HUS hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Me HUSin Perusterveydenhuollon yksikön hyvinvoinnin ja terveydenedistämistyön tiimissä tarjoamme tukea ja asiantuntemustamme hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä HUSissa ja Uudellamaalla.
Tätä on hyte-työ
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen eli hyte on arvoihin perustuvaa tavoitteellista toimintaa. Päämääränä on ylläpitää ja parantaa hyvinvointia ja terveyttä sekä ehkäistä sairauksia lisäämällä yksilöiden, yhteisön ja koko väestön kykyä ja mahdollisuuksia huolehtia omasta ja ympäristönsä terveydestä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen vaatii toimiakseen laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä sekä suunnitelmallista voimavarojen kohdentamista.
Osallisuus on keskeinen terveyttä ja hyvinvointia määrittävä tekijä ja siten kuuluu kaikille. Se on yhteiskunnallisten järjestelmien, kuten koulutus- ja työmarkkinajärjestelmien osana olemista. Osallisuuden osa-alueita ovat osallisuus omassa elämässä, osallisuus vaikuttamisen prosesseissa ja osallisuus paikallisesta hyvästä. Osallisuus ilmenee arvostuksena, yksilön kokemuksena kuulumisesta itselle merkitykselliseen ryhmään tai yhteisöön ja mahdollisuutena vaikuttaa.
Hyvinvointi- ja terveyseroja voidaan kaventaa hyvinvointia ja terveyttä edistävillä toimenpiteillä. Jos sosioekonomiset terveyserot saataisiin poistetuksi, suorien terveydenhoitokustannusten säästöt olisivat noin 1,5–2 miljardia euroa tai 15 prosenttia terveydenhuollon menoista.
HUSissa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä eli hyte-työtä koordinoidaan Perusterveydenhuollon yksikössä.
Järjestämme koulutuksia eri alojen ammattilaisille sekä keräämme erilaisia seurantatietoja, joiden avulla edistämme alueemme väestön hyvinvointia ja terveyttä.
HUSin hyte-työn tavoitteet ja yhteistyötahot
Edistämme Uudenmaan maakunnan asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä tekemällä alueittaista hyte-yhteistyötä hyvinvointialueiden ja kuntien kanssa. Seuraamme väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Olemme koulutus- ja tutkimuskumppani sekä hyte-verkostojen ylläpitäjä. Tuemme ja kehitämme HUSin sisäistä hyte-työtä yhdessä organisaation toimijoiden kanssa, jotta terveyden edistäminen ja sairauksien ehkäisy ovat luonteva ja merkittävä osa kaikkien ammattilaisten työtä potilaan parhaaksi.
Teemme lakisääteistä (615/2021, 8§) hyvinvointialue- ja kuntayhteistyötä Uudellamaalla. Olemme HUSin edustajana hyvinvointialueiden ja Helsingin hyvinvointikertomus ja -suunnitelmatyössä sekä vuosittaisissa hyte-neuvotteluissa. Teemme säännöllistä käytännön yhteistyötä hyte-sisällöissä alueellamme
Olemme mukana Uusimaa-tasoisessa hyte-ryhmässä Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kanssa. Ryhmän tavoitteena on yhteistyöllä vaikuttavasti edistää Uudenmaan asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja arjen turvallisuutta. Ryhmän toiminta tukee painopisteen siirtymistä raskaista palveluista ennaltaehkäisyyn. Teemme alueellista yhteistyötä oppilaitosten, järjestöjen ja sidosryhmien kanssa tutkimuksessa, kehittämisessä sekä kouluttamisessa hyte-sisällöissä.
Koordinoimme Hyvä kierre projektin (2019-2023) aikana syntyneitä alueellisia sote- ja hyte ammattilaisten ja asiantuntijoiden verkostoa. Tavoitteena on yhdessä oppia, kehittää ja ottaa käyttöön vaikuttavia toimintamalleja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Verkostoa kehitetään hyvinvointialueiden, Helsingin ja HUSin kanssa vastaamaan Uudenmaan alueen kansalaisten ja ammattilaisten muuttuvia tarpeita.
Seuraamme, hahmotamme ja raportoimme lakisääteisesti (615/2021, 8§; 602/2021, 29§) potilaiden sekä väestön hyvinvoinnin ja terveyden sekä niiden edistämistoimien tilannekuvaa. Raportoimme niistä yhteistyössä HUSin tietotuotannon ja hyvinvointialueiden kanssa kansallista sekä alueiden ja HUSin tuottamaa dataa hyödyntäen.
Tuemme ja kehitämme HUSin sisäistä hyte-työtä. Koordinoimme HUSin monialaista sisäisen hyte-työn ryhmää, jonka tehtävänä on linjata HUSissa tehtävän hyte-työn tavoitteet sekä seurata tavoitteiden saavuttamista ja toiminnan vaikuttavuutta. HUS on Suomen terveyttä edistävät sairaalat ja organisaation STESO ry. jäsen. Edistämme terveyden ja hyvinvoinnin näkökulman integroimista kaikkeen toimintaan huomioiden kansainväliset Health Promoting Hospitals and Health Services -verkoston (HPH) standardit.
Hyvä kierre -tapahtumat
Tervetuloa mukaan Hyvä kierre -tapaamisiin!
Kohderyhmä: HUS-alueen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ammattilaiset ja asiantuntijat.
Ohjelmat, ilmoittautumis- ja lisätiedot päivittyvät tälle sivulle.
Hyvä kierre -päivät
Luontopolkuja terveyteen ja yksinäisyyden vähentämiseen - Nature pathways to health and social connections
Tutustu aiempien Hyvä kierre -päivien sisältöön
Hyte-aamu, kuun viimeinen tiistai klo 8.15–8.55 (Teams)
- 28.1.2025 Ajankohtaista ravitsemuksesta:
- Uudet kansalliset ravitsemussuositukset – mitä sote-ammattilaisen ainakin tulee tietää
- Ravitsemusterapian lähetekriteerit Uudellamaalla
- 25.2.2025 Puhutaan hedelmällisyydestä sosiaali- ja terveydenhuollossa
- 25.3.2025 Luontoterveys
- 29.4.2025 Planetaarisen terveyden vinkkikortit
- 27.5.2025 Tupakoimattomuuden ja nikotiinittomuuden edistäminen
Materiaalipankki
2019: Hyvinvointifaktoja uusmaalaista nuorista(pdf 3.09 MB) (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.) 2021: Tupakoimattomana ja nikotiinittomana leikkaukseen(pdf 193.01 KB) (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.) 2021: Hyvinvointifaktoja uusmaalaisista ikäihmisistä(pdf 4.42 MB) (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)- Terveyskylä: Tupakoimattomana leikkaukseen itsehoito-ohjelma (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
- Terveyskylä: Tupakoinnin lopettaminen hyvän hoidon tukena itsehoito-ohjelma (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
- Terveyskylä: Verenpaine haltuun itsehoito-ohjelma (Avautuu uuteen ikkunaan. Linkki vie toiselle verkkosivulle.)
Painon puheeksi ottaminen -opas
Painon puheeksi ottaminen -opas on käytännönläheinen, mahdollisimman konkreettinen ja asiakkaan yksilöllisen tilanteen huomioiva työväline ammattilaisten käyttöön.
Hyvinvoinnin polulla -video
Hyvinvoinnin polulla -video on tarkoitettu perusterveydenhuollon ammattilaisten sekä perheiden tueksi tilanteisiin, joissa lapsen ylipaino on perheen huolena.
Julkaisu kuntapäättäjien työn tueksi – näin edistät lasten, nuorten ja lapsiperheiden tervettä arkea
”Kuntapäättäjänä rakennat terveyttä edistävää arkea lapsille, nuorille ja lapsiperheille” -julkaisuun on koottu esimerkkejä toimista, joilla voidaan edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia ja terveyttä.