Kom med i HUS kundpaneler och verksamhet med kamratstöd
Nyckelord:Hos oss finns närmare 400 personer som är med i kund- och forskningspaneler, verkar som erfarenhetsexperter eller kamratstödjare och i annat frivilligarbete. De samarbetar med yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården för att utvärdera och utveckla tjänster samt för att stöda våra kunder.
Ansök och kom med i verksamheten under den period som börjar 2025! Vi söker personer till de lediga uppgifterna i kund- och forskningspaneler, som erfarenhetsexperter och till frivilligarbete som stöd för kunderna.
Vi erbjuder introduktion, vidareutbildning, stöd för alla uppgifter och rekreation. Vi förutsätter att du förbinder dig till sekretess, sjukhusets hygienpraxis och rökfrihet då du utför uppgiften.
Vi önskar att ditt hälsotillstånd är sådant att du orkar delta aktivt. Vi ser gärna ansökningar från olika typer av personer från olika språkliga och kulturella bakgrunder. Vi önskar att du kan kommunicera även på finska.
Kund- och forskningspaneler
Vid HUS verkar flera kund- och forskningspaneler. Panelerna samlas per verksamhetsområde. I kund- och forskningspanelerna utvärderas och utvecklas tjänster samt forskning i grupp tillsammans med de anställda. Möten ordnas 4–6 gånger per år, ofta på eftermiddagen under vardagar och mandatperioden för en medlem är två år. Genom att vara med i panelen får man beredskap att vara kund hos sjukhuset och för det krävs ingen utbildning som erfarenhetsaktör eller erfarenhetsexpert. För kundpanelens möten betalas ett mötesarvode.
Uppgifter som erfarenhetsexpert
En erfarenhetsexpert har erfarenhet av en egen eller en närståendes sjukdom, funktionsnedsättning eller en specifik livssituation. På HUS fungerar erfarenhetsexperterna som den yrkesutbildade personens arbetspar eller i arbetsgrupper där de deltar i utvecklingen av servicen och utbildningen av personalen eller i grupphandledning eller på mottagningen. För uppgiften som erfarenhetsexpert betalas ett arvode.
Vi förutsätter att den som söker uppgiften som erfarenhetsexpert genomgått utbildning för erfarenhetsaktörer eller erfarenhetsexperter. För uppgifter inom grupphandledning och kundmottagning krävs dessutom utbildning i kamratstöd.
Kamratstödjare
En person som fungerar som kamratstödjare har återhämtat sig från en sjukdom, skada eller livssituation eller anpassat sig till att leva med situationen och vill stöda andra som drabbats. Kamratstödjare behövs på bred front för patienter på olika sjukhus och för de anhöriga. Kamratstöd är frivilligarbete, det vill säga inget arvode betalas för det. På HUS samordnas verksamheten för kamratstöd av OLKA. Kamratstödjarnas arbetsskift infaller i regel på vardagar.
Annat frivilligarbete är uppgifter som entréassistenter och samtalspartner. Sådana uppgifter kan alla personer söka till oberoende erfarenhet. Skiftena vid samjouren infaller på dagar och kvällar.
Välkommen med
De lediga uppgifterna ser du på ansökningsblanketten. Sänd in ansökningsblanketten senast 15.1.2025. En del sökande intervjuas för uppgiften. Intervjuerna görs under januari.
Tilläggsinformation
Anu Toija, utvecklingschef, kunddelaktighet, HUS
anu.toija@hus.fi
050 466 5152