Klinisk kemi – en stöttepelare inom patientvården
Nyckelord:Klinisk kemi spelar en viktig roll både vid diagnostiken, planeringen och uppföljningen av behandlingen. Mångsidigheten inom branschen överraskar även många experter.
Klinisk kemi omfattar merparten av de undersökningar som genomförs på laboratoriet, men branschen är ändå okänd för många. Avdelningsöverläkaren Anna Lempiäinen använder ofta benämningen laboratorieläkare, som bättre beskriver arbetsbilden för en specialistläkare i klinisk kemi.
”Vi ser till att laboratorieundersökningarna är tillförlitliga och undersökningsurvalet ändamålsenligt. En stor del av arbetsbilden består av att ge utlåtanden om vissa undersökningar. Vi svarar dessutom på eventuella frågor från klinikerna”, berättar hon.
Allt utgår från diagnostik
Klinisk kemi spelar en viktig roll i planeringen av patientens vård, eftersom många vårdbeslut grundar sig på resultat från laboratorieundersökningar.
”Allt utgår från diagnostik. Att få ett namn på sjukdomen och på basis av det ge patienten rätt vård”, säger Lempiäinen.
Lempiäinen arbetar själv huvudsakligen med laboratoriehematologi. Inom laboratoriehematologi diagnostiserar man bland annat blodcancer och andra blodsjukdomar samt följer upp kvarvarande sjukdomar efter blodcancer. Med kvarvarande sjukdomar avses sjukdomar som inte botats helt efter behandlingen och som finns kvar i små mängder i kroppen.
Även under behandlingen spelar den kliniska kemin en viktig roll för att patienten ska få rätt behandling med rätt intensitet. Under behandlingen av blodcancer tar man till exempel ett benmärgsprov med bestämda intervaller för att kontrollera om provet fortfarande indikerar en sjukdom.
”Om sjukdomen fortfarande finns kvar ges en specifik typ av behandling, och om sjukdomen inte längre upptäcks, fortsätter man på en annan väg”, säger Lempiäinen.
Klinisk kemi erbjuder mångsidiga karriärmöjligheter
Inom klinisk kemi bedrivs kontinuerligt forskningsarbete för att utveckla patientvården. Möjligheterna att avancera i karriären är mångsidiga och man kan välja inriktning enligt eget intresse.
Man kan till exempel inrikta sig på automationslaboratorium där man analyserar största delen prover som inkommer till laboratoriet, eller specialanalytik såsom blodcentralsarbete, hematologiska undersökningar, ämnesomsättningsundersökningar eller annan specialanalytik.
Anna Lempiäinen anser att det bästa med arbetet är dess utmaningar och de underbara kollegorna.
”Vi har ett nära samarbete med klinikerna för att patienterna ska få bästa möjliga service. Vi vet att vi är en viktig del av patientens vård.”
Lempiäinens arbetsdagar som avdelningsöverläkare i hematologi är varierande.
”Den största delen av tiden utför jag kliniskt arbete, även om en del av tiden går åt till administrativa ärenden. Utöver hematologin har jag också andra ansvarsområden, såsom stamcellslaboratoriet, som är en central stödtjänst för enheter som utför stamcellstransplantationer.”
Klinisk kemi fångade intresset
Lempiäinen har arbetat inom klinisk kemi i snart 20 år. Hon började specialisera sig inom området delvis på grund av sin dåvarande livssituation.
”Jag ville ha ett jobb utan jourplikt. Det här är ett inomhusarbete med normala kontorstider. Under specialiseringen upptäckte jag branschens mångsidighet och den kliniska kemin fångade mitt intresse”.
Klinisk kemi som begrepp orsakar dock fortfarande roliga situationer.
”För en tid sedan frågade en bekant mig om något, eftersom hen trodde att jag var en ”klinisk kemist”. Jag var tvungen att precisera att jag fortfarande är läkare”, skrattar Lempiäinen.