsett kön. Vi tillhandahåller lågtröskeltjänster som du kan uppsöka på egen hand, med en anhörig eller hänvisad av en myndighet, inom en månad efter övergreppet.
Vår tjänst omfattar rättsmedicinsk provtagning, helhetsbedömning av situationen, test för könssjukdomar, psykiskt stöd för att klara sig under de närmaste dagarna och återhämta sig från en traumatisk upplevelse samt en plan för fortsatt vård.
Vi informerar också om aktörer inom den tredje sektorn och ger stöd gällande inledning av rättsprocess. Vi hjälper alla kön.
Vi svarar på samtal till jourtelefonen och sköter brådskande ärenden dygnet runt, också under veckoslut. Vi vårdar personer under 16 år på Nya barnsjukhusets jour.
Om det gått över en månad sedan övergreppet kan du söka hjälp hos hälsocentralen inom ditt område, familjerådgivningen, sexualrådgivningen eller genom olika organisationer. En polisanmälan är inte en förutsättning för vård, men vi uppmuntrar offren att göra en anmälan.
Vanliga frågor
Du kan söka dig till stödcentret genom att ringa barnmorskorna på seri, tfn 040 701 8446. Om du vill göra en brottsanmälan kan du också kontakta polisen först och sedan besöka vårt stödcenter.
Alla över 16 år kan komma till oss, oavsett kön eller sexuell läggning. Mindre än en månad får ha gått sedan händelsen inträffade.
Vi tar hand om klienter även nattetid, men endast när det är fråga om en akut händelse eller när polisen kräver det med begäran om utredning.
Ring alltid seri-barnmorskans telefon innan du kommer (tfn 040 701 8446), så kan vi tillsammans komma överens om en lämplig tid att komma till stödcentret.
Vid det första besöket pratar vi med dig om vad som hänt. Möjligen tar vi blod- och urinprover (sexuellt överförbara sjukdomar). Dessutom tar vi DNA-prover av dig, även om du inte har lämnat brottsanmälan.
Vid behov får du också akut-p-piller och hepatit B-vaccin hos oss. Dessutom ser vi till att du får bo på en trygg och säker plats. Om du behöver ytterligare vård på ett annat sjukhus, säkerställer vi plats där.
I allmänhet vill vi också säkerställa kontinuiteten i emotionellt stöd och vi bokar stödbesök hos psykolog eller socialarbetare. All vård är frivillig och kostnadsfri för dig.
- screening för sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar (bl.a. blod- och urinprover)
- rättskemiska prover, dvs. prover för knockoutdroppar
- rättsmedicinska prover, dvs. dna-prover
All vård är frivillig och kostnadsfri för dig. Prover som gäller knockoutdroppar och rättsmedicinska prover sänds efter brottsanmälan till polisen. Polisen undersöker dessa prover i sitt eget laboratorium. Till Seri-stödcentret får vi aldrig svaren på dessa.
Om du inte har gjort en brottsanmälan tas proven för säkerhets skull och förvaras vid Seri-stödcentret. Proven sänds till polisen först då du gör en brottsanmälan. Sexuellt våld lämnar i allmänhet inga synliga spår på kroppen. Om du är osäker på huruvida ett samlag har ägt rum, ger en gynekologisk undersökning inget svar på den frågan.
Ta med fotoförsett identitetsbevis (pass, körkort eller identitetskort). Om ditt första besök är kort efter händelsen med sexuellt våld, kom till Seri-stödcenter utan att tvätta dig eller byta kläder. Tvätt och byte av kläder efter ett sexuellt övergrepp är dock inte ett hinder för rättsmedicinska prover. Ta med dig de otvättade trosorna du hade på dig efter det sexuella övergreppet.
Det första besöket tar vanligtvis flera timmar. Om du vill kan du komma till det första besöket exempelvis med din vän.
Du behöver inte göra brottsanmälan innan du kommer till stödcentret. Om du vill kan vi med ditt tillstånd anmäla brottet till polisen, och då kan polisen komma och höra dig på stödcentret.
Du kan också fundera på brottsanmälan och göra den senare. Då kvarblir de tagna rättsmedicinska proverna för förvaring på stödcentret.
När det gäller minderåriga gör vi alltid brottsanmälan med stöd av lagen, om anmälan inte har gjorts tidigare.
Om du vill polisanmäla direkt efter händelsen är det enklast att ringa nödcentralen. Om det har gått en tid sedan händelsen kan du när som helst gå till polisstation och anmäla brottet.
Om du vill kan vi på Seri-stödcenter också anmäla händelsen till polisen. Ibland kan det hända att polisen kommer till platsen för att ta emot brottsanmälan.
Vi kan vid behov boka tid hos psykolog, socialarbetare eller sjukhuspastor för klienter på Seri-stödcenter. Vid behov kan vi också erbjuda rådgivning och stödbesök för närstående till en person som utsatts för sexuellt våld.
Vi stöder dig i din återhämtning i början och vid behov bedömer vi behovet av fortsatt vård och vägleder dig vidare. Samtalsstöd finns på finska, svenska, engelska samt på andra språk genom tolk. Besök för psykosocialt stöd är frivilliga och avgiftsfria.
Även många organisationer och föreningar ger stöd:
Kvinnohuset (Öppnar i en ny flik. Länken tar dig till en annan webbplats.)
Du hittar mera information om sexuellt våld i Kvinnohuset i Hälsobyn. Hälsobyn är en digital webbtjänst inom specialistvården.
Patientguide
I vår Patientguide hittar du svar på vanliga frågor om vad som sker före vården, under vården och efter vården.